TESNILA, SEMERINGI; ORINGI itd...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

TESNILA, SEMERINGI; ORINGI itd...

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 07, 2011 10:26

Ne vem, da ne bo reklama, sam sem mogel zamenjati nekaj tesnil na Hondi, na servisu so si za njih zazeleli skoraj 60€, ker sem "cigo" sem zelel najti aftermarket, oziroma kaj cenejsega.
Pred nosom sem nasel proizvajalca, ki to vse ima, ce nima NAREDI. Vse skupaj pa se malo rezerve me je prislo 16€. Narejeno naslednji dan!
Imam obcutek, da fantje obvladajo, saj ni vsak material dober recimo za semering na trimu...
Skratka na CNC naredijo popolnoma vse kar se narediti iz gume plastike(pa verjetno se kaj) da.
Aja, tiste matice na trimu(skozi laufa sveča) sem tudi dal narediti enemu strugarju. Stale so me 25% cene originalnih.
elcapitano
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a elcapitano » Sr Jun 08, 2011 14:47

predlagam, da objaviš kje si to naredil, da bomo vsi lahko ceneje kupovali,lp
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jun 08, 2011 20:06

Najbrz res lahko...

Vse semeringe in vsa tesnila imajo v Teng na Lavrici pri ljubljani. Meni so vse naredili, naslednji dan so čakali.

Za Alu "matice" pa moram vprasati strugarja, ce dam lahko reklamo, ker je nekaj klel, da se je zajebaval 100 na uro :)
joco000
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a joco000 » Pe Jun 10, 2011 10:50

glede strugarjev je pa tako...

jaz še nisem srečal enega ki ne bi jamral :roll:
zgleda da imajo to v krvi :)

no ... razen ta s katerim zdaj sodelujem.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jun 10, 2011 11:01

joco000 napisal/-a:glede strugarjev je pa tako...

jaz še nisem srečal enega ki ne bi jamral :roll:
zgleda da imajo to v krvi :)

no ... razen ta s katerim zdaj sodelujem.

se strinjam... :)

Je pa res, da je delal dve matici precej dolgo. Urno postavko je imel slabo. Morda bi naslednje dve naredil hitreje :)
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 20, 2011 10:45

A mogoče kdo ve , kje bi lahko dobil semeringe za Tomos 18 :?: :?:

Teng nima
Lotos nima
MB Malečnik Budja nima
Hoče nima
Koper Tomos nima
Ducat servisov Tomos nima
Cizej nima

Semering dim.15x24x7
Teng sicer ima samo z navadno fedro, ki ni nerjaveča :cry:

Prosim pomoč.
Hvala
Lp Dejan
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » Po Jun 20, 2011 11:02

123dejan napisal/-a: Semering dim.15x24x7

Altes
Tinex
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 20, 2011 11:26

klemen napisal/-a:
123dejan napisal/-a: Semering dim.15x24x7

Altes
Tinex

NAROČENO Pri altes- s prve :D :D :D :D

Hvala ti!
mVolk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Bunarina

OdgovorNapisal/-a mVolk » Po Jun 20, 2011 21:39

Hej,
kdaj pa kdaj sem že zamenjal navadno vzmet pri semeringu z oringom. Ne vem pa, kako bi se to obneslo pri motorju.
Lp,M!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 14, 2013 11:11

Zanima me tole. Zamenjati moram tesnilo pri vodni pumpi na Volvo motorju. Če bi želel tesnilo kupiti v eni od spodnjih firm in ne Volvo original, kako vem, kakšno tesnilo kupit? Kakšne karakteristike itd.? Verjetno so tesnila razična poleg oblike tudi glede na temperaturno obstojnost, prožnost ipd. Ali je pri tesnilih bolje se držati originalnih delov ali ne gre preveč komplicirati? Kaj prakticirate? In še, ali so seti tesnil ala ID Tools kaj vredni ali je to "hobi program"? O tem nimam pojma, zato sprašujem začetniško? Ne bi pa rad s stopljenim materialom zlepil pol mašine!

ID tools
Slika

Seznam tehničnih trgovin Tehnični materiali, tgovine, kje
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Če Nov 14, 2013 11:35

Marchi: Jaz ima tako pozitivne, kot negativne izkušnje s temi tesnili. Predlagam ti, da v kolikor je pumpa lahko dostopna in tesnilo zamenjaš enostavno, potem eksperimentiraj. Če je komplicirano, menjaj le z original.

Največji problem teh o-ring tesnil je, da jih ne moreš pravilno izmerit, saj se stara stisnejo. Ni le pomemben obseg, ampak tudi debelina, ki ni pri starem več prava.

Verjetno že poznaš, a vseeno, na spodnji strani poišči svoj motor in boš vedel koliko te stvari stanejo in kaj še vse rabiš, ko nekaj razdreš.

--> http://www.marinepartseurope.com/en/default.aspx
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 14, 2013 11:44

Tale super link spridom uporabljam in tudi naročam potem dele, ki jih rabim in ki jih lahko sam poservisiram. Tesnila so ponavadi ranga nekaj centov ampak včasih prav pride kakšno tesnilce pri kakšnem vijaku, za katerega je škoda časa za naročanje in je dobro, da je v tool boxu nekje pri roki. Recimo tesnilo pri izpustu iz karterja. Vsake 2-3 leta ga odvijačim, da poberem vsedlino in ravno takrat ga nimam pri roki. Tam spodaj zna biti olje vroče 90° in več in verjetno ni vsak čigumi dober za tja. Pri vodni pumpi bi še rekel da morda ja, pa tudi tam pri zobniku je olje iz mašine in tudi tam zna biti vroče.
Mogoče je pametno pregledat katera so tista tesnila, ki se "pogosteje" rabijo in jih naročit nekaj na zalogo.

Recimo konkretno tesnilo pri vodni pumpi na oljnem delu (št. 2)
Slika
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Če Nov 14, 2013 12:17

Torej gre za impeler pumpo, pušča pa ti olje. Tu bi se jaz odločil za original tesnilo. Zaloge ne rabiš, ker to ni običajno popravilo. Glede na ceno pa je vseeno če naročiš dva.

Problem ne-original tesnila bi znala biti točna mera (debelina). Če bo pretanko bo puščalo, če bo predebelo, se bo sčasoma stisnilo, takrat bodo vijaki popustili in bo spet puščalo. Starega boš težko izmeril, saj je že stisnjen.

Tudi ne naročaj predno ne razdreš. Mogoče bo potrebno tudi kaj v impeler pumpi menjati (ležaji, semeringi, itd).

Sam sem lani menjal ravno to tesnilo, saj sem mislil, da mi na tem tesnilu pušča olje, ko sem razdrl, sem ugotovil, da je pumpa v precej slabem stanju in sem kupil obnovitveni kit, ki je vseboval ležaje in semeringe. Puščalo je na semeringu!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 14, 2013 12:48

Semeringe sva menjala s kolegom in tudi tesnilo, pa sva ga "zajeb..." ker sva pumpo obrnila narobe :roll: in pri kasnejšem obračanju tesnilo tudi uničila :wink: , tako da imam zdaj novega uničenega, ki se ga da izmerit. Pa saj nima veze glede tega konkretnega tesnila.
Moje vprašanje glede tesnil je bolj splošne narave.
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Če Nov 14, 2013 13:09

:shock:
Nazadnje spremenil skiathos, dne Pe Jan 29, 2016 21:14, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti