Nujno potrebujem pomoč, pri izveknrmnem motorju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Nejc
Praporščak

Nujno potrebujem pomoč, pri izveknrmnem motorju

OdgovorNapisal/-a Nejc » Pe Avg 05, 2011 20:23

Lep pozdrav ,

Imam težavo pri vijaku motorja za izpust olja iz motorja ( yamaha F60CETL) , ko sem vijak hotlel odviti je šel zelo težko , ko pa sem ga odvil sem opazil da je bil vijak pretegnjen ( zadnjo menjavo sem opravil na uradnem servisu) in ga nisem mogel več zavit nazaj , ali kdo ve kako bi to težavo odpravil , ali se da vrezati navoj , ali je treba sneti karter in to naredit al pa je treba res zaradi tega zamenjati karter ?

Hvala za odgovor
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Pe Avg 05, 2011 20:47

se da urezati nov navoj in dati večji vijak.. tako je pri avtih. sem že več avtom tako rešil problem . nevem edino če je pri tvojem motorju prostor za navojni sveder .
lp jan
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 05, 2011 22:29

če pa misliš met motor še dolgo pa daj not železno pušo in jo zalepi pa boš mel mir za vedno kar se tega tiče.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Pe Avg 05, 2011 22:36

nevem zakaj navoj nebi držal večno ??? če seveda paziš da ne postrani vijaka šravfaš..
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 05, 2011 22:55

včasih držijo recimo samo trije navoji pa usak dobr zategne da nebi puščačo pa da se nebi odšraufal in olje ven steklo..... Zato imajo ponavad auti z alu karterjem že v originalu železne puše not.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Pe Avg 05, 2011 22:57

nevem ampak na enem avtu je že 7 let narejen navoj brez kakšnih puš. in drži brez vsake kapljice olja..
pa tudi.. večino navojev je v aluminij pri izvenkrmnih motorjih.. o lepljenju sem malo skeptičen. jaz bi naredil širši navoj.
Nejc
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nejc » So Avg 06, 2011 01:23

Motor mislim imet še kar nekaj časa ker ga imam komaj 5 let , pa tudi to da se da vrezati navoj vem ampak me malo skrbi da nebi kakšni opilki padli v karter in bi stem kasnej emed delovanjem resno poškodovali motor ? Problem je da pri avtu je karter malo lažje snet in lepo spucaš :) tukej morš pa ceu spodnji del motorja dt narazn , tega se pa nebi ravno lotil;) Mogoce obstaja možnost da se ta vijak čisto zapre in potem olje iz motorja črpam vn iz druge strani ? mogce ima kdo kašno idejo? :)

LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Avg 06, 2011 14:56

Obvezno odstrani karter vreži navoj in zelo dobro očisti!!! Ne računat na to da opilki ne bojo not prišli, ker bojo in bo polom. Če ne moreš sam daj na servis. Tu neke silne filozofije ni če mene vprašaš.
Nejc
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nejc » Ne Avg 07, 2011 13:48

Hvala za odgovore , dobil sem vijak iste velikosti kot je original ,samo da je daljši , ker imam več kot pol navoja še dobrega in bom vstavil ta šrauf in na začetku luknje zatesnil z maso ki se uporablja tudi kot tesnilo vijaka avtomobilskega karterja. Mogoce kdo ve koliko pritiska je v karterju ko motor deluje? 1-2 bara? Rešitev je še najbol primerna , ker odhajam za 14 dni na plovbo in mislim da bi moralo držati , dobrodošlo je pa kkšno mnenje glede tega popravila;)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Avg 07, 2011 13:59

opilke spereš z veliko dozo olja in si zmagal.. pri vrezovanju navoja
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 07, 2011 13:59

Za prvo pomoč (in to čisto solidno prvo pomoč) je videti dobro.

Imej pa v mislih, da zatesniš s čim takim, kar se bo potem dalo odviti, ne pa da bi se na koncu odlomilo iziroma iztrgalo iz motorja oziroa karterja.

Nekoč smo pri raznih finomehaničnih zadevah za zavarovanje pred odvijanjem zaradi tresljajev uporabljali lak za nohte. Ko si želel odviti, je odpočil, če si ga moral kje do konca odstraniti, je pa to naredil aceton.

Tu bi rabil nekaj podobnega (samo ne vem, kakšna je temperaturna obstojnost laka za nohte :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Nejc
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nejc » Ne Avg 07, 2011 14:51

Jonny : aha če vrežem navoj mi ni treba odstraniti karterja , natočim poln tank olja in potem odlijem vn? (samo osebno sem še vsenno če bi vrezoval navoj bi vzel karter stran) Slišal sem pa tudi za HELICOIL vložke da delujejo zlo dobro in ne prepuščajo olja sem zasledil na nekih ameriških forumih da tako rešujejo te težave z izvekrmnimi motorji.

MarjanTomki: Ja to tesnilo za vijake avtomobilskega karterja se da lepo odviti samo potem ga na novo naneseš ko ponovno odliješ olje , je pa ta varjanta da vstavim ta vijak še najbol enostavna in hitra. Pri avtomobilih ne spušča in mislim da tudi tu nebi smela , mašina je le mašina;)

Razmišljal sem pa tudi , če bi vijak zaprl za "večno" se pravi da bi ga prišvasal in bi potem mel mir pa bi kupil pumpo za olje, ker ga lahko črpaš vn iz luknje kjer je šipka za nivo olja. ( pumpa stane CCA 60-70€ in motor pa mislim imeti najman 10 let saj deluje perfektno in sem znjim zadovoljen)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 08, 2011 06:57

Ni mi jasno kako je lahko pretegnil vijak, ki ga zateguješ z izvijačem, razen če ga s pištolo. Tudi kako boš varil rf vijak in alu litino skupaj? Vrezovanje novega navoja je še najboljša rešitev vendar v peti je precej ležajev in če ti pridejo opilki noter ne bo dobro. Na avtomobilskem je tisti vijak magneten in ta magnetek potem vleče opilke nase(alu seveda ne). Če je navoj na vijaku ga zamenjaj, če pa na ohišju pa vreži novega.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Avg 08, 2011 07:12

Kocka, govora je o karterju za olje, ne o peti.
Olje lahko res menjavaš preko luknje za merjenje nivoja olja. Če si dobil novi vijak, ki je dljši in če je še pol navojev v luknji dobrih potem ti bo ta vijak držal, samo primerno ga zategni. V karterju ne prihaja do nekih pritiskov, da bi olje ven špricalo, če tesni, potem tesni. V primeru rezanja navojev pa v motor nalij nafto in bo vse morebitne opilke ven splahnilo, potem pa pusti nekaj časa, mogoče en dan de se scedi motor, zašraufaj vijak in nalij olje pa gasa na morje.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 08, 2011 07:47

Sory nisem vedel da je 4T. Ja tukaj se pa že da.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost