Montaža izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tomok
Praporščak

Montaža izvenkrmnega motorja

OdgovorNapisal/-a tomok » Sr Jun 30, 2010 23:48

Hojla morjeplovci ,kar lep čas se nisem oglasil,pa se je pojavil zopet manjši problem ki sicer ni problem ,je bolj to da sem neodločen kako naj optimalno postavim nov motor in sicer Yamaho 40Hp .Če postavim motor na krmno zrcalo tako da ta sede do konca je kavitacijska plošča kakšen centimeter nižje od spodnje meje.Kot sem prebral naj bi bila kavitacijska plošča poravnana z spodnjim delom podna.Tako bi tudi jaz montiral motor na mojo gumico,tu pa se pojavi problem in sicer ta,da sem na nekih ameriških forumih bral ,da naj bi bil največji izkoristek motorja tak ko je namontiran tako da je kavitacijska plošča centimeter višje postavljena kot je najnižji del krmnega zrcala.Jutri montiram tako da je vsak odgovor na tale moj dvom še kako dobrodošel.
Naj kavitacijsko ploščo poravnam ali vzdignem za centimeter višje od najnižje točke krmnega zrcala.

Lp in mirno morje Tomo
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jul 01, 2010 07:21

Motor mora biti montiran da je kavitacijska plošča v isti ravnini kot dno čolna ali malenkost cm ali dva nižje. Če je motor dvignjen višje je verjetno res da je pri čisto mirnem morju in vožnji naravnost najboljši izkoristek, vendar je v praksi take vožnje zelo malo ali nič, vsaj mi na ruti je nismo imeli. V drugih okoliščinah pa bo propeler grabil zrak in problemi so tu, tak da jaz nebi montiral višje od dna čolna.
Guma je guma, zaenkrat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jul 01, 2010 09:34

Sem na hitro prebral tudi D forum ( namenjen samo gumenjakom ).
Tudi tukaj je splošno poznano vsem , kar je tudi pri nas. Kp mora bit , optimalno, 2 cm pod podnom.
Obstajajo pa sedaj novi , ampak večji štiritakterji, pri katerih je posebej predpisano, da mora biti Kp čisto ravna z podnom, ker so tako konstruirali motor, in oblikovali spodnji del, pod Kp. Temu se tudi baje prilagaja industrija gumenjakov, katera svoja zrcala prirejajo novim motorjem. To bi itak bilo najbaljše. Dve meri motorjev, dolga in kratka peta, gumenjaki in druga plovila za izvenkrmne motorje, pa samo dve meri, ali za dolgo nogo ali kratko. Kot je opisal njihov moderator, imamo sedaj mere zrcal tam od 36 cm do 48 cm ( redki 52 cm ) in tukaj je pravi kaos. Eni režejo , eni podlagajo, eni pa se ne sekirajo, glavno da gre in ne meče vode v čoln.
LP
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Če Jul 01, 2010 09:35

Tudi sam sem se s tem "pojavom" seznanil dokaj kasno in ko sem šel gledat kako stoji moj motor sem z olajšanjem ugotovil, da je vse v redu.
Je pa tu še en problem... , ki niti ni, če je pravilna montaža. Namreč, ko se motor med vožnjo nekoliko dvigne (trim) se seveda dvigne tudi kavitacijska plošča. Mislim, da je takrat najbolje izmeriti kako naj motor stoji. Torej motor namestiš, trim malo dvigneš in šele nato motor fiksiraš na višino. Kako se tako razmišljanje zdi ostalim?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jul 01, 2010 10:17

Jaz sem vedno motor strimal tako visko, da se je plošča poravnala vzporedno z dnom in potem nastavil v isto ravnino, tak da je po mojem tvoje razmišljanje pravo. Ja glede mer sten pa res ne boš našel dveh isto visokih. :?
Guma je guma, zaenkrat.
tomok
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tomok » Če Jul 01, 2010 10:33

Hvala Morjeplovci...moje dvomljive misli so z vašimi odgovori odplavale...u bistvu že včeraj ko sem malo pobrskal po forumu in njdel že tu nekaj podobnih odgovorov.Ko sem naložil motor na krmno zrcalo se je ta usedel do konca tako da ni treba nič podlagat,in ko je bil motor tako naložen je kavitacijska plošča gledala od spodnjega dela zrcala nekje med 1-2cm nižje.Po vaših odgovorih idealno ,tako da so dvomi izpuhteli in zdaj moram motor samo še privijačit.
Hvala še enkrat Morjeplovci in mirno morje.

Lp Tomo
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Jul 02, 2010 23:44

Iz moje letošnje morjeplovske izkušnje tudi ugotavljam, da je bolje, da je KP nekoliko pod dnom. Meni je propeler že pri majhnih valovih ali v ovinkih izredo vlekel zrak, pa je KP poravnana. Na optimalnem trimu (stestiral z Garminom najvišjo končno hitrost) sploh nisem mogel normalno voziti, ker mi včasih tudi pospešiti ni hotel.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Sr Apr 20, 2016 09:33

Da ne odpiram nove teme, ker naslov stare povsem ustreza... :D

Montiram motor in imam težave s prekrivanjem lukenj. Zgoraj ga fiksiram na 2 luknjo in je lega motorja prava, saj je kavitacijska plošča 20mm pod dnom čolna. Spodaj pa se mi luknja prekirva ravno na polovico...:?

Ali naj "povrtam" luknjo na motorju ali na krmni steni? Ali morda kako drugače rešiti težavo? :evil:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 20, 2016 10:31

Kaj pa če dvigneš še za eno? Kavitacijsko poravnaj z dnom oziroma 1cm višje.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Sr Apr 20, 2016 10:36

kocka napisal/-a:Kaj pa če dvigneš še za eno? Kavitacijsko poravnaj z dnom oziroma 1cm višje.

Če je kavitacijska višje od dna, a ne potem vleče zrak pod propeler? Sploh kadar je valovito in v zavojih?

Tudi če dvignem za eno luknjo, se bodo luknje še zmeraj prekrivale, ker je razmik enakomeren...
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » Sr Apr 20, 2016 11:47

jaz bi na tvojem naredil šlic in konc debate.

xy ti drži zgornja luknja

y ti drži spodnji šlic
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Apr 20, 2016 14:57

! cm višje ti ne bo vleklo zraka in tud 2 cm ne. Kakšen čoln imaš? Js mam 4cm višje in letos bom dvigno še za 1 cm da vidim kje je limit. Najboljši izkoristek je tik pod tisto linijo ki potegne zrak. Antikavitacijska plošča mora bit poravnana z vodno gladino in če se med glisiranjem nagneš čez krmo in opazuješ vodo boš opazil da se voda v loku dviguje takoj ko pride izpod dna. Zato je odvisno tudi kakšen je odmik od krmne stene. Dlje kot je motor odmaknjen višje mora bit. Na pamet boš le z veliko sreče postavil motor optimalno. Sam sem porabil cel dan da sem našel optimum (ampak je situacija mal bolj komplexna) 40 PS ni tolk težek motor da ga nebi mogel s pomočjo še dveh rok prestavit v roku 15 minut.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Sr Apr 20, 2016 15:04

Marcel_Mastnak napisal/-a:! cm višje ti ne bo vleklo zraka in tud 2 cm ne. Kakšen čoln imaš? Js mam 4cm višje in letos bom dvigno še za 1 cm da vidim kje je limit. Najboljši izkoristek je tik pod tisto linijo ki potegne zrak. Antikavitacijska plošča mora bit poravnana z vodno gladino in če se med glisiranjem nagneš čez krmo in opazuješ vodo boš opazil da se voda v loku dviguje takoj ko pride izpod dna. Zato je odvisno tudi kakšen je odmik od krmne stene. Dlje kot je motor odmaknjen višje mora bit. Na pamet boš le z veliko sreče postavil motor optimalno. Sam sem porabil cel dan da sem našel optimum (ampak je situacija mal bolj komplexna) 40 PS ni tolk težek motor da ga nebi mogel s pomočjo še dveh rok prestavit v roku 15 minut.

Imam Solemarja 51. Bom motor zmontiral eno luknjo višje in bo tako za ca. 1 cm višji od dna čolna. Ampak to mi ne reši težave s prekrivanjem spodnjih lukenj. Kako naj rešim to?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Apr 20, 2016 15:05

Kot ti je bilo napisano. "šlic" pa fajn debelo inox podložko pa boš mirno spal.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Sr Apr 20, 2016 15:08

Marcel_Mastnak napisal/-a:Kot ti je bilo napisano. "šlic" pa fajn debelo inox podložko pa boš mirno spal.

Verjetno na motorju, a ne?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov