Katere svečke v Merc 5.0 MPI

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

Katere svečke v Merc 5.0 MPI

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Mar 31, 2010 18:14

Vprašanje za strokovnjake :!:
Kolk berem po forumih, v glavnem prisegajo na AC DELCO, se pa najdejo tudi takšni, ki goreče zagovarjajo NGK :?:
Mercruiser priporoča AC DELCO:
http://ww2.justanswer.com/uploads/ROCKETBOAT/2008-12-09_042519_SPARK.pdf

Saj jim je za verjet, ampak malo vseeno pomisliš, ko ugotoviš, da stane AC DELCO čez 20E/kom, NKG pa okrog 3E/kom :evil:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 31, 2010 21:29

Moj 5,0 je dalal ves čas b.p. na NGK. Bil pa je še fergazerc in ne MPI (1995). Samo niso pa bile po 3 € kolikor se spomnim. Prepričaj se, če ti ne ponujajo najosnovnejši NGK za cliota ali R5. Kolikor se spomnim sta možni dve različni. Vedno sem jih kupil v Derby-u v Trstu.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 31, 2010 22:43

Absolutno NGK, Delco je v Evropi zelo slabo prisoten....

NGK za MAG-e je TR4, mislim, da za 5.0 MPI isto...

LP
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Če Apr 01, 2010 07:26

Originalne DELCO so iridium igle zato je temu primerna tudi cena , sam uporabljam za 5.0MPI DENSO T20EPR-U identične po toplotni vrednosti so ji pa NGK BR6EFS . Vsako leto naredim več kot 100h zato jih menjam med sezono ker to ne predstavlja resnega posega v motor . Cena NGK je 2,48 eur in DENSO 1,60 eur za kos na zalogi jih imajo skoraj vsi trgovci z avtomobilskimi deli.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Apr 01, 2010 09:31

Popolnoma mi je jasno, da so DELCO zaradi iridiumove glave drage kot zlato. Seveda nisem prepričan, če so sorazmerno ceni res toliko boljše, kot NGK. Sploh, če računam, da čez poletje napravim cca 50-80 ur, da pri konzervaciji praktično uničiš svečke. Sedaj imam v motorju DELCO, ampak pri konzervaciji mi ni šinilo v glavo, da bi montiral kakšne stare svečke in bodo najverjetneje zlate svečke fuč. Če imaš čoln, moraš sicer računat na stroške, ampak, če je razlika dobrih 130E, pa stvar deluje brez škode za motor, potem že razmisliš.
Malce me je zmedlo Mercruiserjevo priporočilo, da naj bi bile v MPI motorjih iridijeve svečke (DELCO), NGK pa samo še v motorjih z uplinjačem. 5.0MPI imam sedaj eno leto, DELCO svečke so bile notri, saj je bil servis že napravljen, ko sem čoln kupil. Najprej sem seveda pomislil, da bi NGK svečke lahko, mogoče zaradi slabšega izgorevanja, škodile motorju ali povzročile nepravilno delovanje. Konec koncev, tudi, če med sezono še enkrat menjam svečke, je bistveno ceneje.
Če vas prav razumem, priporočate klasiko, NGK BPR6EFS :?:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Apr 01, 2010 10:55

Sedaj sem brskal še malo dalje, skoraj povsod na netu so "recomended spark plug" AC 41-993 (prej AC 41-932) tudi za uplinjače, razlika je samo v razmiku elektrod.
Zanimivo, na strani
http://www.sparkplugs.com/results_appOther.asp?otherMotiveID=215593&mfid=1
pa DELCO sploh ni omenjen, ampak je za small block V8 (5.0MPI) med vsemi samo NKG, navadna BR6FS ali iridium BR6FIX.

Saj vem, da sem napravil celo znanost, ampak glede na cenovni razpon se vseeno sprašujem. Nisem pa toliko strokovnjak, da bi presodil, kaj je najoptimalnejša izbira, glede na ceno in seveda pravilno delovanje motorja.
Vem samo, da sem v mojega TOMOS AVTOMATIKA zašraufal samo kako staro Championko, najbolje pa je letel z Bosno F65, drugače pa sem ga več porival in kurblal, kot pa se vozil. Ampak Merc ni več Tomos :idea:
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Če Apr 01, 2010 16:30

zlatko83 če zabiješ noter BR6FS od NGK ne bo nobene škode na motorju , življenska doba teh svečk pa je bistveno krajša.
roman v
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana-Punat

OdgovorNapisal/-a roman v » Če Apr 01, 2010 21:46

Zlatko83 pozdravljen. Praviš da so AC svečke po 20€ NGK pa po3€, pojdi kupit NGK PTR5D-10 pa boš tudi zanje plačal po 18€. Razlika je seveda v tem da je te dražje potrebno po tovarniških navodilih menjati
na cca 300 ur obratovanja. Ko praviš da narediš na sezono okrog 80 ur
ti svetujem da "zabiješ" v motor navadne svečke, samo ne take kot ti jih priporoča ASmarine. Ne vem ali se je zmotil pri oznaki svečk ali pa ne pozna motorja. Kajti taki domači mojstri "ZABIJAJO"v motor razno
razne sveče, po nekaj letih prodajo motor, nato pa hočeš v motor montirati prave sveče, pa nastane problem, ker jih ne moreš priviti do kraja.
Lep dan in mirno morje.
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Če Apr 01, 2010 22:43

BR6FS bodo kar ustrezne za 5.0L MPI.
MY BAY
Praporščak
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MY BAY » Če Apr 01, 2010 22:43

še moje mnenje.... res da so svečke tukaj pod večjimi obremenitvami, ampak menjava na 50-100 ur res ni potrebna ker bi bila svečka zanič, ampak bolj preventivno...sem bil eno leto prepameten in nisem menjal svečk, sredi sezone pa sem jih rade volje kupil po 5 kratni ceni sredi jadrana, ker me je znanec prestrašil da mu je svečka zapikala, posledica je pranje cilindra in seveda generalka.....jaz uporabljam BR6FS, menjam vsako leto in to je to, ni lepšega bit kot kača zvit po spodnjem delu trupa in cilat luknjo v temi.

mene bolj zanima če obstaja kakšna napravica ko ti pove če imajo vse svečke iskro med delovanjem, da ostaja kera brez, zaradi slabih kablov ali lak podobnega, ker pri 8 cilindrih ne opaziš da eden teka v prazno

lp

Dejan
Navtika je kot sedeti na dežju s prelukjnanim dežnim plaščem in metati bankovce po 100 eur v zrak!!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Apr 01, 2010 23:11

MY BAY napisal/-a:š

mene bolj zanima če obstaja kakšna napravica ko ti pove če imajo vse svečke iskro med delovanjem, da ostaja kera brez, zaradi slabih kablov ali lak podobnega, ker pri 8 cilindrih ne opaziš da eden teka v prazno

lp

Dejan

Takoj, ko daš malo gasa, opaziš, pa tudi če imaš že osmo pivo v roki !

PS: tudi meni NGK dobro služijo...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 02, 2010 12:58

Bom tudi jaz uporabil NGK BR6FS, kot je zapisal ASmarine, če preračunam, raje vzamem 2 kompleta, če bo med sezono kakšna težava, menjam, sicer ostanejo do druge sezone :idea:

Pa še eno vprašanje: v NGK katalogu sem ugotovil, da so BR6FS svečke z kratkim navojem, sedaj pa imam v motorju svečke z dolgim navojem :?:
Bo tole kompatibilno??????
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Pe Apr 02, 2010 14:36

zlatko83 v drugem postu sem se zmotil BR6EFS lahko pa daš tudi BPR6EF , to so V tip sveče ,ena elektroda je razcepljena in manjši razmak imajo...
najbrž bo spet polemika... l.p.A
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 02, 2010 15:13

Saj tole me najbolj moti. Na strani:
http://www.sparkplugs.com/results_appOther.asp?otherMotiveID=215593&mfid=1
sta za 5.0MPI predpisani svečki NGK BR6FS ali BR6FIX, prva je kratki navoj, druga pa dolgi navoj. enak podatek je tudi v NKG marine katalogu:
http://www.produkte24.com/images/catalogs/3330/pdf_20344.pdf

Nisem čisto neuk tehnike, ampak tega najbolj ne razumem. Bi še razumel, da je morda napaka, ampak enak podatek je tudi na spletni strani NGK USA
http://www.ngksparkplugs.com/part_finder/watercraft/step3.asp

V long block (7.4MPI) paše BPR6EFS (dolgi navoj), zakaj pa v 5.0MPI kratki navoj :?: Če je dolgi navoj, je dolgi, če ne, je kratek, enkrat dolgi, drugič kratek, to pa mi ne gre v račun :idea:

Pa upam, da ne bo izgledalo, kot polemika, rad bi samo razčistil, kaj zašraufat v motor :?:
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Pe Apr 02, 2010 15:56

en blok je ford drugi pa chevrolet,slednji ima dolg navoj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta