Dva akumulatorja priklop
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Dva akumulatorja priklop
Pozdravljeni.
Zanima me če lahko med delovanjem motorja priklopiš stikalo na BOTH?
Ali lahko pride do okvare altenatorja?
Vezano po priloženi shemi.
http://continuouswave.com/whaler/refere ... ttery.html
Hvala in l.p. Franci
Zanima me če lahko med delovanjem motorja priklopiš stikalo na BOTH?
Ali lahko pride do okvare altenatorja?
Vezano po priloženi shemi.
http://continuouswave.com/whaler/refere ... ttery.html
Hvala in l.p. Franci
Kdaj gremo spet na morje?
Uporabi iskanje po forumu, o tem je napisano že ZELO veliko... Tudi nekaj shem boš našel, ki so jih objavili naši člani, med njimi tudi en profesionalec, ki se ukvarja z načrtovanjem električne instalicje na plovilih...
Preklop med delovanjem je vprašljiv, jaz tega ne bi počel niti v sanjah!!!
Obstajajo sicer stikala, ki so brezprekinitvena, vendar to nikakor ni 100%!
LP
Preklop med delovanjem je vprašljiv, jaz tega ne bi počel niti v sanjah!!!
Obstajajo sicer stikala, ki so brezprekinitvena, vendar to nikakor ni 100%!
LP
Emm, kaj pa je pri preklopu tako vprašljivga, saj je vzporedna vezava in... ne vem v čem je lahko problem? Enak "problem" je pri vsakem stikalu in pri vsakem priklopu, ko ob nekem toku in napetosti na kontaktih nastane prekinitev in lahko pride do iskrenja ipd, ampak to je pač stikalo, vsako stikalo po moje dela enako...
Kako pa dela brezprekinitveno stikalo, ker če je brez prekinitve pol ne ugasne ničesar al je to podobno problem v izrazoslovju kot avtomatske varovalke, pa se avtomatsko samo izklapljajo ne pa tut vklapljajo...
Kako pa dela brezprekinitveno stikalo, ker če je brez prekinitve pol ne ugasne ničesar al je to podobno problem v izrazoslovju kot avtomatske varovalke, pa se avtomatsko samo izklapljajo ne pa tut vklapljajo...
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabi funkcijo IŠČI!
Stikalo za preklop je večinoma med motorjem in akumulatorjem in če tam za eno stotinko sekunde prekineš kontakt, potem v alternatorju zgorijo vse diode!!! Diode tam so nizkonapetostne in ko breme pade, napetost zraste predno jo regler uspe sesut in pri 20V zagotovo pregorijo močnostne diode...
Nobenega problema ni pri izrazoslovju! Brezprekinitveno pomeni, da med tem, ko preklapljaš iz 1 na 2 imaš nekaj časa vklopljena oba!
LP
Stikalo za preklop je večinoma med motorjem in akumulatorjem in če tam za eno stotinko sekunde prekineš kontakt, potem v alternatorju zgorijo vse diode!!! Diode tam so nizkonapetostne in ko breme pade, napetost zraste predno jo regler uspe sesut in pri 20V zagotovo pregorijo močnostne diode...
Nobenega problema ni pri izrazoslovju! Brezprekinitveno pomeni, da med tem, ko preklapljaš iz 1 na 2 imaš nekaj časa vklopljena oba!
LP
Popolnoma se strinjam z adminom. Altenator, če deluje brez obremenitve, lahko crknejo diode.
Jaz sem sicer včasih prakticiral preklapljanje med akumulatorji med obratovanjem motorja, pa se ni zgodilo nič. A vseeno, tega sedaj ne počnem več.
Sicer bi naj kvalitetni boot šalterji zagotavljali preklop med pozicijemi 1-1+2-2 brez prekinitve, a, po moje 100% garancije ni.
Vsak se mora pač odločit sam. Ni lepšega, kot sredi, že tako kratkega dopusta laufat okrog mojstrov in jih skoraj na kolenih prosit, naj vendar popravijo
Jaz sem sicer včasih prakticiral preklapljanje med akumulatorji med obratovanjem motorja, pa se ni zgodilo nič. A vseeno, tega sedaj ne počnem več.
Sicer bi naj kvalitetni boot šalterji zagotavljali preklop med pozicijemi 1-1+2-2 brez prekinitve, a, po moje 100% garancije ni.
Vsak se mora pač odločit sam. Ni lepšega, kot sredi, že tako kratkega dopusta laufat okrog mojstrov in jih skoraj na kolenih prosit, naj vendar popravijo
zlatko83 napisal/-a:Popolnoma se strinjam z adminom. Altenator, če deluje brez obremenitve, lahko crknejo diode.
Kaj sedaj počneš, imaš stikalo stalno na both (polnjenje obeh akumulatorjev ) ?
-
Original-One
- Viceadmiral
Piki napisal/-a:zlatko83 napisal/-a:Popolnoma se strinjam z adminom. Altenator, če deluje brez obremenitve, lahko crknejo diode.
Kaj sedaj počneš, imaš stikalo stalno na both (polnjenje obeh akumulatorjev ) ?
Malce se ravnam "po občutku". Imam vgrajene tri akumulatorje (na poziciji 1 start in na poziciji 2 dva porabniška, paralelno vezana), kar se mi zdi preveč za altenator. Vozim navadno s start akumulatorjem, zlasti, kadar sta porabniška akumulatorja bolj prazna, napolnim ju, ko pridem do 220V.
Kadar pa so vsi trije akumulatorji polni, oz. minimalno izpraznjeni, pa vozim tudi z vsemi tremi.
Ob tem je tudi pomembno, da so vsi akumulatorji enake starosti oz. iztrošenosti in enake nazivne kapacitete. Slab ali drugačen akumulator (tudi druga tehnologila-gel, klasični kislinski,...) ti lahko oslabi ali uniči drug akumulator.
Original-One napisal/-a:opa, jaz pa imam preklapljanje med akumulatorjema na dnevnem redu, tudi med delovanjem motorja...
Pač prižgem recimo z 2, potem preklopim na oba.. Mi pa pri switchu piše, da ob prižganem motorju ne sme biti na off.
Tudi jaz sem tako počel, pa ni bilo nič narobe. Sedaj sem pač bolj previden, to me nič ne stane, pa še časa in živcev ne rabim izgubljat s popravili v času dopusta.
Pozdravljeni!
Prebral sem temo akumulatorji in je res veliko o tem napisanega, je pa veliiko različnih mnenj kaj je dobro in kaj ne...
Sedaj me pa zanima kaj naj naredim!
Stvar je taka:
Na čolnu je motor Suzuki DF140 4-taktni
Za zagon je notri štartni akumulator Topla 100A
Vse je zvezano na ta akumulator...
Kupil bom dodatni vzdrževalni akumulator TAB multi dry 90A, ter gledam sem tista stikala 1, 2 both , v kammu....
Bo to vredu?
Kako vse skupaj sedaj zvezati?
Vse uporabnike prevezati na TAbov akumulator, stikalo vmes in je to to?
Kako se stikalo zveže, tam v kammu smo gledali ima 3 kontakte na zg. levem piše akumulator 1 plus, na zg. desnem piše akumulator 2 plus, na spodnjem piše pa samo akumulator plus...???
Ce vozim na both bo polnil oba, ko se ustavim preklopim na vzdrževalnega in pred startom nazaj na both?
Hvala in LP
Matej
Prebral sem temo akumulatorji in je res veliko o tem napisanega, je pa veliiko različnih mnenj kaj je dobro in kaj ne...
Sedaj me pa zanima kaj naj naredim!
Stvar je taka:
Na čolnu je motor Suzuki DF140 4-taktni
Za zagon je notri štartni akumulator Topla 100A
Vse je zvezano na ta akumulator...
Kupil bom dodatni vzdrževalni akumulator TAB multi dry 90A, ter gledam sem tista stikala 1, 2 both , v kammu....
Bo to vredu?
Kako vse skupaj sedaj zvezati?
Vse uporabnike prevezati na TAbov akumulator, stikalo vmes in je to to?
Kako se stikalo zveže, tam v kammu smo gledali ima 3 kontakte na zg. levem piše akumulator 1 plus, na zg. desnem piše akumulator 2 plus, na spodnjem piše pa samo akumulator plus...???
Ce vozim na both bo polnil oba, ko se ustavim preklopim na vzdrževalnega in pred startom nazaj na both?
Hvala in LP
Matej
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta