Montaža lojtre na Elan GT402

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

Montaža lojtre na Elan GT402

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Pe Maj 21, 2010 11:49

Kot sem že v eni prejšnjih tem omenil, sem kupil lojtro za elana gt402. Sedaj me zanima kje je bolje da lojtro pritrdim? Ali je bolje zadaj zgoraj ali pa na zadnjo steno? Koliko mora odprta lojtra segat v vodo da lahko še nekako normalno stopiš gor in da ni prenizko da bi ovirala plovbo ko je zaprta?
Prosil bi za vaše izkušnje, da ne bom kaj kiksnil preden zmontiram.

Lojtra ki sem jo kupil:
Slika

Varijanta 1, zadaj zgoraj:
Slika

Varijanta 2, zadaj na steni:
Slika
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Pe Maj 21, 2010 12:01

Jaz bi se sigurno odločil za varianto 2,saj globje je lojtra v vodi,lažje splezaš na čoln.Vožnje pa nebi smela ovirati,saj je zaprta skoraj cela iz vode.

L.P.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 21, 2010 12:13

Pomoje tudi 2. opcija, itak jo lahko dvigneš čisto gor pri tem pazi le da ima motor dovolj prostora pri manevriranju. Siver pa ja bolj kot je nizko zadnja šttenga lažje je it iz vode. Samo ne prenizko dat. Tam ene 7 cm od zgornjega roba na tvojem čolnu je max. tako kot na 2 sliki, res da ima pregib pod vodo ampak se lojtra itak dvigne cela gor. Pa obvezno daj ene orenk široke posložke na notrajo stran, in 3 vijake imaš vrh glave za to. ne eni strani 2 na drugi pa samo zgornjega.manj ko se vrta v steno bolje je za steno ampak nekatere luknje so pač neizbežne:)
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Pe Maj 21, 2010 12:51

No me veseli, ker sem jaz tudi bolj za 2. varijanto. Z notranje strani pa bom dal po celi širini še eno ploščo iz inox pločevine, če dobim pri kakem ključavničarju, da bo bolj ziher.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 21, 2010 13:04

Če si iz okolice LJ pojdi v MDM na brnčičevo meni so kos inox 15x 20 cm debeline 2mm šenkali. Reci vem da imate tam zadaj neke ostanke :lol: :lol: pa si izbereš
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Maj 21, 2010 14:00

Mene pa še vedno matra ena lojtra, ki bi jo na premec nekako namontiral, (o tem sem že pisal), ker je velikokrat težko priti suh na čoln... Ima kdo idejo?

hvala, čau
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Maj 21, 2010 19:35

Oprosti, ampak jaz sem mislil da se hecaš, pa vidim da ti to resno. Potem sem pa malo pobrskal po netu in našel tole:

Slika

Sto ljudi sto čudi... :shock:
lpg
Nazadnje spremenil gregor.n, dne Pe Maj 21, 2010 19:49, skupaj popravljeno 1 krat.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 21, 2010 19:41

gregor.n napisal/-a:Oprosti, ampak jaz sem mislil da se hecaš, pa vidim da ti to resno. Potem sem pa malo pobrskal po netu in našel tole:

Slika

Sto ljudi sto čudi...
lpg

Svetovna lestev, ne vem če si je ne bi tudi jaz omislil! :)
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Maj 21, 2010 21:06

Res je super, ampak ne vem, kam to potem pospraviš - na tem čolnu na sliki zgleda hudo, ampak jaz rabim nekaj bolj simpl za moj 5,5 open...

Hvala, lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Maj 21, 2010 21:37

Mravla 74, jaz tudi navijam za št. 2. Tudi ta lestev je mišljena za tako montažo, samo ti manjkajo nosilci v katere daš zgornji del , skozenj pa kajlo ( bolcen).
Sem pa take nosilce videl po železninah v več velikostih. Vprašaj v Mibra Hoče ( pri MB ) zagotovo imajo take nosilce tam in iz RF, če jih drugje ne boš dobil.
LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Maj 22, 2010 02:13

Boja potem pa Bauhaus, kot sem ti že napisal, kupiš aluminijasto A lojtro in jo pospraviš v čoln. Ker druge rešitve da bi zgledal, jaz, na 5 metrskem fishermanu ne vidim. Sploh mi pa ni jasno zakaj rabiš lojtro spredaj? Saj lahko s takom čolnom, vsaj jaz sem, pripelješ do 30cm "globoke" vode in si tako ne zmočiš niti kolen. Če pa si ti, oziroma kdo od tvoje posadke, alergičen na vodo pa je najbolje da čoln prodaš, ker v navtiki si včasih tudi moker, pa ne samo do kolen. :wink:
lpg

P.S.: Mravla 74, oprosti ker ti smetim temo, pritrdi kot so ti svetovali, upam samo da jo ne boš dal na premec. :roll:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » So Maj 22, 2010 11:16

Atilone, dobil sem vse zraven za montažo, samo ni na prejšnji sliki.
Sem pa sedaj malce provizorično privezal lojtro na zadnjo steno da dobim malo občutek kako bo izgledalo. Uporabil bi pa lahko še obstoječo luknjo, da bo čimmanj vrtanja v krmno steno. Sem prilepil tudi slike, kako bi zadevo izvedel.

Aja gregor.n: ni problema, zanimiva je ta lojtra na premcu. Brez skrbi moja ne bo na premcu, hehehe :lol:

Slika1: Zadnja stena, uporabim lahko že narejeno luknjo
Slika

Slika2: Lojtra, provizorično pritrjena na zadnjo steno v zaprtem stanju
Slika

Slika3: V odprtem stanju, mislim da bo dovolj globoko v vodi da lahko človek normalno stopi gor
Slika

Slika4: Če bi bila v zaprtem stanju prenizka in bi ovirala plovbo, jo lahko dvignem in bi moralo bit ok, motorja ne moti nič pri zavijanju ker je precej stran
Slika
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 22, 2010 12:38

Sem ti hotel svetovat, di bi jo vseeno dvignil tako, da bi bil spodnji del zložene lestve, vsaj 2-3 cm nad dnom čolna. Bi bilo idealno. Samo sem videl, potem komaj, da bi v tem primeru z pregibnim nosilcem lestve, levim , prišel že na rob od zrcala. Pri pomiku na desno, pa bi naslon lestve na zrcalo, že prišel izven zrcala.
Torej je ta tvoj način zaenkrat edini možen in v dani situaciji najbolj primeren.
O oni lojtri na premcu pa, ne bi komentiral. Vsak ima svoj okus in pravico postavljat stvari na mesta katera se mu dopadejo, pa četudi je klavir fiksiran na stropu stanovanja :wink: :) .
Edino na notranji strani, ko boš delal luknje za nosilce, ti priporočam, da namesto podložk uporabiš kos ploščatega RF, tako da bo segal od enega nosilca do drugega. Luknje in stena bodo manj trpeli, ker pride na ta dva nosilca kar velika teža, če še zraven računamo efekt vzvoda pri vstopu v plovilo. Moje mišljenje pač.
LP
jramsa
Štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a jramsa » So Maj 22, 2010 19:50

Na mojem je takšna...in je fina za gor it ter ne rije po vodi.

Slika
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Maj 22, 2010 21:29

Daj mi prosim povej tole povišanje krme kaj to ploščo ti drži samo spodnji vijak od motorja ali imaš še kaj na notranji strani ....
pa ni panike?

Kdo je na strani

Po forumu brska: zobar in 6 gostov