Čiščenje propelerja in noge motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

vrtavka33
Desetnik

Čiščenje propelerja in noge motorja

OdgovorNapisal/-a vrtavka33 » Po Mar 26, 2007 22:50

zanima me, ima kdo mogoče kak nasvet, kako bi se dalo najbolj in učinkovito sčistiti propeler in celotno nogo motorja, k sm ga mel zdj od poletja do sedaj v morju? Po pravici povedano, so se alge kr bogato naselile nanj.

Hvala,
lp :roll:
javor68
Višji vodnik
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a javor68 » Po Mar 26, 2007 23:39

Oj,

Toliko časa ga sicer še nikol nisem imel v vodi, ampak samo čez poletje. Kar se nabere ponavadi odstranjujem sproti v vodi vsakih 14 dni malo podrgnem s kakšno staro krpo... Potem pa očistim z vodo, pa seveda precej drgnjenja s krtačo in je noga kot nova...

LP, Janez
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Mar 27, 2007 08:22

Zelo učinkovito se očisti z solno kislino
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Mar 27, 2007 13:51

Po mojem je najboljse coln dvigniti iz vode, ga oprati s Kercherjem in odstraniti skoljke z lopatico za kit, nato pa nogo oprati s copicem in solno kislino in dosti vode. Za naslednji spust v vodo pa si peto motorja prebarvaj z antifoulingom v spraju, da si prihranis pol dela.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 27, 2007 15:43

Vsekakor, če je možno čoln in nogo najprej operite z visokotlačnim čistilcem. Pri tem ne špricajte v pod propeler v semering, ki tesni gred na kateri je propeler. Če imate nogo Bravo z MerCathode zaščito nikakor ne pršite v spodnji del ohišja MerCathode!!!
Kar ostane se ponavadi zelo dobro ščisti s kakšnim sredstvom za vodni kamen (cilit, wc račka...). Ta sredstva vsebujejo različne kisline zato pri delu previdnost ni odveč.
Solna kislina (HCl) res dobro ščisti, vendar pa je kar precej agresivna. Uporabljajte razredčeno z vodo, ker lahko poškodujete nogo, vzmeti na semeringih in podobno... Mogoče bolj ekološka varianta je tudi mešanica pol litra vinskega kisa, malo vode in sok petih limon. Vonj mešanice je obupen, čisti pa precej vredu. Seveda pa za taka čiščenja obstajajo tudi specialni produkti, ki jih dobiš v navtičnih trgovinah (npr. Starbrite Hull Cleaner ali TK ali Tarco Ocean in podobni).
Vsekakor pa kot pravi nemo, za drugo sezono uporabi antifouling barvo. Prihrani kar nekaj dela, če pa je čoln v vodi samo kakšen mesec do dva, pa je obraščenost skoraj nična in je potem ščiščeno zelo hitro. Antifouling je potreben tudi na celotni površini trupa, ki je pod vodno linijo.

LP
vrtavka33
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vrtavka33 » To Mar 27, 2007 20:42

Hvala za nasvete... Slišijo se koristni :) .

Še nekaj me zanima, nemo. Ko praviš, da naj prebarvam nogo - peto motorja, nekje (se ne spomnim točno kje) sem prebral, slišal... da naj se to ne bi barvalo. Al sem mogoče pomešal, pa je blo rečeno glede propelerjev? Malenkost sem zbegan. Ta antifouling pa dobim v vsaki navtični trgovini, a? :roll: . Kakor sem prebral tle na forumu, so trgovine Kamm, LOtos nekje v Mostah - LJ, v Portorožu, Izoli...?

Pozdrav, anže
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 27, 2007 23:34

Antifouling ne bo škodil nikjer. Res pa je, da se ti bo na propelerju zelo verjetno hitro odluščil. Vse je odvisno od tega, kako si nanašal. Če nogo malo opereš in nato pošpricaš se bo zagotovo vse oluščilo. Podobno, če je bil delan kakšen servis, je ponavadi vse "prešlatano" z mastnimi rokami. Najprej razmasti, nato barvaj!
Se pa antifouling dobi v različnih barvah. Ponavadi na nogah uporabljamo prozornega ali pa ustrezno črnega pri Mercruiserjih in sivega pri Volvo Penta...
Ja dobiš pa tak sprej v vsaki trgovini. Barva za nogo je drugačna kot barva za trup!!! Še posebno včasih, ko je vsebovala baker je lahko katastrofalno vplivala na korozijo noge, ki je aluminijasta!!! Torej za trup uporabi neko vrsto samopolirajočih antifoulingov, ki so običajno pakirani po 1 liter in podobno. Za nogo pa absolutno sprej. Je bistveno bolj enostavno...

LP
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Apr 03, 2007 09:58

Sedaj sem opazil, da se ponovno pojavljajo tudi bakreni premazi. Pred časom so jih prepovedali, ker so bili strupeni. Sedaj naj bi vsebovali baker, ki ni strupen. Mogoče ve kdo kaj več?

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 03, 2007 18:55

Strupen in prepovedan je tributilkositer TBT, ki pa je sicer zelo učinkovit antifouling. Enako je strupen tudi trifenilkositer, ki pa se je uporabljal manj. Novi premazi "copercoat" niso novi, vendar so postali ponovno aktualni. TBT je bil boljši vendar ga sedaj ni več, zato je baker ponovno aktualen. Samopolirajoči so sicer prima stvar, vendar pa prinašajo probleme predvsem pri različnih hitrostih plovila, poleg tega pa so precej neučinkoviti, ko plovilo stoji. Premaz na bakrovi osnovi pa deluje tudi takrat. V praksi ga še nisem preizkusil, tako da tudi ne morem dati mnenja na lastnih izkušnjah. Verjetno pa bo to moj novi premaz...

LP
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Apr 10, 2007 11:09

pozdravljeni
zanima me par stvari o antifolingu, pa bom kr tu napisal da ne odpiram nove teme, saj je bilo ze kar nekaj napisanega. in sicer zanima me kolko premazov je potrebnih, da se to dobro obdrži? videl sem tudi, da nekateri ga nanasajo kar z valcko drugi pa z kompresorjem, katera varianta je boljsa? pa še to kolko časa mora coln stat v vodi da se ga splaca sploh nanasat
hvala za vase odgovore
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 10, 2007 18:55

Živjo!

Koliko časa mora bit čoln v vodi, da se splača je relativno. Verjetno se splača vedno, ko je to več kot 10 do 14 dni. Je pa odvisno predvsem od lokacije. Precej je odvisno tudi od temperature vode.
Kot primer je recimo marina v Punatu na Krku, kjer je voda topla (tudi do 30 C), se zelo malo meša, kar povzroča obilnejše obraščanje. Na vhodu v zaliv, kar pomeni pol milje stran, je pa voda precej čista in obraščanja manj...

Koliko slojev se nanaša je spet stvar proizvajalca barve oz. antifoulinga. Ponavadi je to dva ali tri sloje. Pri nekaterih zadošča že samo en sloj. Če je plovilo novo se ponavadi pred tem nanese še sloj podlage. Enako velja, če je očiščena celotna površina... Glede nanašanja posameznega premaza, se je najbolje posvetovati pri trgovcu, če "slučajno" kaj ve. Najboljše pa je prebrati navodila proizvajalca ali pa obiskati njihovo spletno stran. Zelo lepo ima razloženo Hempel na svoji strani v rubriki Yacht. http://www.hempel.com

Ponavadi se nanaša z valjčkom, vendar ima to le malenkostno prednost. Ta je, da se tako doseže tudi manjše vdolbinice, v katere se premaz vtre... Je pa tako nanašanje posledica enostavnosti. To lahko stori vsak sam, poleg tega pa ni potrebno ščititi delov, ki se ne barvajo. Nad vodno linijo se potegne le en trak lepilnega traku. Tudi oprema, ki jo potrebuješ je enostavna... Ima pa vsekakor pomankljivosti. Nanos je tako bolj hrapav, kar povzroča večji hidrodinamični upor, s tem pa manjšo končno hitrost in večjo porabo.

Danes obstajajo predvsem samopolirajoči antifoulingi, pri katerih je zelo pomembno kakšno hitrost dosega plovilo. Če recimo uporabiš premaz za jadrnico na gliserju, bo kompleten antifouling odplaknilo v naslednji uri glisiranja!!!

LP
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Apr 10, 2007 22:11

Jst uporabljam enega italijanskega, pa se ne spomnim ravno imena. Je samopolirajoč, trda varianta za večje hitrosti. Ščiti kar dobro, le na delih, kjer ni "poliranja" med vožnjo je bolj tako. To sta predvsem oba boka, ki med glisisranjem pogledata iz vode. Obnavljam ga vsaki dve sezoni, nanesem pa dva sloja z valjčkom. Se pa strinjam, da bi bilo precej bolje s pištolo, ker bi dobil gladko površino.
Bom pogledal ob prvi priliki na škatlo kaj je in vam sporočim...

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 12, 2007 23:29

Mogoče še to, da je potrebo pri premazih, ki so samopolirajoči na posebej izpostavljenih predelih nanesti več slojev. Tako ne bo škodilo nekje na zadnjem delu reber, kjer se voda precej peni tudi do 5 slojev antifoulinga.

LP
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Pe Apr 13, 2007 13:10

se eno vprasanje glede nanosa z valckom al s pistolo:)
malo sem premisljeval in sem pisel do enega zakljucka, zdej pa ne vem ce je pravilen. v bistvu je tako ce mi nanasamo z valckom po enem premazu nanesemo bistvno debelejso plast kakor z pistolo. po takem bi morali narediti vec nanosov in ne samo 2 ko nanasamo s pistolo!?
po mojem razmisljanju je pri samopolirajcih premazih potrebnih vec nanosov s pistolo kakor ce bi to nanasali s valckom, ker ce nanesemo 2 premaza s pistolo se premaz bistveno prej "porabi". to je glede nanosa s pistolo ki naj bi imel malenkostno prednost. ali se ta razlika v debelini premaza v praksi veliko pozna ali ne igra velike vloge?
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Apr 13, 2007 14:05

Pravilno razmišljanje...
Pri nanosu s pištolo je debelina bistveno manjša in je zato potrebnih več nanosov. Druga resnica pa je tudi v tem, da je pri valjčku debelina zelo različna. Če gledaš odblizu, so to majhne "vdolbinice" in "hribčki". Tam kjer je vdolbinica, je nanosa precej manj in obratno. Pri nanosu s pištolo je zagotovo povsod enako in je trup dejansko zaščiten.
Kar pa se tiče "izrabljanja" nanosa, pa ne sme biti zaznaven, če je le izbrana pravilna trdota antifoulinga. Izrabi se šele po eno ali dve letni redni uporabi.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta