dizelski ali bencinski motor?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

dizelski ali bencinski motor?

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Nov 20, 2007 23:10

preberite si clanek o dizelskih in bencinskih motorjih za pomorstvo, meni se je zdel kar v redu napisano, pa se malo poucno za tiste ki tega se nismo znali

pa se link: http://www.tehnoservis.si/bencinski_dizelski.html

pa se nekaj o delovanju motorjev: http://www.tehnoservis.si/izgorevalni.html
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 21, 2007 18:23

Ja nekaj dejstev je res navedenih na linku. Sem pa prepričan, da se bo iz tega razvila še zanimiva debata. Predvidevam, da podobno kot pred časom v temi med Mercruiserjem in Volvom. Mogoče bo malce manj osebnih izkušenj, saj je morjeplovcev z diesel-i precej malo...
Bomo videli!

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Nov 24, 2007 10:08

Teoretično gledano bi jaz vseeno dal prednost diselskemu motorju. Seveda pa se v navtiki vse obrne na glavo. Ker so proizvodne serije relativno majhne (v primerjavi z avtomobilsko industrijo), je temu primeren tudi razvoj.

Bencinski motor je praviloma lažji, enostavnejši in cenejši za vzdrževanje, zato pa požrešnejši, ima ožje področje optimalnega navora mogoče na nek način tudi nekoliko manj zanesljiv (mislim predvsem, kadar zanemarimo redno servisiranje). Jaz bi ga priporočal za manjša plovila, predvsem gliserje ter za uporabike, ki uporabljajo plovila sezonsko (mesec ali dva)

Dieselski motorji so obratno bencinskim. Za moj okus je tukaj predvsem problematična teža, glede na moč, to velja za manjša plovila-gliserje. Tudi cena in vzdrževanje sta dražja, zdi se mi pa primeren za večja plovila in tudi manjše izpodrivne barke. Tukaj bi še omenil, da je za mene "zanesljivost" diselskih motorjev na Jadranu tudi vprašljiva, zaradi vprašljive kvalitete diselskega goriva, ki je na voljo na dokaj redkih bencinskih črpalkah. Če plujete po Jadranu (Hrvaškem), naj bo v kompletu orodja in nujnih delov (varovalke, jermen, impeler,...) tudi rezervni filter za gorivo in na dovodu goriva vgrajen vodni separator.

Toliko o mojem mnenju, res, v zadnjem času se tudi za manjša plovila na trgu pojavljajo modernejši dizli, ki sicer sramežljivo orjejo ledino. Počakajmo, kako se bodo obnesli v praksi.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Nov 24, 2007 12:58

Ima Zlatko kar prav in bi se strinjal. Kvaliteta goriva je problem, vendar se ta nanaša samo na sodobne dieselske motorje. Če so še klasični z Bosch pumpo, potem tega problema ni. Pomemben je le dober filter s separatorjem vode, kot je rekel že Zlatko.
Se pa ne strinjam glede mase. Res je, da so stari dizli težki in imajo malo konj glede na prostornino, vsekakor pa tega ne moremo reči za sodobne. Predvsem je v njihovo korist dejstvo, da so bencinski motorji v plovilih tehnologija izpred 40 let. Tako je recimo 260 konjski Merc 5.0 z maso nekje malo pod 500 kg (brez noge). Podobno pa ima recimo Yanmar BY (BMW 3.0d ) enako 260 konjev, masa pa je okrog 350 kg. Enako tudi VW z svojim 3.0TDI, ki ima 265 konjev in maso tam okrog 350 kg. Razlika je tukaj precej v prid dizla, ki je vsaj 100 kg lažji od bencinca. Je pa res, da če bi za primerjavo recimo marinizirali sodobnega VW bencinca 3.2 FSI, bi bila masa podobno okrog 350kg. Torej sodoben turbodiesel in sodoben bencinec tehtata enako, v praksi pa so bencinci v navtiki težji, ker nimamo sodobnih variant.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Nov 24, 2007 13:01

Še nekaj okrog zanesljivoti...
Sodobni motorji imajo cel kup elektronike, senzorjev, regulatorjev, ki vsi lahko odpovedo. Take okvare so tudi v 98% na avtomobilskih motorjih. Časi, ko je odtrgalo bat, ventil, ojnico so hvala bogu mimo. Vsa ta elektronika pa je v veliki večini enaka ali podobna tako na dizlih, kot na bencincih. Zanesljivost je za moj okus podobna, diesel ima še dodatno slabost z občutljivostjo na slabo gorivo in pa tudi turbino, ki spet lahko ob nepravilni uporabi precej rada odpove...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Nov 24, 2007 13:11

Okrog sodobnih dizlov sem jaz še vedno malce previden, čeprav teorija govori vse bolj v prid njim, kar se navtike tiče. Dejstvo je, da še predvsem v majhnih plovilih niso ravno razširjeni ali ne vem kakšem boom. Potem so tukaj problem deli, za predpotopnega Merca jih dobiš na vsakem vogalu,......Kako se bo obnašala elektronika, kontakti,...ki so kar precej izpostavljeni vlagi, soli,..... Večje barke imajo "pošten" prostor za motor, manjši čolni pa samo kak pokrov s sedalom, kjer voda kar curlja, ko deca (pa tudi mi)skačejo ven in not .... Vsaj pri meni je nonstop poplava v čolnu.
Bomo videli, kaj bo prinesel čas, recimo 10 let uporabe, ali vsaj 1500ur morja.....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Nov 24, 2007 19:00

To pa imaš prav, da je na manjših čolnih res eno sranje z vodo okrog motorja...
Je pa tudi nekaj drugega, ki ponavadi vsi pozabljajo. Vsi vedno govorijo kako je motor v čolnu pod nekimi "strašno" hudimi pogoji v okrožju s slanim zrakom. Njegove obremenitve so tudi nekaj "strašnega" v primerjavi z avtomobili....
Moje mnenje pa je, da to sploh ni res. Ker živimo v Sloveniji, se s svojimi avtomobili vsi vozimo tudi pozimi, ko je na cestah sol. Pred nami vozi avto, ki lepo dviga slano in umazano vodo, vse to pa leti čez masko direktno po motorju! Motor je tako vsaj pol leta popolnoma slan, do zadnjega kotička. V čolnu ga tako "kvalitetno" nikoli ne oblije. En dokaz, da ne blebetam v tri krasne, je že to, da je na avtu vedno zračni filter. In to papirnat, ki se hitro zapacka! Ste ga že kdaj videli na morskem motorju? Razen na kakšnem D4 verjetno še nikjer...
Druga stvar so obremenitve. Tudi avtomobili imajo danes konstantne obremenitve. To je tista močno želena avtocesta. Počiš tempomat na 150 in že šibamo od karavanškega tunela do Salzburga brez spremembe... Zelo podobno kot v vodi... Poleg tega pa mi frajerji v avtu še prehitevamo po navadnih cestah, mečemo 2 ali pa 3 gange nižje, tako motor vrtimo v rdeče polje... V glavnem precej večji stres, kot pa na vodi...

Moje osebno mnenje, mislim, da pa ni čisto brez veze. Podajte argumente, če se motim...

LP
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Ne Nov 25, 2007 01:52

KOt si ze omenil je problem gorivo pri dizlih, sploh ce gremo na jug je gorivo slabse kot v slo, pa tudi pri nas nimamo goriva na visoki ravni.
Bolj problematicni so novejsi dizli kateri vec nimajo bosch pump.
Turbine pa kot ze znano ob nepravilni uporabi znajo dost crkovat. Sploh tisanje hladnega motorja in ugasanje vrocega.
bimbus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bimbus » Ne Nov 25, 2007 19:09

jaz se strinjam s adminom glede obremenjenosti motorjev, vsekakor je motor v plovilu na boljsem, saj v povprecju je bolj konstantno obremenjen kot v avtu.jaz pa dam dizlom malo prednosti pred bencincom, ker je vseeno manj elektronike, ceprav na teh novih motorjih jo je ze kar dosti.

glede na to da govorimo o motorjih, kateri so zelo pozresni me zanima ce ste kje na kaksnem sejmu zasledili kaksno varjanto za vgraditev LPG-plina, kot je zdej to moderno vgrajevat v avto, kjer se zmanjsa poraba za kar lep %
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Nov 26, 2007 06:50

Načeloma bi se dalo. Samo kje boš pa tankal?
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

dizel vs. bencinar

OdgovorNapisal/-a morski volk » Po Nov 26, 2007 11:16

V Italiji se plin je uporaba plina na plovilih kar pogost pojav, ne vem pa kako je to v praksi. Firma Lovato ima v ponudbi tudi sisteme za plovila. Verjetno je pri nas in na Hrvaškem največji problem to da si omejen pri tankanju, medtem ko je v Italiji kar nekaj črpalk ki imajo plin v redni ponudbi.
bimbus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bimbus » Po Nov 26, 2007 15:51

kot jaz vem so crpalke na hrvaskem kar opremljene z plinom, ker se kar pogosto vgrajuje plin v avte
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Nov 26, 2007 16:19

Že, že ampak večinoma samo na avtocestah. Ne vem pa niti za eno, ki bi bila ob obali.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 26, 2007 16:48

Ja okrog plina na barki je bilo nekaj člankov v hrvaški reviji Burza nautike. Videl sem enega Baylinerja 2052 z vgrajeno predelavo in dodatnim tankom za plin. Tank je zasedel vse okrog motorja... :D
Drugače pa nekateri plin "pretakajo", kar se mi osebno zdi preveč nevarno in tudi trapaso. Črpalke naj bi bile na severnem in južnem jadranu, vmes pa jih ni.
Kar pa se tiče avtomobilov, pa so hrvatje res precej "zapeli" za plin. Zanimivo, ker pri nas tega ne počne praktično nihče...

LP
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » So Jan 12, 2008 19:49

no pa debata je samo od kar je dal volvo ven motore model kad nisem slisal za kaj večje probleme ćolni so pridobili na moči in hitrosti ter na porabi od kar pa so prišli veni ti novi d motori pa je problemov še majn je pa res da se motori nimajo kaj dosti ur sam te že nemore bit tak slabo če jih dajajo nnotri vse bolše evropske firme ozioma tak ni dosti možnosti razen pol pri večjih ko pridejo zraven še caterpilerji in tako dalje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov