Giro kompas.... kakšno olje je v njem!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

Giro kompas.... kakšno olje je v njem!

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Maj 01, 2010 21:01

Pozdrav.....

evo smo preživeli super podaljšane prvomajske praznike, le, da me je presenetil prazen kompas iz katerega je izteklo olje.

Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Kakšno olje je v njem in ali pomaga če samo zalijem luknjo na dnu kompasa?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Maj 01, 2010 23:23

Ene par girokompasov sem že montiral....ma da je v njem olje pa mi je nova...
Kakšnega avtopilota pa imaš???

Raymarine girokompas
Slika

Kot zanimivost še delovanje giroskopa na principu katerega so izdelani girokompasi:
Slika

L.p.
Dinksi
iztok321
Praporščak
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a iztok321 » Ne Maj 02, 2010 00:43

Meni se zdi da to filajo z glicerinom .
ICI
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Maj 02, 2010 06:34

Sunto 115 je model.. ali je d ali f model.. ni za avtopilota! navaden kompas!

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Maj 02, 2010 09:55

Za popravilo kompasa doma, boš najlaže zamenjal tekočino z industrijskim alkoholom. Zamenjaj vso tekočino. Če samo dolivaš lahko tekočina postane motna, ker ne moreš zagotovo vedeti kaj so uporabili. Ob proizvodnji polnijo kompase potopljene v tekočino in tudi zatesnijo ga pod gladino.
Seveda se uporablja tudi špirit, kerozin, glikol itd Problem je v tem, da so te snovi preagresivne do barve, so vnetljive ali pa jih ne moreš kupiti v prosti prodaji.

POPRAVILO:
Nalepi z lepilnim trakom na gumi opno vrvico in potegni ven, da se poveča volumen. Napolni do kraja. Vstavi čep in novo tesnilo in ga privij. Ne do konca. Spusti vrvico in malo pritisni na opno, da malo tekočine pride ven. Privij čep do kraja.

Dinksi tista črna bučka od Raymarina ni giro kompas! To je kompas senzor uležajen v dveh oseh. Se ne vrti. Sestavljajo ga tri tuljave, pobudna, sin in cos.
LP
kavka
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kavka » Ne Maj 02, 2010 12:57

Pozdravljeni!

Čisto kot zanimivost, včasih se je tem kompasom reklo Whiskey Compass :mrgreen: (vsaj v letalstvu; pa saj je eno z drugim itak povezano). Torej je Nikola Tesla kar vredu predlagal alkohol.

LP, Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Maj 02, 2010 21:43

Danes sem zlil ven tekočino iz kompasa, da sem razmastil in zalepil en spoj, ki je malo puščal. Pred leti smo uporabljali za umerjanje nivojskih sond podobno tekočino, kot je ta, rahlo mastna na otip, popolnoma brez vonja in neagresivna do plastičnih mas. Trgovsko ime je Shellsol D60, je pa ogljikovodik z 10 do 12 C atomi v verigi, brez aromatskih sestavin. Plamenišče ima višje od 60stC, kar pomeni, da ne tvori eksplozivne atmosfere, če se razlije. Podatki so tu:
http://openpdf.com/ebook/shellsol-pdf.html
ja, edina napaka za polnjenje enega kompasa pa je ta, da ga shell prodaja v 200l sodih. :?

Približek, ki sem ga našel doma v shrambi pa je parafinsko olje za živilsko uporabo, ki se sicer uporablja za tesnenje pokrova v kovinskem sodu za vino, le da je malo gostejši.
Jutri, ko bo lepilo suho, bom kompas dopolnil s tem, pa javim rezultat.
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Maj 02, 2010 21:58

Motorni
Postavi parafinsko olje predno napolniš kompas zaradi testa v skrinjo, ker lahko na nizki temperaturi koagulira.
LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 03, 2010 17:39

Hvala, Nikola, bom poskusil.
Shellsol se je zgostil pri minus 60 stC, ker smo ga uporabljali tudi za nizkotemperaturne teste.

lp

motorni
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Maj 03, 2010 18:13

Ampak če pravite, da je lahko v kompasu tudi glikol, potem je to najenostavnejša rešitev, saj ne škodi zdravju, plastiki pa po mojem tudi ne, če je neškodljiv če ga spijemo.

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 03, 2010 18:21

Meni je na kompasu počila zadaj membrana.Zamenjal sem jo z gumo za tesnila in not natočil neko olje,ki je za to,da se nitke gume ..Lycra ne sprimejo na valju ,ko se plete blago.Kompas je ok že 2 leti,ko sem pa dal not alkohol, je razžrlo skalo ,ki je nalepljena in kaže stopinje.Olje se da dobit za pivo...HLADNO
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Maj 03, 2010 18:28

A se sploh da kompas od zadaj odpret? Moj ima na stani vijaček s tesnilom, z muko se da odstranit tudi zgornja prozorna plastika, spodnji del pa nekako ni snemljiv, oziroma se nisem spuščal tako daleč!

Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 03, 2010 23:18

Parafinsko olje sem dal v zmrzovalnik, pa se je precej zgostilo, a je še vedno prozorno. Zato sem v kompas nalil mešanico tistega prejšnjega in parafinskega olja. Izgleda da sedaj deluje. Aja, pa še to, na kompasu je pisalo, da ga ni možno dolivati, zato sem spodaj zvrtal luknjo v plastiko in vanjo vrezal navoj M4. Notri sem privil medeninast vijak z o-ringom. Vse skupaj sem potem razmastil z detergentom in vijak zalil z lepilom (uhu allplast), s katerim sem prej lepil obroč, ki drži membrano.
Kompas pa je bil prilepljen v ohišje z dvostransko lepilno folijo
Slika

lp

motorni
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 04, 2010 18:05

Moj kompas...Plastimo.. ima zadaj enih osem vijakov .ki držijo obroč in ta obroč drži opno...gumo.,tako da sem jaz komot prišel not v njegovo sredico in ima tudi vijak za dolit.
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Maj 04, 2010 18:15

evo... moj model je takšen....

http://www.bootland.nl/images/D/d-1515.png

odstranil sem prozorno steklo in giro sistem, potem pa sta v drugi del dve luknjici, ki vodita v "nevidni" del kompasa, spodnji del sem poskusil vzeti narazen ampak nekako ne gre.

Kaj opna predstavlja neke vrste raztezno posodo v primeru raztezanja? Ali zakaj je spodaj opna?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov