Priklop črpalke ?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Solemar
Naddesetnik
Kraj: MB - Biograd N/M

Priklop črpalke ?

OdgovorNapisal/-a Solemar » Sr Mar 17, 2010 18:35

Pozdravljeni !

Zanima me kako imate priklopljene črpalke za izčrpavanje vode v plovilu samo ročno(stikalo) ali tudi na avtomatsko torej da je v funkciji plovec na črpalki ? Nevem če je morda kdo imel slabe izkušnje z črpalko da je kdaj zatajil plovec in črpalka laufa dokler ne izprazni akumulatorja v najslabšem primeru pa pregori če ni več vode prisotne. Nevem to so moja predvidevanja o posledicah. :roll:

Pravijo bolje prečit nego lečit

Hvala v naprej za nasvet

Lp Boštjan
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Sr Mar 17, 2010 19:09

Prvo leto ko sem kupil čoln USA je imel črpalko vezano samo na stikalo brez plovca. Prišla je nevihta in sem imel cca. 30cm vode v čolnu. Kaj hitro sem vgradil še plovec in ga vezal direktno na akomulator. Sedaj se vklopi po potrebi in mi izčrpa vso vodo iz čolna. Lahko pa jo še vedno vključim ročno z prvotnim stikalom.

lp B
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 17, 2010 19:39

Seveda obstaja možnost, da še tako dobro nivojsko stikalo zataji... Vseeno pa je verjetnost za to precej majhna in je tako kot pravi Boštjan edino pametno imeti nivojsko stikalo, zraven pa še ročno, s katerim lahko po potrebi vklopiš črpalko.

LP
Solemar
Naddesetnik
Kraj: MB - Biograd N/M

OdgovorNapisal/-a Solemar » Sr Mar 17, 2010 20:25

No toso pravi nasveti !
Pripravo sem že žice torej jih lahko spojim na akomulator, sem imel vseeno malo pomislekov okrog tega.

Hvala !

Lp Boštjan
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Mar 18, 2010 13:21

Samo ne imeti neko najcenejšo nivojsko stikalo, raje reskirat kakšen € več, pa bo mogoče manj problemov, ravno meni je zatajilo nivojsko stikalo.
MY BAY
Praporščak
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MY BAY » Ne Mar 21, 2010 12:10

In še moje mnenje...kot so rekli že predhodniki, bolje imeti dodatno nivojsko stikalo, kot pa nič, originalno sem imel od johnson-a , enako kot pumpa, ampak je po cca 10 letih zatajila, nekakšen sistem na magnet, seveda sem ga zamenjal z najbolj špartanskih in velikim kar je možno, velikim zato ker je v spodnejm delu možnost svinjarije največja in se lahko kaj zagozdi vmes, preprečuje izklop. jaz sem si še dodal piskač zraven, podoben kot pri vzratni vožnji, vedno ko se pumpa vklopi, se vklopi piskač, me je že rešilo poplave, ker ti ne čuješ pumpe ko se vklopi med vožnjo, voda pa dre notri kot nora, sploh če se ti sname cev vodne pumpe ipd.... :) pa pri direktnem priklopu na akumulator, ne pozabit na varovalko, ker ob kratkem stiku žic, bo voda tvoj najmanjši problem :) in tvoj rešitelj

lp

D.
Navtika je kot sedeti na dežju s prelukjnanim dežnim plaščem in metati bankovce po 100 eur v zrak!!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Mar 22, 2010 09:16

Če imaš plovilo dalj časa v vodi, absolutno montiraj črpalko z plovcem. Že kakšen močnejši naliv ti kljub tendam, lahko zagode. Delovanje plovca redno kontroliraj, saj se rad zatakne (predvsem, kadar je v kalužnici kakšna svinjarija in se potem zasuši na osi plovca). Zato tam večkrat pošpricaj z WD 40 ali kakšnim podobnim sprejem. Lahko nabaviš tudi kalužno črpalko z plovnim stikalom na kablu, tam plovec ne bo zatajil. So pa bistveno dražje in dobiš samo večje kapacitete (za večja plovila).
Glede priklopa, direktno na akumulator, ja točno tako, ampak upam, da računate, da mora nekje vmes biti še kakšna ustrezna varovalka???
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Mar 22, 2010 18:34

Dobro se obnesejo tudi elektronski plovci. Nimajo premikajočih delov in se zato ne morejo zataknit.

Slika

Opazil pa sem slabše delovanje v santinah pod motorji, če pušča olje. Olje plava na vodi in zamasti kontakte in stikalo ne vklopi.

L.p.
Dinksi
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Mar 22, 2010 20:35

Koliko toka pa to porabi v mirovanju.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Mar 22, 2010 21:45

Gaso napisal/-a:Koliko toka pa to porabi v mirovanju.

Žal ne najdem tega podatka. Mogoče bo pa Joško to vedel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov