Poliranje močno zbledelega gelcota

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

jack
Štabni praporščak

Poliranje močno zbledelega gelcota

OdgovorNapisal/-a jack » So Maj 29, 2010 11:32

Ima morda kdo izkušnje s čim- s katero pasto bi učinkovito spoliral močno zbledel gelcoat?
Kako in s čim bi potem gelcoat najučinkoviteje zaščitil, morda s kakšno pasto na osnovi nano tehnologije?

LP
Če ti je dolgčas kupi SELVO
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Maj 29, 2010 16:24

po mojem edino prozorni lak
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

...

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Maj 30, 2010 08:16

...
Nazadnje spremenil MareC, dne Po Mar 26, 2012 21:38, skupaj popravljeno 1 krat.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Maj 30, 2010 09:50

kako dolgo pa ti je drzal
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Maj 30, 2010 09:51

...
Nazadnje spremenil MareC, dne Po Mar 26, 2012 21:38, skupaj popravljeno 1 krat.
petjan
Štabni praporščak
Kraj: opekarska cesta 19
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a petjan » Ne Maj 30, 2010 10:26

ko je enkrat gelcoat zbledel ga lahko spoliramo vendar se ne bo kaj dolgo obdržal
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Maj 30, 2010 10:39

Ojla,

Jaz sem imel isti problem... sem probal vse živo... od različnih polir past, razredčila do kisline...pa ni bilo nevem kakšnega uspeha. Je bila pa tudi moja barka kar konkretno porumenela. Na koncu sem uzel v roke fini brusnio papir (1200), celo pobrusil, nato pa jo še spoliral... najprej z Jožkotovo polir pasto (ki se obnese super), nato pa sem celo barko še enkrat celo spoliral z fino polir pasto, ki je vsebovala tudi neko nano zaščito za gelcoat..... kakšni bodo pa rezultati čez eno leto bomo pa videli. Drugače sem pa kar zadovoljen z dobljenim učinkom. Je pa zanimivo, da vsega ne boš dobil ven tudi če jo zbrusiš.... Drugače pa ti preostane edino barvanje celega trupa..... kar pa je pomoje zadnja varijanta..

p.s. sam ne pretiravat z brušenjem ker ni zdravo :lol:

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
jack
Štabni praporščak

Re: Poliranje močno zbledelega gelcota

OdgovorNapisal/-a jack » Ne Maj 30, 2010 14:47

jaz sem direktno iz Kardisa dobil eno odlično zadevo za stare gelcoate polirat moj čoln je po poliranju izgledal za 90% boljše kot prej

Corcos SUPERPAST per nautica
http://www.corcos.com
http://www.corcos.com/showPage.php?template=prodotti&masterPage=prodotti.html.it&id=375[/quote]

Po kakšni poti je možno kupiti to zadevo, morda veš koliko stane?
Ali je to samo ena vrsta paste - glede na grobost, ali jih je več postopnih?
Kako si poliral, ročno ali strojno?, je delo na roke težavno, ali pasta naredi kar mora?

LP Jack
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Ne Maj 30, 2010 15:09

petjan napisal/-a:ko je enkrat gelcoat zbledel ga lahko spoliramo vendar se ne bo kaj dolgo obdržal

Ravno v tem je problem.
Meni je gelkot na novi barki držal 4-5let, nakar sem ga mukoma z raznimi pastami ( avtomobilska SONAX, za barke STAR BRITE , 3M ... ) spoliral do novega, kar pa je držalo samo eno leto, prej kot v letu dni je bil gelkot na barki še slabši kot pred poliranjem.
Očitno pasta naredi samo film čez obledel gelkot, tako da izgleda kot nov, ko pa polir pasta popusti- se izpere, se pod njo pokaže še vedno enak ali še slabši gelkot.

Če bi hotel gelkot spolirati tako, da bi odstranil uničen sloj, bi moral dobiti pasto, s katero bi odstranil uničen sloj gelkota.
Morda kdo ve s kakšnimi pastami polirajo gelcoat izdelovalci plovil, ko morajo naprimer polirati spoje itd. ?
Za to morajo imeti kar učinkovito zadevo.

Drug problem pa je bolj trajna zaščita. Danes se veliko dela na "NANO" tehnologiji, ne vem pa če obstaja kakšna zaščita za plovila?
Pri avtomobilskih pastah ima SONAX izdelano polir pasto z NANO tehnologijo (ta pasta mi na avtu drži več let) , pri pastah za plovila- gelkot pa tega še nisem zasledil.

LP Jack
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Ne Maj 30, 2010 15:18

evovii napisal/-a:Ojla,

Jaz sem imel isti problem... sem probal vse živo... od različnih polir past, razredčila do kisline...pa ni bilo nevem kakšnega uspeha. Je bila pa tudi moja barka kar konkretno porumenela. Na koncu sem uzel v roke fini brusnio papir (1200), celo pobrusil, nato pa jo še spoliral... najprej z Jožkotovo polir pasto (ki se obnese super), nato pa sem celo barko še enkrat celo spoliral z fino polir pasto, ki je vsebovala tudi neko nano zaščito za gelcoat..... kakšni bodo pa rezultati čez eno leto bomo pa videli. Drugače sem pa kar zadovoljen z dobljenim učinkom. Je pa zanimivo, da vsega ne boš dobil ven tudi če jo zbrusiš.... Drugače pa ti preostane edino barvanje celega trupa..... kar pa je pomoje zadnja varijanta..

p.s. sam ne pretiravat z brušenjem ker ni zdravo :lol:

Lp Andrej

Res ni tako hudo, da bi moral barko barvat ali brusit, je pa gelkot zelo matiran, sploh po palubi, ki je bolj izpostavljena sončnim žarkom, še bolj pa na modri črti na palubi in bokih, ki še bolj vleče nase.
Morda veš kakšna je bila ta Jožkotova pasta?
Kakšno fino "NANO" posto si imel, kje si jo dobil kupi?

LP
Jack
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Maj 30, 2010 15:28

Za čiščenje porumenelega ali zelo umazanega gelcoata sem uporabil to gobico. Pred čiščenjem sem jo namočil v vodo, dele, kjer je bila umazanija večja pa sem dodatno pošprical z Teom. Rezultati so bili več kot odlični, tudi delo je bilo neprimerno hitro opravljeno. Edina slaba stran te gobice, ki deluje na nano tehnologiji je, da je ne smeš uporabit na grobih površinah. V tem primeru jo zelo hitro pobere.

Slika

To pa je ta Flamil polir pasta
Slika

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Ne Maj 30, 2010 16:02

Joško,
se morda spomiš, ali mi lahko poveš kje si to kupil?

Hvala.
LP
Jack
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 30, 2010 16:15

.

Te nano gobice so prvo prodrle preko Top shop-a. Sedaj je tega že malo morje. Ima jih občasno LIDL, HOFER, CLARUS na Kolarjevi LJ., itd. Razlik v kvaliteti skoraj ni opazit, temveč v ceni. Še najdražje jih prodaja tip, ki prodaja po sejmih.

Je pa definitivno veliko presenečenje za vsakega, ko jo uporabi prvič.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Ne Maj 30, 2010 16:29

jack napisal/-a:Joško,
se morda spomiš, ali mi lahko poveš kje si to kupil?

Hvala.
LP
Jack

Ti lahko jaz odgovorim v njegovem imenu. V marini Izola ali pa v Jahtnem centru Izola (ladjedelnica Izola) je trgovina Neptun navtika. Tam jih prodajajo. Potrjujem iz osebnih izkušenj, da je gobica zelo uporabna in učinkovita.

LP
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Maj 30, 2010 16:56

Manjše pakiranje 5 eur, večje pa 10 eur. Gobica je v enem kosu, ter jo narežeš na ustrezne kose.

Resnično zelo uporabna zadeva :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov