Svinčena kobilica

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Svinčena kobilica

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 08, 2010 01:02

---
Nazadnje spremenil Grega295, dne Ne Dec 17, 2017 15:03, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » Če Apr 08, 2010 16:19

Jaz bi jo prekital z epoxi kitom, nato dodal epoxi premaz. Potem pa primer za epoxi in antifouling. Nisem sicer imel svinčene kobilice, vendar menim, da bi epoxi premaz moral držati.
primula
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Apr 08, 2010 19:28

Epoksi sigurno drži. Je pa potem treba kr nakaj časa za ostale nanose počakat. Ni pa nujno da so naprej epoksi prajmerji li pa ostali nanosi. Seveda je pa treba s smirkom malo pošmirglat da prime drugi nanos. Tako barvo dobiš v Color medvode.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 08, 2010 20:03

Jaz bi jo splastificiral mata + epoksi, sicer osebno nimam izkušenj z takšno kobilico, vendar po izkušnjah kolegov, lahko rečem da so tudi vsi epoksi premazi v parih letih odpadli. Zato bi pa poskusil z laminatom z mato in epoksi, prej bi jo pa speskal in dal gor epoksi primer za železo, potem pa dal dva sloja mate 100-200g in epoksi smolo.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » So Apr 10, 2010 00:23

Mi smo pred 13 leti na Elanu 295 uporabili Internationalov primer za svinec in potem Internationalove barve. Vendar ocitno svinca nismo dovolj dobro pripravili za primer, tako da je barva odpadala. Po dveh letih smo barvo s kobilico zbrusili ter ponovili postopek. Tokrat z bolj temeljito pripravo kobilice. Zadeva je potem zdrzala vsa leta do sedaj, upam pa da bo tudi naprej, saj smo barko prodali.

Ne me prijeti za besedo, vendar po tem kar se spomnem, smo uporabljali etanol za pripravo svinca, tako da ni bil le ta oksidiran. Tudi ce me je spomin prevaral in smo uporabili kaj drugega, smo v drugem poskusu zelo natancno sledili navodilom proizvajalca. To se je ocitno obneslo.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Apr 10, 2010 10:42

V prvi vrsti, je tukaj odvisno vse od pripravljene podlage. Svinec očistite , da bo se svetil, najbolje je peskanje, če pa ni možnosti pa fleks in plošča za brušenje gor ( Granulacija 40-60, iz več plasti smirkovega papirja ). Seveda pri uporabi fleksa OBVEZNO uporabi zaščitno masko. Najbolj so strupeni hlapi kateri lahko nastanejo pri brušenju.
Odstranit je treba vso oksidacijo na svincu. Površina naj bo groba, potem pa kakšen Epolor HB, dvokomponentna temeljna na osnovi epoksija, za kovine, Katero še za vsak slučaj premažeš zHemplovim Light Primer ali kot piše AndrejV posebna barva za svinec, tudi dvokomponentna.
V glavnem, hočem povedat, da je najvažnejše pri svincu , da je očiščen, svetleč in takoj po brušenju prebarvan, seveda z čopičem, ker lahko barvo tudi vtreš v majhne luknjice, da ne ostane nič zraka spodaj . Saj veš , zrak oz. kisik, goli svinec , oksidacija, barva se napne , poči in potem gre hitro zopet naprej, do luščenja.
LP
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Apr 11, 2010 16:24

---
Nazadnje spremenil Grega295, dne Ne Dec 17, 2017 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Apr 11, 2010 20:21

Ja. Pakirane so po deset kom. , stane 1-2 €. Preko nosa imajo alu trak katerega stisneš k nosu, da se lepo usede. Pa ob tej priliki si še kupi očala za zaščito ker bodo leteli koščki barve naokrog. ziher je ziher :wink:
LP
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Ne Apr 11, 2010 22:17

Grega. Svetujem ti, da se malo pozanimaš v industrijski prodajalni Color Medvode. Jaz sem imel na moji prvi barki-H800-tudi svinčeno kobilico. V tej trgovini so mi prijazno svetovali in prodali preimer in barvo in nisem imel kasneje nobenih težav.(res pa je bilo to pred 15 leti :roll:).
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Mar 03, 2013 10:56

Jaz sem pri prejšnji barki barval sicer železno kobilico in so mi v trgovini Blik svetovali kakšen primer naj uporabim, prav tako sem z istim primerjem pobarval tudi aluminijast jambor. Klub temu, da je regatna barka in se jambor krivi se je barva obnesla super.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Apr 13, 2013 07:26

Grega opiši prosim kako si rešil in kako se je obneslo!
Me zelo zanima.

1. Če se ne želiš zafrkniti pozabi na vse nasvete rekla kazala! Upoštevaj samo dejanske izkušnje!
2. Ne zaupaj trgovcem, vsak ti bo svetoval tisto kar ima na polici.
3. Zberi informacije od profesionalcev. Posvetuj se z Tomažem (16+, Izola) ter Aljošo (bil je zaposlen v trgovini v Jahtnem centru), ki se ukvarja s peskanjem in zaščlito kobilic.
4. Po mojih izkušnjah lahko rečem le, da samo brušenje ne bo preprečilo oksidacije predno boš uspel nanesti primer, ker svinec oksidira takoj. Primer mora biti specialno izdelan ZA SVINEC saj se mora zagristi v strukturo. Vse ostalo bo odpadlo.

Podoben je problem primerja za aluminij. Primer mora vsebovati kislino, ki nagrize površino, da se zares vtre v strukturo. Kaj mora vsebovat primer za svinec ne vem, vendar pa lahko iz iskušenj povem, da klasični epoxi primerji absolutno niso primerni za kaj takega. Sem popolnoma prepričan, da ne bodo prijeli, še posebej, če jih boš mazal direktno na svinec saj prav tako odpadejo tudi z litoželezne kobilice.
LP NT
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Apr 13, 2013 09:16

Leto 2013

Nikola Tesla napisal/-a:Grega opiši prosim kako si rešil in kako se je obneslo!
Me zelo zanima.

Nisem še rešil. Od nakupa sem imel barko dvakrat zunaj. Prvič se nisem potrdul posebej; pač malo zbrusil kobilico in nato nanesel Hemplov primer. Ko je bila barka naslednjič zunaj, je ponovno odpadlo vse dol.
Drugič (lani) sem šel korak dlje in skušal upoštevati čimveč nasvetov od zgoraj: res zbrusil temeljito in še preden je svinec potemnel, sem premazal z nekaj nanosi Hemplovega epoksi primer-ja.
Časa preden svinec potemni je res minimalno; zbrusiš eno stran in takoj jo barvat; pa seveda počakati da se posuši preden greš naprej brusit drugo stran.
Če tudi vse to ne bo zaleglo (barka gre ven nekje konec maja), naslednjič ponovno temeljito zbrusim, še očistim površino z acetonom ter nanesem nek drug primer (International) - to je še edino kar lahko poizkusim.

Nikola Tesla napisal/-a:Primer mora biti specialno izdelan ZA SVINEC saj se mora zagristi v strukturo. Vse ostalo bo odpadlo.

Jaz sem kontaktiral precej trgovcev pri nas, pa nisem našel kakega primerja, posebej za svinec. Pregledali smo deklaracije, govoril sem tehnologom in Helios Mevode ... pa jih je večina namenjenih splošno za kovine. Če kdo najde kakega specializiranega za svinec, se priporočam za info.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Feb 08, 2016 16:22, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jul 22, 2014 10:14

Leto 2014

Tudi letos je s svinčene kobilice vse odpadlo.
2 leti nazaj sem sicer svinec pobrusil in nato praktično takoj nanesel primer ... ampak napaka - nanesel sem Hemplov enokomponentni Light Primer in ne dvo-komponentnega.
Letos sem ponovil vajo - brušenje in nato še pred oksidacijo premazal - tokrat s Sigma 2-komp epoksi premazom - izredno gosta in težka zadeva.
Bomo videli, če bo kaj zaleglo. Ker je kobilica iz svinčene litine, ni podvržena rjavenju, tako da se v primeru, da tudi naslednjič vse odpade dol, ne bom več pretirano sekiral.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Feb 08, 2016 16:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jul 22, 2014 16:02

Včasih je temeljna barva (bronza in minij)vsebovala svinec in ta se verjetno dobro veže na svinčeno podlago, so pa barve z vsebnostjo svinca iz prodaje ker so strupene. Verjetno se na svinčeno kobilico školjke in alge ne prirastejo?
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Sr Jul 23, 2014 10:12

Jaz imam kobilico plastificirano in nimam nobenih problemov, pa še dražjih barv za kovino ne potrebuješ. Kot je bilo že omenjeno bi lahko nanesel eden sloj mate in epoksi smolo. Sam uporabljam eposki smolo od Sike in ji po potrebi dodam malo zgoščevalca. Z dodajanjem večje količine zgoščevalca pa lahko ustvariš epoksi kit s katerim izravnaš manjše nepopolnosti po nanosu mate.
Res je nekoliko več dela ampak bi po moji presoji s tem rešil problem.
Po nanosu mate se na svežo površino lahko nanese posebna tkanina, ki se povaljčka in vpije odvečno smolo, s čimer se ustvari gladkejša površina, ki potrebuje manj obdelovanja s kitom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov