Premaz podvodnega dela-garancija 5 let

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mali brodski
Kapitan korvete

Premaz podvodnega dela-garancija 5 let

OdgovorNapisal/-a mali brodski » Po Nov 01, 2010 14:06

:cry: Podvoni del barke sem očistil do geal coata.Hotel sem ga zaščitit z Hemplovim podvodnim prajmerjem nato pa še A.F.Spoznal sem mojstra ki mi je dal garancijo 5 let DA BO NANESEL EPOKSI in se nebo nič oprijelo.Nanašali so najprej z pištolo ,ko pa se je cev zamašila kar z valjčkom kateri se je topil.Površina je bila hrapava kot brusni papir 40. Z barke so visele sveče,katere so potem brusili.Barka je bila v vodi 3 mesece,porastla pa grozno.Ko sem jo dvignil iz vode ter opral se je vse luščilo.Imela je mehurje polne vode.Mojster g.Rajko MURŠIČ- Inter BM D.O.O. sedaj išče razne izgovore.Preostalo barvo moram nekako odstranit saj je barka v suhi marini da se posuši.MOJSTER mi je ves čas trdil da nanaša epoksi nakar je sedaj to- Poliester. Materjal katerega je nanesel je sledeči : Colpoly 7201(color) , Colpoly pospeševalec-1 , Colpoly Katalizator ME , Colpoly razredčilo , Colgel PK pigment moder , Para.emulzija (Buefa).Prosim če kdo ve kakšen nanos je to in kako ga odstanim-najlažje. Vsem se že vnaprej zahvaljujem.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Nov 01, 2010 14:32

V osmih letih se je nabralo kar nekaj plasti antifaulinga. Toliko, da mi je začel pokati. Ker ga nisem želel vsega prebrusiti, sam ga najprej porašketljal, nato pa še zbrusil do lepe ravnine.
Ne vem pa, ali obstoja sredstvo, s katerim bi ga enostavno namazal in očistil.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Po Nov 01, 2010 15:58

Joško,
firma Nubian ima nekaj za odstranitev antifaulinga. Je pa draga. Dobiš v Motomarine
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Nov 01, 2010 16:52

Pozdravljen, če imaš barko na suhem, ti priporočam, peskanje celotnega podvodnega dela potem pa vse od začetka spet gor, do lepega antifoulinga.

Tistega ki te je pa nat... mu pa pošlji račun za vse skup :D

Sicer pa, če ti je dal garancijo 5 let potem nimaš kaj razmišljat, naj popravi vse u nulo.

Lp Mitja
gregor777
Praporščak

OdgovorNapisal/-a gregor777 » Po Nov 01, 2010 17:25

WTF?? Daš 2-3 roke epoksi primerja (Hempel light primer). Naneseš z valjčkom velur, ki se ne topi in razpada. Vse ostalo je sranje. Tudi brizga se ne, ker sloj ni dovolj debel potem.

Čez daš 2-3 roke antifoulinga pa je. Sej vse piše na barvi ki jo kupiš in ni nobena znanost. Sem naredil že kar nekaj bark, vedno drži, ni šans da se olupi. Zadnjič sem v marini videl eno ki sem jo barval 2003, ima še vedno isti epoksi primer gor, kot da je lani barvano.

Aja, za odstranitev pa peskanje ali pa olupiš dol z lupilcem barve.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Nov 01, 2010 17:29

Vsi ti razni "čudežni" premazi, ki držijo nevemkoliko let, so larifari ali po domače NATEG! Moje mnenje je, da je zelo koristno plovilo dvignit enkrat letno, če že ne za barvanje, pa vsaj da pogledaš cink protektorje, eliso, krmilo, kobilico(če jo imaš), podvodni del trupa in še kaj...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Nov 01, 2010 18:06

Drugače p gre antifouling dol tud z lavacol-om.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Nov 01, 2010 18:15

Marcel_Mastnak napisal/-a:Drugače p gre antifouling dol tud z lavacol-om.

Po mojih izkušnjah je najbolje brusilka al pa strgalo pa gasa. Sem imel možnost tudi probat z lavacolom pa povem, da je potem vse skupaj še večje sranje.... To so samo moje izkušnje...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 01, 2010 19:13

Colpoly in ostala navlaka je čisto obična nepospešena poliesterska smola za laminiranje...niti slučajno ni antifavling.Not pol lahko daš pigmente..Ma kaj se spomnejo da bi denar zaslužli....
LP Iztok
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Nov 01, 2010 20:46

Kaj pa "coppercoat" to je tudi kao hudo ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 01, 2010 21:03

To je nek bakren premaz menda.Torej če je to kar mislim sem mel na zimovanju par let čoln in premaz je bil super...nič več dreka gor...
LP Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 01, 2010 22:13

Pred časom mi je zastopnik firme, ki proizvaja zalivne mase za elektroniko razložil, zakaj avtomobilska industrija ne uporablja prav nikjer silikonskih zalivnih mas in lepil. Celo stekla lepijo na karoserijo z lepilom na poliuretanski osnovi. Zaradi problemov z oprijemljivostjo barve, saj se silikoni prenašajo tudi v obliki hlapov po prezračevalnem sistemu. Tole zadnje se mi zdi sicer malo čudno, a drži pa, da na površine, kontaminirane s silikoni, nobena barva ne prime. Silikonska olja pa dobimo danes v vsakem spreju za armaturne plošče, v sredstvih za konzerviranje kovinskih delov in še kje. Torej pred brušenjem in barvanjem naj bo razmaščevanje in pranje.
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 01, 2010 22:20

To kar pravi Polanc sem ti napisal že v mailu...

Colpoly 7201 ni primer, niti barva, to je navadna poliestrska smola!!! Ne vem kaj ti je s tem mazal po trupu???
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Nov 01, 2010 22:31

Kot ti je Admin napisal, Colpoly je poliestrska smola, ki se res uporablja v navtiki. Zakaj pa ti je le-to nananšal pa tudi meni ni čisto jasno. Si mogoče kupil rabljen čoln, ki je bil poškodovan? So ti najprej popravljali gelcot? Da nisi ti vse pomešal?

več o tem

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
mali brodski
Kapitan korvete

Premaz podvodnega dela-garancija 5let

OdgovorNapisal/-a mali brodski » To Nov 02, 2010 07:54

:( Pozdrav vsem skupaj ! Kupil sem rabljeno barko katera je imela več premazov A.F., kateri pa so pokali in se luščili. Očistil sem z strgalom in nikjer ni bila poškodovana ali imela osmozo. Sam sem hotel dat najprej podvodni prajmer (2ali3roke) nato pa A.F., vse od Hempla. Nisem zamešal stvari oziroma postopka.Drago sem plačal zaupanje v reklamo da ta PREMAZ drži 5 let,ter zagotovilo g.Muršiča da je to ob enem A.F. Ves čas je govoril da je to barvni epoksi sedaj pa da je to poliester.Najverjetneje bom moral dat peskat nato pa vse od začetka. Hvala za vse nasvete katere ste mi do sedaj poslali.Če bom uspel vam pošljem slike- se učim?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta