Nano antifouling - iščem poskusnega zajčka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

cheng
Naddesetnik
Kontakt:

Nano antifouling - iščem poskusnega zajčka

OdgovorNapisal/-a cheng » Sr Okt 06, 2010 09:51

Na temo nano antifoulinga je bilo že nekaj napisanega, v glavnem so izkušnje negativne. Tudi v mojem podjetju smo dali testirati en vzorec, nato pa nehali prodajati za ta namen (se je pa dobro obnesel za lažje čiščenje palube in ostale plastike). Sedaj pa smo dobili zastopstvo za nov, ameriški nano zaščitni premaz, ki se v glavnem uporablja za avtomobile. Prodajalec pravi, da je kolegu premazal čoln in ta trdi, da se mu je zmanjšala poraba goriva za 10%. Premaz smo stestirali na avtu in površina je res noro gladka in drseča. Konec drugega tedna pride tip v Slovenijo, da opravimo par izobraževanj nanašanja. Za avtomobile ne bo problema, rabil pa bi en manjši čoln, ki bi ga premazali za test. Ker naj bi za čoln dali tri letno garancijo, mi je pomembno, da ga on sam premaže, tako da nebi bilo očitkov o slabem delu. Je kak kandidat?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Okt 06, 2010 10:19

Zelo zanimivo. Upam, da bo kdo "prijel".

Ali mora biti dno še "deviško", ali je lahko že premazano s starim premazom? Ker večina jih ima že premaze.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
cheng
Naddesetnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cheng » Sr Okt 06, 2010 10:36

Najraje bi videl lepo očiščenega. :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 06, 2010 10:41

Z našim chengom sem bil pred tole objavo v kontaktu in me je vprašal za dovoljenje, če lahko ponudi svoj proizvod na forumu.
Vsekakov pohvala Chengu, to je profesionalni odnos!!! Tudi jaz podpiram tale test in na koncu bomo podali tudi ustrezno uradno mnenje. Sedaj pa samo še najdemo enega z novim čolnom, ki bo dobil zastonj antifouling. :wink:
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Sr Okt 06, 2010 10:56

admin napisal/-a:najdemo enega z novim čolnom, ki bo dobil zastonj antifouling. :wink:

ja al pa 10kg pidočov :twisted:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Okt 06, 2010 12:10

Ja, kaj pa dobimo, samo gladko, nedrsečo površino, ali tudi zaščito proti nočni mori vsakega od nas: algam, školjkam in podobni nadlogi :?:
Samo lepa gladka površina plovnega dela ni težava, ker jo tako vsak čoln načeloma ima. Problem so celi vrtovi na dnu in nogah :!:
A bo tole rešitev tudi za to?
Jaz sem se že skoraj odločil, da drugo sezono barko pošpricam z boom efektom :idea:
cheng
Naddesetnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cheng » Sr Okt 06, 2010 12:18

zlatko83 napisal/-a:Ja, kaj pa dobimo, samo gladko, nedrsečo površino, ali tudi zaščito proti nočni mori vsakega od nas: algam, školjkam in podobni nadlogi :?:
:idea:

Če se je res zmanjšala poraba goriva, se je po mojem njenju zmanjšalo tudi prijemanje vsega živega. Tudi avtomobilska barva je hudo gladka, pa je nekdo skoraj padel, ko se je naslonil na moj avto, zaščiteni del, seveda. (samo tretjino sem ga premazal, da vidim razliko med nezasčitenim, zaščitenim z običajnim nanopremazom in novim nanopremazom)
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Okt 06, 2010 12:30

V bistvu bi tudi barko bilo potrebno tako tretjinsko premazat (nič-antifouling-nano) za najrealnejši rezultat ........ najbolje nastavit eno pasaro za par mesecev v jernejev kanal, pa se bo videlo
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Sr Okt 06, 2010 12:31

A je to samo za trup plovila namenjeno ali je tudi za peto aktulano.
Probal sicer jaz ne bi me pa zanima efekt mogoče pa deluje.Oz ponudim samo flape. :lol: :wink:
Nazadnje spremenil Fojki, dne Sr Okt 06, 2010 12:35, skupaj popravljeno 1 krat.

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Okt 06, 2010 12:35

Kolikor poznam, so razni "nano" premazi v avtomobilski industriji namenjeni predvsem zaščiti zunanje površine (laka). Tudi v navtiki sem zasledil razne politure na nano osnovi. Rezultat je slabši fizikalni oprijem vode, umazanije na te površine, sami vemo, kaj pomeni, če ti po dežju ostanejo kapljice na avtu, ali pa voda lepo zdrsne iz površine. Kolega, ki je spoliral čoln z neko nano polituro, je rekel, da ni imel skoraj nič soli na palubi, saj je voda lepo odtekla.
Drug problem pa je obraščanje podvodnega dela. Odkar so prepovedani strupeni svinčeni antifolingi, ki so vegetacijo dobesedno uničili, še nisem videl prave rešitve. Morda pa bo zadeva le delovala???? Bomo videli. Če bo, boš gotovo bogataš :oops:
cheng
Naddesetnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cheng » Sr Okt 06, 2010 12:37

Prime se na barvo, torej za vse kar je barvano oz. lakirano, le hoditi se po tem ne sme. Bi se lahko slabo končalo!
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Okt 06, 2010 13:35

cheng,tole se lahko sproba na mojem čolnu,fisherman 5m,ampak rezultat bo viden šele naslednjo sezono,ker bo do aprila na suhem
Lp CC
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Okt 06, 2010 16:36

Jaz mislim da je to kakšna nova teflonska polirna pasta-vosek ne pa antifouling, vsaj po opisu ponudnika. Zna hudo zmanjšat upor torej pride v poštev za tiste ki nimajo čolna na privezu več kot 14 dni proti algam in školjkam pa verjetno ni.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Okt 06, 2010 16:59

ko ti školke zrastejo gor se pa mal peleš pa jih dol odnese če je res tolk gladko :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 06, 2010 18:08

Jap, vse kar ste napisali je hudimano res, pa tudi jaz sem pred 4 leti na svoj čoln napacal nano antifouling. Njegov efekt je bil takrat natančno NIČ, kar sem tudi že večkrat napisal na forumu...
Me pa zanima, če je tukaj sedaj kakšen korak naprej. Mogoče, kaj pa veš... Čeprav me kot pozanavalca fizike le težko prepričaš, da bo nekaj tako nesramno gladko, da se školjka ne bo prijela...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta