Yamaha 28a izguba moči
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Yamaha 28a izguba moči
Pozdravljeni,
ravnokar sem prišel iz dopusta in sem imel sledeči problem, zgoraj omenjen motor se mi je 2krat pregled, vzrok smo odkrili in sicer natrgan impeler, po menjavi tega je še vedno motor preglelo, odstranim termostat poizkusim in problem z pregrevanjem je bil odpravljen. ker v marini nisem mogel dobiti novega sem se 3 dni vozil brez termostata.
Prvi in drugi dan motor dela odlično ima svojo pravo moč. Tretji dan je motor izgubil na moči ni več dosegal iste brzine. Je mogoče da je bila izguba moči zaradi ohladitve saj se je voda ohladila, ravno tako temperatura zraka in brez termostata motorja nisem mogel zagreti.
Motor ima maximalno 100 prevoženih ur v svojih 30ih letim in je vedno deloval zanesljivo nikoli ni bilo z njim nikakršnih problemov.
Prosil bi vas za nasvete kaj in kako preveriti, da nebi brez potrebe podiral glave in bloka motorja.
Za vaše odgovore se vam že v naprej zahvaljujem !
ravnokar sem prišel iz dopusta in sem imel sledeči problem, zgoraj omenjen motor se mi je 2krat pregled, vzrok smo odkrili in sicer natrgan impeler, po menjavi tega je še vedno motor preglelo, odstranim termostat poizkusim in problem z pregrevanjem je bil odpravljen. ker v marini nisem mogel dobiti novega sem se 3 dni vozil brez termostata.
Prvi in drugi dan motor dela odlično ima svojo pravo moč. Tretji dan je motor izgubil na moči ni več dosegal iste brzine. Je mogoče da je bila izguba moči zaradi ohladitve saj se je voda ohladila, ravno tako temperatura zraka in brez termostata motorja nisem mogel zagreti.
Motor ima maximalno 100 prevoženih ur v svojih 30ih letim in je vedno deloval zanesljivo nikoli ni bilo z njim nikakršnih problemov.
Prosil bi vas za nasvete kaj in kako preveriti, da nebi brez potrebe podiral glave in bloka motorja.
Za vaše odgovore se vam že v naprej zahvaljujem !
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Motor je po pregretju imel normalno moč, ko sem snel termostat je motor brez problema deloval 2 dni imel svojo pravo moč, tretji dan je pa začel zgubljati na moči, je mogoče kriva ohladitev, saj se je zrak ohladil iz 32 na 20 stopinj in tudi voda je bila bistveno hladnejša kot prejšna 2 dni.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Naredi si enostavno orodje; nalepi kos zrcalca na žico, zraven daj neko ledico in poglej v cilinder preko odprtine od svečke. Boš videl če bodo rajse.
Drugač pa mislim, da ti moč zgublja zaradi zapacane dize v fergotu, ali pa enostavno ne dobi goriva -> sisa luft.
Če ma vsak cilinder svoj fergazer in je v enemu diza zapacana potem se nikar ne vozi preden ne rešiš problema. Lahko res zaribaš motor.
Dvomim da bi zaradi prehladnega mopeda vse skup kar zaribalo...
Drugač pa mislim, da ti moč zgublja zaradi zapacane dize v fergotu, ali pa enostavno ne dobi goriva -> sisa luft.
Če ma vsak cilinder svoj fergazer in je v enemu diza zapacana potem se nikar ne vozi preden ne rešiš problema. Lahko res zaribaš motor.
Dvomim da bi zaradi prehladnega mopeda vse skup kar zaribalo...
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Če je imel motor dva dni po pregretju normalno moč, verjetnost resne škode, ki bi se izkazala šele toliko kasneje, ni posebno velika.Yamaha28a napisal/-a:Motor je po pregretju imel normalno moč, ko sem snel termostat je motor brez problema deloval 2 dni imel svojo pravo moč, tretji dan je pa začel zgubljati na moči, je mogoče kriva ohladitev, saj se je zrak ohladil iz 32 na 20 stopinj in tudi voda je bila bistveno hladnejša kot prejšna 2 dni.
Lep pozdrav
Ali si že nadomestil pokvarjeni termostat?
Ali si poskusil, ko je bilo vreme (in morje) spet toplejše?
Če sta bila vreme in morje bistveno hladnejša, bi bilo mogoče, da se brez termostata motor v hladnih dneh ni mogel ogreti na delovno temperaturo in samo zato ne bi imel polne moči.
Priganjanje neogretega motorja utegne škoditi, ampak ponavadi ne hudo v tako kratkem času.
Če je to, bi moralo biti v glavnem ok, ko spet vgradiš termostat.
Želim ti, bi bilo res samo to...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
To, da je bilo zunaj mrzlo in da je termostat odprt, nima nobene veze. Primer: moped, zračno hlajen, zunaj -20°C...ko ga vžgeš, gas in že pelješ...
Še v časih jugecov, je oče že po drugem leti odmontiral temostat, ker je parkrat zapikal in smo tako v kakšnih 10 nadaljnih letik naredili še 100000km brez termostata brez vsakega problema.
Vprašal pa si, kakšna je kompresija in ni bilo odgovora. No pa ti bom jaz odgovoil. V splošnem velja, da pri dvotaktnih strojih, kar je pod 7 (bar) je slabo, ni pa katastrofa. Vem za motorje, ko so imeli nekje okrog 6 in tudi lavfajo...bolj pomembno pa je to, da imata oba cilindra isto kompresijo.
Še v časih jugecov, je oče že po drugem leti odmontiral temostat, ker je parkrat zapikal in smo tako v kakšnih 10 nadaljnih letik naredili še 100000km brez termostata brez vsakega problema.
Vprašal pa si, kakšna je kompresija in ni bilo odgovora. No pa ti bom jaz odgovoil. V splošnem velja, da pri dvotaktnih strojih, kar je pod 7 (bar) je slabo, ni pa katastrofa. Vem za motorje, ko so imeli nekje okrog 6 in tudi lavfajo...bolj pomembno pa je to, da imata oba cilindra isto kompresijo.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Mopeda nikoli nisem vozil pri -20. BMW R46 in R65 sem vozil najbrž do -10 (pri nižjih temperaturah so bile težave z zamrzovanjem rokavic in zanohtanjem - v obleko smo na kritična mesta dali všit 'astronavtsko folijo', v rokavicah je pa nismo imeli) - in pri tako nizkih temperaturah nekako ne pomnim, da bi obrnil gas do konca - cesta ni bila ravno suha in čista, tako da ne morem reči, ali je bilo kaj zmanjšanja moči.glens napisal/-a:To, da je bilo zunaj mrzlo in da je termostat odprt, nima nobene veze. Primer: moped, zračno hlajen, zunaj -20°C...ko ga vžgeš, gas in že pelješ...
Tudi sicer - tudi poleti - nikoli nisem dal gasa do daske ali šel čez 4000 vrtljajev, dokler motor ni bil ogret - tako da za to res ne morem nič reči okrog manjše moči pri še neogretem motorju. Je pa vsak od tistih BMWjev pri takem načinu uporabe - brez preobremenitev neogretega motorja - naredil kolikor se spomnim nekje od 30 do 50 tisoč km vsako leto, ob vseh letnih časih, z njim sem se recimo vozil iz službe na predavanja v Kranj nekaj od tega pa tudi - z dobro ogretim - z gasom do daske recimo na Grobniku. Pa nekako ne pomnim, da bi motor in prenos rabila kako popravilo razen vzdrževanja.
Vem pa, da VW hrošč (letnik 1958, motor letnik 1964, zračno hlajeni 4valjni boxer, okrog 400 000 km, od katerih sem jaz prevozik nekaj čez 100 000 od leta 1969 naprej, ko sem bil dovolj star, in ki je bil večino časa vožen z gasom do daske, kar je šlo nekje do malo pod 140 km/h) pri gasu do daske nikoli ni dobro potegnil, dokler se ni ogrel, (pa čeprav je imel avtomatski čok in je torej sam obogatil mešanico goriva in zraka, tako da to ni mogel biti vzrok).
Seveda je vžgal in seveda si peljal, ampak polne moči in navora pa niti slučajno ni bilo, dokler se ni ogrel.
Mimogrede, tudi na našem zračno hlajenem hrošču sem vedel vsaj za dva termostata in simptome, kaj se zgodi, če kateri od njih crkne ali če ga odstraniš.
Odgovor na zgodbo z Jugecom (in primeri pri vodnem hlajenju - kaj opaziš, če ta ali oni - praviloma jih je več - crkne na ta ali oni način) za tukaj spustim.
Po mojem je še vedno eden od možnih razlogov za pomanjkanje moči, ki bi se ga tudi splačalo preveriti, lahko tudi to, da se ta motor pri bolj mrzli vodi in brez termostata s hlajenjem ves čas na polno ne uspe dovolj ogreti.
Correct me if I am wrong, please.
Mimogrede, napisal sem moped (mišljeno je bilo ATX), kot osnovnošolsi mulo sem nanj pozimi namontriral ketne in se z njim vozil v najhujšem mrazu okrog hiše. Edino vžgal je težje, peljal se pa je bolje, ker je bilo hlajenje bolj učinkovito.
Še glede zgodbe okoli tvojih BMW-jev...teh motorjev nikakor ne moreš primerjati z navtičnimi, saj se motorji v navtiki praviloma ne vrtijo na več kot kake 5500 obratov/min. Izvenkrmni motorji so bistveno manj naviti, imajo večjo prostornino pri istih konjih, so bolj robustni,...
Prešravfal sem kar nekaj dvotaktnih motorjev in vem, da so takšni motorji praktično neunučljivi. Malo je vrjetnsti, da bi bil problem v termostatu. Vsekakor je pa najprej potrebno pomeriti kompresijo.
Še glede zgodbe okoli tvojih BMW-jev...teh motorjev nikakor ne moreš primerjati z navtičnimi, saj se motorji v navtiki praviloma ne vrtijo na več kot kake 5500 obratov/min. Izvenkrmni motorji so bistveno manj naviti, imajo večjo prostornino pri istih konjih, so bolj robustni,...
Prešravfal sem kar nekaj dvotaktnih motorjev in vem, da so takšni motorji praktično neunučljivi. Malo je vrjetnsti, da bi bil problem v termostatu. Vsekakor je pa najprej potrebno pomeriti kompresijo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov