Tkanine, epoxy

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
morski jež
Desetnik

Tkanine, epoxy

OdgovorNapisal/-a morski jež » Po Okt 25, 2010 14:17

Pozdravljeni!

Kot sem ze pisal in vas prosil za nasvet glede izbire nacrta za gradnjo jadrnice multichine 34/36, sem pred kaksnima 2 mesecema prejel nacrt, izdelal sem ze sablone za rebra, sedaj pa imam vprasanja.

1.
V nacrtu (anglescina) pise da potrebujem 2 vrsti tkanine ena je mat 450g/m2 druga pa cloth 600g/m2. Zaradi moje lastne sigurnosti vas sprasujem kateri tkanini to sta. Prva je skoraj sigurno mata druga pa predvidevam da je roving, vendar vas prosim za vase mnenje, upam se vam vprasanje ne zdi prevec butasto.

2.
Dele barke se lepi skupaj. Zanima me ali naj kupim raje epoxy lepilo ali lepim z epoxy smolo in polnilom in lepim tako skupaj. Verjetno je to tudi odvisno od tega v kaksnem primeru se to rabi. Ce je tako vas prosim za kaksen primer.

3.
Kje se te izdelke najceneje, najugodneje dobi...ekokem, gms, smart composites...?
Kje ste jih kupovali vi?

Sem popoln zacetnik zato verjamem da se bo kaksnemu "staremu macku" kaksno vprasanje zdelo butasto :oops: , vendar tako pac je, celo zivljenje se ucimo.

Najlepsa hvala za odgovore.

LP
Morski jež :D
kavka
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kavka » Po Okt 25, 2010 20:05

Pozdravljen!

Pri kombinaciji MAT+EPOXY bi te opozoril, da ni vsaka mata tkanina dobra za uporabo z epoxy-jem. Večina mate je narejena za uporabo s poliestrom oz. vinilestrom. To pa zato, ker so sekana steklena vlakna zlepljena v tkanino z lepilom (prahom), katerega pa poliester topi. Tako da uporaba take mate z epoxy-jem ni vredu, ker ni nobene vezave med epoxy-jem in vlakni.

Za epoxy se dobi mata, katera je šivana (brez veziva!)

Pri nakupu materiala bodi pozoren tudi na to, da mora imeti ustrezen certifikat (Germanische Lloyd approved).

LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov