SAMOGRADNJA JADRNICE
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
SAMOGRADNJA JADRNICE
Pozdravljeni,
že dalj časa razmišljam o samogradnji jadrnice - ok, kupil bi kalup in jo potem sam dogaradil:
1. se ni to sploh splača napravit, ali je ceneje kupit rabljeno jadrnico?
2. 10 m dolg in cca. 3,5 m širok kalup, kje se ga da dobiti?
3. koliko bi me tak kalup stal?
4. kakšne imate izkušnje glede ostale opreme? kupujete novo, rabljeno, po odpadih,..?
5. je že kdo počel kaj podobnega? sem prezahteven, če vprašam koliko stroškov lahko pribljižno pričakujem?
hvala vsakomur za ideje, nasvete,...
že dalj časa razmišljam o samogradnji jadrnice - ok, kupil bi kalup in jo potem sam dogaradil:
4. kakšne imate izkušnje glede ostale opreme? kupujete novo, rabljeno, po odpadih,..?
5. je že kdo počel kaj podobnega? sem prezahteven, če vprašam koliko stroškov lahko pribljižno pričakujem?
Re: SAMOGRADNJA JADRNICE
jadro napisal/-a:Pozdravljeni,
Za kalup, če boš ga sploh kje dobil, boš dal toliko , kot za dobro opremljeno jadrnico. Tudi ne računat na kalup iz proizvodnje , vseeno katere, če ukinejo program izdelave. Ga uničijo.
Zato se pridružujem mnenju Zobar-ja.
LP
Ne ga biksat s samogradnjo. Kot prvo se nikakor ne ''splača'', saj te bo stalo več, kot bi dal za rabljeno. Pa še prodajne vrednosti nima nobene pametne. Dela pa ogromno, papirologije itd. Kaj pa oprema? Pa jambor, jadra itd.. Zelo veliko podobnih projektov se ''zaključi'' nedokončanih. So tudi izjeme:
Link 1
Če že imaš samograditeljsko žilico, raje spremljaj malo oglase in razmisli o nakupu rabljene. Ki jo potem seveda po svojih željah malce obnoviš ali preurediš:
Link 2
ali:
Link 3
Link 1
Če že imaš samograditeljsko žilico, raje spremljaj malo oglase in razmisli o nakupu rabljene. Ki jo potem seveda po svojih željah malce obnoviš ali preurediš:
Link 2
ali:
Link 3
mobil11 napisal/-a:Se strinjam z predhodnikoma me pa vseeno zanima kaka je razlika med nami in ostalim svetom saj če samo malo pregledate internet vidite ,da se po svetu izdela ogromno plovil od čolnov do pravih jaht v samogradnji?
Ampak ne iz polyestra, ker je preveč komplicirano in drago.Od materialov za samogradnjo, so naugodnejši les in pločevina. Slednja je za malo večje modele. Nekateri gradijo iz betona, samo........ ne vem no.
LP
mobil11 napisal/-a:....me pa vseeno zanima kaka je razlika med nami in ostalim svetom saj če samo malo pregledate internet vidite ,da se po svetu izdela ogromno plovil od čolnov do pravih jaht v samogradnji?
To so entuziasti, ki imajo ob tem še ogromno časa. Že v osnovi pa je najbrž narobe razmišljati, da bi šel nekdo v samogradnjo z namenom ''šparanja''. Kot rečeno, v končni fazi ne privarčuješ nič. Da dela ne omenjam.
Je pa tudi res, da je, če se že odločimo zanjo, samogradnja bolj upravičena pri večjih jadrnicah ali čolnih, saj so tovarniško izdelane prav nesramno drage. Predrage. Ne vem pa, pri koliko metrih je ta meja...
Če zelo natančno preberem kar je napisal Jadro, se mi mogoče dozdeva, da ni mislil kalup ampak kit komplet, torej že odlit trup, on bi pa barko dogradil... No v oči mi je padla beseda "dogradil"! No Jadro, kaj bi ti delal, celo barko ali samo opremil kit komplet?
Točno takle nesporazum smo na forumu pred kratkim že imeli, ko je nekdo hotel kupiti goli "trup" (kit), napisal je pa "kalup"!
Oboje je drago, vendar nakup trupa je še vedno velikokrat opravičljiv, če imaš dosti časa in volje. Nakup kalupa in samogradnja iz poliestra, pa ni opravičljiva, kot so povedali že moji predhodniki...
LP
Točno takle nesporazum smo na forumu pred kratkim že imeli, ko je nekdo hotel kupiti goli "trup" (kit), napisal je pa "kalup"!
Oboje je drago, vendar nakup trupa je še vedno velikokrat opravičljiv, če imaš dosti časa in volje. Nakup kalupa in samogradnja iz poliestra, pa ni opravičljiva, kot so povedali že moji predhodniki...
LP
Poglej, kupiti kit jadrnice je pa čisto druga zgodba... Če imaš veselje in čas, se mogoče celo izplača, poleg tega pa boš naredil tako, kot si želiš. Sicer pa nakup rabljene barke bo še vseeno precej ugodnejši...
Ker vidim, da vas je kar nekaj, ki mešate ta dva izrazabom še enkrat zapisal, da trup NI ENAKO kalup! Kalup je (lajično) model, po katerem se izdeluje trup.
LP
Ker vidim, da vas je kar nekaj, ki mešate ta dva izrazabom še enkrat zapisal, da trup NI ENAKO kalup! Kalup je (lajično) model, po katerem se izdeluje trup.
LP
Če imaš dileme glede starosti rabljenih....a mora biti tako dolga? Kaj pa če bi malo 'oklestil' svoje želje in vzel kaj krajšega? Pa še vlekel bi jo lahko s kakim večjim avtom (in varčeval s stroški marin).
Npr.
Link
Link2
Pa lahko prvega maja že jadraš.
Npr.
Link
Link2
Pa lahko prvega maja že jadraš.
Nazadnje spremenil mornar, dne Če Feb 21, 2008 08:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Prav ste povedali, samogradnja se ne izplača!
Bolje je kupiti rabljeno barko in ceneje tudi.
Bodoči samograditelji običajno seštevajo materialne stroške. Teh ni tako veliko, zato taka računica marsikoga zavede. Prišteti je treba še veliko drugih stroškov: prostor, elektrika, potrošni materiali, veliko voženj za nabavo matreriala in še več za oglede bark pridrugih samograditeljih in konzultacijo z njimi. Še posebaj pa velja opozoriti na veliko število delovnih in študijskih ur, ki jih je treba vložiti v projekt. Če računamo te ure, potem je samogradnja dražja od nove serijske barke.
Samogradnja ima smisel le takrat, ko samograditelj v njej uživa. Zato za gradnjo običajno izbirajo kmateriale s katerimi že znajo delati. Sam sem izbral les.
Mnogim samograditeljem zadovoljstvo pri gradnji - nastajanju barke pomeni več kot plovba. Meni je všeč oboje, zato bom v prihodnosti zagotovo zgradil še kakšno leseno barko.
p.s.
Ob splavitvi Arikija mi je Jure Šterk rekel, da dobrih bark ne delajo več. Če hočeš danes dobiti dobro barko, moraš kupiti staro, iz časov ko so še delali dobre barke ali pa si jo moraš izdelati sam!
Bolje je kupiti rabljeno barko in ceneje tudi.
Bodoči samograditelji običajno seštevajo materialne stroške. Teh ni tako veliko, zato taka računica marsikoga zavede. Prišteti je treba še veliko drugih stroškov: prostor, elektrika, potrošni materiali, veliko voženj za nabavo matreriala in še več za oglede bark pridrugih samograditeljih in konzultacijo z njimi. Še posebaj pa velja opozoriti na veliko število delovnih in študijskih ur, ki jih je treba vložiti v projekt. Če računamo te ure, potem je samogradnja dražja od nove serijske barke.
Samogradnja ima smisel le takrat, ko samograditelj v njej uživa. Zato za gradnjo običajno izbirajo kmateriale s katerimi že znajo delati. Sam sem izbral les.
Mnogim samograditeljem zadovoljstvo pri gradnji - nastajanju barke pomeni več kot plovba. Meni je všeč oboje, zato bom v prihodnosti zagotovo zgradil še kakšno leseno barko.
p.s.
Ob splavitvi Arikija mi je Jure Šterk rekel, da dobrih bark ne delajo več. Če hočeš danes dobiti dobro barko, moraš kupiti staro, iz časov ko so še delali dobre barke ali pa si jo moraš izdelati sam!
Jaz ti ne bom spodbijal misel na samogradnjo ker bi vrgel v nič samograditelje, med katere spadam sam. Če bi še enkrat hotel začeti, bi si izbral tako pot, kot si jo je Pale, pa še kdo. Kupil bi plovilo po mojem okusu in željah, zapuščeno, potrebno popravila in jo obnovil.
Prednosti pri tem so , da že imaš plovilo, lepo oblikovano in zamenjuješ samo poškodovane dele, obstoječe, kateri so zdravi , pa samo dobro očistiš in prebarvaš ( ali obdelaš z poliestrom ).
Pri samogradnji, pa polovico časa, kot piše Ariki, ponucaš za razmišljanje, kako to najbolje izvest. Stotine stvari se ti pojavi , o katerih prej nisi sploh razmišljal.
Je pa tudi druga stran samogradnje. To je nepoplačljiv užitek in ponos, ko vidiš kako stvar "raste". Seveda ne smeš preveč zahtevat od samega sebe. Vsaka vboklina in izboklina te ne sme vršt iz tira. Vse se da porihtat.
Z ceno samogradnje pa je tako. Če boš vsako letvico ali kos lesa, dal v obdelavo mizarju, cena raste. Če ne boš točno prebral navodil za razne barve, poliester itd. in boš imel dosti odpada, cena raste. Pri nakupu lesa izbiraš najboljšo kvaliteto, tu pa tam pa daš zraven desko, katera ima na sredini grčo in malo pojamraš prodajalcu, kateri ti bo sigurno za to desko spustil ceno, ti pa ne boš na slabem ker krajše kose boš tako in tako potreboval. Torej z malo iznajdljivosti pri nakupu materiala, se da privarčevat kar lepa vsota. Izogibaj se nakupov v trgovinah. Kupuj, recimo poliester in vlakna , na firmi , katera se bavi z izdelavo teh izdelkov. Mala napitnina in že imaš nekaj kg smole več v posodi in vlakna tudi dobiš par m/2 zraven. To je bilo nekaj nasvetov od 333-ih
. Več pa rade volje, če se boš odločil za samogradnjo.
LP
Prednosti pri tem so , da že imaš plovilo, lepo oblikovano in zamenjuješ samo poškodovane dele, obstoječe, kateri so zdravi , pa samo dobro očistiš in prebarvaš ( ali obdelaš z poliestrom ).
Pri samogradnji, pa polovico časa, kot piše Ariki, ponucaš za razmišljanje, kako to najbolje izvest. Stotine stvari se ti pojavi , o katerih prej nisi sploh razmišljal.
Je pa tudi druga stran samogradnje. To je nepoplačljiv užitek in ponos, ko vidiš kako stvar "raste". Seveda ne smeš preveč zahtevat od samega sebe. Vsaka vboklina in izboklina te ne sme vršt iz tira. Vse se da porihtat.
Z ceno samogradnje pa je tako. Če boš vsako letvico ali kos lesa, dal v obdelavo mizarju, cena raste. Če ne boš točno prebral navodil za razne barve, poliester itd. in boš imel dosti odpada, cena raste. Pri nakupu lesa izbiraš najboljšo kvaliteto, tu pa tam pa daš zraven desko, katera ima na sredini grčo in malo pojamraš prodajalcu, kateri ti bo sigurno za to desko spustil ceno, ti pa ne boš na slabem ker krajše kose boš tako in tako potreboval. Torej z malo iznajdljivosti pri nakupu materiala, se da privarčevat kar lepa vsota. Izogibaj se nakupov v trgovinah. Kupuj, recimo poliester in vlakna , na firmi , katera se bavi z izdelavo teh izdelkov. Mala napitnina in že imaš nekaj kg smole več v posodi in vlakna tudi dobiš par m/2 zraven. To je bilo nekaj nasvetov od 333-ih
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov