Samogradnja čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

Samogradnja čolna

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Avg 06, 2010 00:01

Zdravo.

Sem nov na forumu zato ne se jezit name :-) :-) Verjetno je bilo že veliko napisanega o tem, samogradnji čolnov in njih legalizaciji.
Že dolgo me daje misel da bi sam izdelal gliser svoje zasnove, pač nič takega z kupljenimi načrti, ampak gradnjo izpiljeno na modelčku. Nekajkrat sem tudi stopil v kontakt z pomorsko izpostavo vendar nisem dobil nikakršnega zadovoljivega odgovora zato sprašujem kako sploh začeti tak projekt? Vem da je treba zadevo najprej priglasiti in da ti dodelijo nekakšnega opazovalca toda vseeno verjetno obstajajo kakšne zanke na katere je potrebno biti pozoren da kasneje ne boli glava...
Dokončno sem se za to odločil letos na dopustu, prvič brez čolna. Po prodaji sem iskal primerno zamenjavo vendar se ustavi pri tem da željenega ali ni, ali pa je finančno prevrednoteno.

Hvala, Silvo.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 06, 2010 09:50

A ti vrjameš da boš sam naredil čoln za majn denarja kot pa je dejanska cena za nekaj let starega?
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Pe Avg 06, 2010 10:34

Marcel_Mastnak napisal/-a:A ti vrjameš da boš sam naredil čoln za majn denarja kot pa je dejanska cena za nekaj let starega?
+

Čar samogradjne ni v tem, da "mal prišparaš", ampak, da imaš plovilo kakršno si želiš in da veš kaj lahko od plovila pričakuješ v težkih razmerah.
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Avg 06, 2010 11:37

Glede na to da sem pred leti kupil rabljenega fišermana in vanj zabil vsaj dvakrat več kot sem zanj dobil ob prodaji mislim da ni nikakršnega dvoma da bo zadeva neprimerjiva z vsako kupljeno konzervo. Če pogledaš te gliserčke do 10000 eur, in se na poliester malo spoznaš, potem vidiš da je stvar izredno ceneno narejena. Če si kdaj odprl čoln na pol, snel palubo, potem si videl kako so vse ojačitve dna narejena iz navadne vezane plošče malo prepleskane s smolo in velikokrat popolnoma uničene. Vseeno pa te tak star čoln stane toliko kot ves material za samogradnjo. Dno je običajno narejeno kot malo boljši karton z par mm debeline in ko plovilo razdvojiš se vsak del, dno in paluba zvijata kot pvc vrečka. Šele ko sta dobro!!! spojena skupaj nastane malo trdnosti podobne trdnosti škatli od čevljev. Če hočeš imeti trdno barko pa mora biti ravno dno že samo po sebi dovolj trdno in nosilno da prenese vse udarce valov..
Poleg tega moramo upoštevat tudi vsa novejša znanja iz hidrodinamike ki jih množični proizvajalci pri teh cenejših variantah preprosto obidejo.
mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » Pe Avg 06, 2010 15:33

da bi naredil svoj coln..

moras prvo imeti dobro idejo kako naj bi zgledalo...potem nekoga da ti bo vse zrisal in naredil nacrte...

potem narediti lesen prototip iz katerega naredis kalup in sele potem odlijes en ali vec colnov

isti je postopek za vsak del colna...

toraj : hull , deck , notrajnost , vsi pokvori itd itd...

za 8 m gumenjaka mene kod proizvajalca kostajo vsi kalupi
od 40.000 do 60.000 evrov

ko imas narejene kalupe...racunas vrednost colna :

delo : kg x 20 evrov =
maretial : kg x smola + vlakna
montaza : 5 dni 2 delavca
montaza : ves material (elekrtika,,voda,,pumpe..inox..itd itd)

samo gradnja za EN coln je malo cenejse ker ne rabis narediti mocne in trpezne kalupe..

zdaj lahko racunes ce ti se splaca delat svoj kalup za en coln

mogoce se cenejse ce bos kaksno bano delal :P
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Pe Avg 06, 2010 16:11

Najbolj me jezi, ker si vsak ob prošnji človeka naredi svoj primer in se z njim istoveti. Ali se splača ali ne? Za to Silvo ni spraševal !!! Spraševal je za nasvete, ki naj bi jih Morjeplovci mogoče imeli. Zato dajmo raje človeku svetovat za tisto kar je spraševal !
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 06, 2010 16:32

Silvo poskusi kontaktirat na zs našega člana Pale on se ukavrja z novogradnjo.
Vem kaj želiš, če te bo stalo vsaj veš kaj imaš in to brez "umetniškega vtisa" prodajalcev plovil.
Sem imel tudi jaz že take grešne misli, pa prostora nimam.
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Avg 06, 2010 18:29

A Paleta? Je to morda ta gospod?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=90089

Mnenje?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Avg 06, 2010 18:37

Silvo ja ta je pravi in še ne njegov izdelek
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=90090
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Pe Avg 06, 2010 18:48

Ti se kar loti zadeve- te podpiramo :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 06, 2010 19:34

da ne bo pomote tud js te podpiram v tem in občudujem tiste ki se podstopijo! sem pa v dvomih glih zato ker smo se lotl popravila G-370-ke in je že tu ful dela.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 06, 2010 19:41

PONE
Štabni vodnik
Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a PONE » Pe Avg 06, 2010 20:03

Sem že dolgo član pa vendar je to moj prvi obisk ,da se vključim v debato, gradim leseno barko dolžine 8.20 gre k koncu in če imaš voljo ter nekaj znanja ni problema. Zato absolutno podpiram Silvota , da se odloči za samogradnjo.
mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » Pe Avg 06, 2010 20:07

osebno sem le odgovoril kaksna je procedura za izdelavo colna..
dodal sem se nekaj cen za primer ...in kaj je to narobe? :o

Jast bi bil vesel ce bi mi kdo povedal na zacetku kako se naredi in koliko stane...

In ce bi bil zacetnik bi verjetno nasel kaksen star coln kateri dobro pluje
od tega bi kopiral le hull...naredil popravke katere bi potreboval za se bolse plovne sposobnosti....palubo in notrajnost bi pa po svoje izdelal...

V svakem primeru me pa veseli deliti moje znanje z ostalimi clani na tem forumu...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 06, 2010 22:02

.

Kako pristopit stvari, da bomo vsi zadovoljni?

Samograditelji so neki posebneži, ki jim pa tudi velikokrat uspe zastavljeno pripeljat do kraja. Zakaj to delajo vedo le sami, ker dejansko, da se to izzide v več ozirih, me še ni nihče prepričal, pa čeprav jih nekaj osebno poznam . Veliko časa, denarja, prostora in koneckoncev zamolčanih neprijetnih stvari se nabere med tem. Kar nekaj jih je, ki bi projekt ponovili. Pač uživajo v tem, da izdelujejo plovilo in se že vidijo, kako vozijo po morju široki cesti svoje najdražje, prijatelje in podobno. In to v njihovem izdelku. Morda je postal vzorec za samograditelje v Yugo časih, ko se ni dalo kupit, ker je bilo predrago in prezapleteno, videlo se je pa v revijah, na sejmih, v lasti tujcev, ki so letovali na Jadranu in podobno. Kar veliko kozolcev, poslopij poleg kmetij in podobno je bilo uporabljenih za "ladjedelnice". In na veselje mnogih se še danes veliko njih na vodi razkazuje, ker so v dobri kondiciji. Danes pa je trg odprt, konkurenca huda, izbira velika, denarja kolikor ga je, pa izbereš. Če ti pa ni nič všeč pa narediš svojega. Enostavno!

Silvo tukaj te citiram:

----mislim da ni nikakršnega dvoma da bo zadeva neprimerjiva z vsako kupljeno konzervo. Če pogledaš te gliserčke do 10000 eur, in se na poliester malo spoznaš, potem vidiš da je stvar izredno ceneno narejena. Če si kdaj odprl čoln na pol, snel palubo, potem si videl kako so vse ojačitve dna narejena iz navadne vezane plošče malo prepleskane s smolo in velikokrat popolnoma uničene. Vseeno pa te tak star čoln stane toliko kot ves material za samogradnjo. Dno je običajno narejeno kot malo boljši karton z par mm debeline in ko plovilo razdvojiš se -------

Tvoje mnenje o teh "konzervah", ki so "kot malo boljši karton" po 10000 EUR-ov mi je dalo misliti, da pretiravaš dvostransko. Se pravi, po tvoje, da so vsi, ki vržejo lep kupček denarja za te "kartonske konzerve" mal čez les, ker nekaj preplačajo. Tvoje plovilo bo pa mega in poceni. Na tem forumu je veliko morjeplovcev, ki uživajo na vodi v plovilih, katerih cena niti do polovice tega zneska ne sežejo. So pa fejst fantje in čisto nič nerazsodni. Ne razumi tega kot napad, diskreditacijo tebe, še manj žalitev, to je le moje razmišljanje bolj na splošno v tem deževnem večeru, ker grem na "kartonsko konzervo" šele jutri zjutraj, pa otresam naokoli in pametujem.

Seveda pa podpiram tvojo zamisel o samogradnji, ker le tako barka in njena izdelava, ne bo hipotetična.

LP

ps

Ko je g. Andrej dokončal svojo lepotico, jo je bilo potrebno prepeljat do vode. Zaljubljen v Dalmacijo jo je hotel peljat v Split. 10m jadrnico je zaupal ALPETOUR-u, da ja ne bi bilo kaj narobe. In narobe je tudi šlo. Ko so se spuščali proti Splitu, tik pred ciljem, je zgrmela s prikolice kakih 150 metrov globoko pod cesto. Večletno delo je v hipu postalo zgodovina. Vse je bilo korektno zavarovano in tudi poplačano. Poanta tega pisanja je pa to, da g. Andrej tudi slučajno ni pomislil, da bi še enkrat zastavil podvig, ker je zatrdil, da se to finančno ne izplača. Kupil je novo konfekcijsko "kartonsko konzervo" katera še danes reže valove. Je pa že skoraj trideset let tega.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta