Kalužna črpalka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Kalužna črpalka

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 20, 2011 20:46

Pozdravljeni
Imam barko 36 f.in v dno integrirane kobilice cca 1 m pod gladino vgrajeno potopno črpalko in plovno stikalo znamke Rule...Pravijo da je črpalka kvalitetna in priznanega proizvajalca...Istok vode je više še cca 80 cm.
No da skrajšam pripoved,črpalka se je le vrtela in NI zmetala vode ven,bilo je je pa cca 5 cm.Očitno je cev ,ki je dolga enih 6 do 7 metrov predolga in se je ustvaril zračni mehur ali pa je višinska razlika previsoka.
Preverite svoje črpalke,(če želite seveda),da se ne boste zanesli, da je vse OK ,tako kot sem se jaz.Ob vdoru vode bi bilo grdo...
Morda kaka vaša cenjena ideja. kako rešiti težavo,da ne rata TEŽAVA..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Mar 20, 2011 21:44

Mislim, da je 5cm vode premalo, ravno zaradi tega ker vsrkava tudi zrak in potem ne potegne. Odmontiraj črpalko in jo potopi na dno vedra in bi morala normalno delat. Tudi moja je originalno zmontirana podobno kot tvoja.
renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a renton » Ne Mar 20, 2011 22:27

Osebno nekajkrat na leto preverim svojo črpalko in avtomatsko stikalo s tem da z vedrom nalivam vodo "v mojem primeru " v santino in ko je vode dovolj se črpalka prižge.Za višino vode sem si zapomnil na oko kdaj naj bi bilo dovolj da bi morala štartati.

Vsakič ko je premalo vode da bi se prižgalo avtomatsko stikalo pa lahko z ročnim stikalom nekaj izčrpam ševedno pa ostane ene 4 centi vode,moja črpalka zviša vrtljaje ko ostane premalo vode.In se to lepo sliši.
Zračni mehurji se mi pojavijo ampak pri meni niso ovira.je pa višina manjša.
Kljub temu bom pa montiral še en komplet pa bom miren.

Za dolžino cevi in višino pa imam prekratko za komentirat poskusi preverit tehnične podarke piše max.višina cevi nad črpalko...

Imaš možnost najprej vodo spravit v kakšno višjo "santino" in z drugo črpalko ven da bi zmanjšal višino od spodnje črpalke do istopa vode.Ali pa močnejšo črpalko.

lp renton
Vozi z glavo in ne z rokami.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Mar 21, 2011 08:18

Mislim , da si imel premalo vode v kaluži. Napolnilo ti je samo cev in še preden ti je porinilo vodo ven je črpalka povlekla zrak. Sam sem zmontiral takoj za črpalko nepovraten ventil. Tako da voda iz cevi ne steče nazaj.
Iščem pa črpalko , ki bi imela mehansko zaznavanje vode že v sami črpalki.
FISHING & SAILING IS LIFE
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Mar 21, 2011 08:58

Pri meni črpalka, če je zalita, deluje. Takoj, ko pa gladina pade pod sesalne reže, pa ne črpa več. Vprašanje je, koliko l vode imaš pod podnicami in ne kako visoko sega voda. Če imaš dolgo cev, bo samo v cevi mogoče liter vode in če je cela količina vode v kalužnici 2l, tudi če bo nivo visok 10cm, ti normalno, vode ne bo izčrpalo.
Preveri, če črpalka dela in so sesalne reže zalite, vode pa ne vrže ven, bo nekaj narobe. Lahko je kakšna stisnjena cev, črpalka se vrti v napačno smer (zamenjani poli), kakšna povratna loputa, če imaš vgrajeno, zračni mehur ne bi smel biti problem, razen, če imaš črpalko montirano nad vodno gladino in uporabljaš sesalno cev. Ko začne sesat zrak, slišiš na črpalki.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 21, 2011 21:54

Mislim,da sem našel napako....1 meter cevi se je ponižal in bil poln vode od prejšnjega zagona.Vmes je bil mehur in tiščal vodo stran od črpalke..Bom to preveril in poročal,je pa res da se splača naredit večkrat preizkus,kar jaz nisem počel do sedaj ravno vzorno,na srečo brez posledic.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost