Nano antifouling - iščem poskusnega zajčka
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Nano antifouling - iščem poskusnega zajčka
Na temo nano antifoulinga je bilo že nekaj napisanega, v glavnem so izkušnje negativne. Tudi v mojem podjetju smo dali testirati en vzorec, nato pa nehali prodajati za ta namen (se je pa dobro obnesel za lažje čiščenje palube in ostale plastike). Sedaj pa smo dobili zastopstvo za nov, ameriški nano zaščitni premaz, ki se v glavnem uporablja za avtomobile. Prodajalec pravi, da je kolegu premazal čoln in ta trdi, da se mu je zmanjšala poraba goriva za 10%. Premaz smo stestirali na avtu in površina je res noro gladka in drseča. Konec drugega tedna pride tip v Slovenijo, da opravimo par izobraževanj nanašanja. Za avtomobile ne bo problema, rabil pa bi en manjši čoln, ki bi ga premazali za test. Ker naj bi za čoln dali tri letno garancijo, mi je pomembno, da ga on sam premaže, tako da nebi bilo očitkov o slabem delu. Je kak kandidat?
Z našim chengom sem bil pred tole objavo v kontaktu in me je vprašal za dovoljenje, če lahko ponudi svoj proizvod na forumu.
Vsekakov pohvala Chengu, to je profesionalni odnos!!! Tudi jaz podpiram tale test in na koncu bomo podali tudi ustrezno uradno mnenje. Sedaj pa samo še najdemo enega z novim čolnom, ki bo dobil zastonj antifouling.
Vsekakov pohvala Chengu, to je profesionalni odnos!!! Tudi jaz podpiram tale test in na koncu bomo podali tudi ustrezno uradno mnenje. Sedaj pa samo še najdemo enega z novim čolnom, ki bo dobil zastonj antifouling.
Ja, kaj pa dobimo, samo gladko, nedrsečo površino, ali tudi zaščito proti nočni mori vsakega od nas: algam, školjkam in podobni nadlogi
Samo lepa gladka površina plovnega dela ni težava, ker jo tako vsak čoln načeloma ima. Problem so celi vrtovi na dnu in nogah
A bo tole rešitev tudi za to?
Jaz sem se že skoraj odločil, da drugo sezono barko pošpricam z boom efektom
Samo lepa gladka površina plovnega dela ni težava, ker jo tako vsak čoln načeloma ima. Problem so celi vrtovi na dnu in nogah
A bo tole rešitev tudi za to?
Jaz sem se že skoraj odločil, da drugo sezono barko pošpricam z boom efektom
zlatko83 napisal/-a:Ja, kaj pa dobimo, samo gladko, nedrsečo površino, ali tudi zaščito proti nočni mori vsakega od nas: algam, školjkam in podobni nadlogi![]()
Če se je res zmanjšala poraba goriva, se je po mojem njenju zmanjšalo tudi prijemanje vsega živega. Tudi avtomobilska barva je hudo gladka, pa je nekdo skoraj padel, ko se je naslonil na moj avto, zaščiteni del, seveda. (samo tretjino sem ga premazal, da vidim razliko med nezasčitenim, zaščitenim z običajnim nanopremazom in novim nanopremazom)
A je to samo za trup plovila namenjeno ali je tudi za peto aktulano.
Probal sicer jaz ne bi me pa zanima efekt mogoče pa deluje.Oz ponudim samo flape.

Probal sicer jaz ne bi me pa zanima efekt mogoče pa deluje.Oz ponudim samo flape.
Nazadnje spremenil Fojki, dne Sr Okt 06, 2010 12:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Kolikor poznam, so razni "nano" premazi v avtomobilski industriji namenjeni predvsem zaščiti zunanje površine (laka). Tudi v navtiki sem zasledil razne politure na nano osnovi. Rezultat je slabši fizikalni oprijem vode, umazanije na te površine, sami vemo, kaj pomeni, če ti po dežju ostanejo kapljice na avtu, ali pa voda lepo zdrsne iz površine. Kolega, ki je spoliral čoln z neko nano polituro, je rekel, da ni imel skoraj nič soli na palubi, saj je voda lepo odtekla.
Drug problem pa je obraščanje podvodnega dela. Odkar so prepovedani strupeni svinčeni antifolingi, ki so vegetacijo dobesedno uničili, še nisem videl prave rešitve. Morda pa bo zadeva le delovala???? Bomo videli. Če bo, boš gotovo bogataš
Drug problem pa je obraščanje podvodnega dela. Odkar so prepovedani strupeni svinčeni antifolingi, ki so vegetacijo dobesedno uničili, še nisem videl prave rešitve. Morda pa bo zadeva le delovala???? Bomo videli. Če bo, boš gotovo bogataš
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Jap, vse kar ste napisali je hudimano res, pa tudi jaz sem pred 4 leti na svoj čoln napacal nano antifouling. Njegov efekt je bil takrat natančno NIČ, kar sem tudi že večkrat napisal na forumu...
Me pa zanima, če je tukaj sedaj kakšen korak naprej. Mogoče, kaj pa veš... Čeprav me kot pozanavalca fizike le težko prepričaš, da bo nekaj tako nesramno gladko, da se školjka ne bo prijela...
Me pa zanima, če je tukaj sedaj kakšen korak naprej. Mogoče, kaj pa veš... Čeprav me kot pozanavalca fizike le težko prepričaš, da bo nekaj tako nesramno gladko, da se školjka ne bo prijela...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta