Nujno potrebujem pomoč, pri izveknrmnem motorju
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Nujno potrebujem pomoč, pri izveknrmnem motorju
Lep pozdrav ,
Imam težavo pri vijaku motorja za izpust olja iz motorja ( yamaha F60CETL) , ko sem vijak hotlel odviti je šel zelo težko , ko pa sem ga odvil sem opazil da je bil vijak pretegnjen ( zadnjo menjavo sem opravil na uradnem servisu) in ga nisem mogel več zavit nazaj , ali kdo ve kako bi to težavo odpravil , ali se da vrezati navoj , ali je treba sneti karter in to naredit al pa je treba res zaradi tega zamenjati karter ?
Hvala za odgovor
Imam težavo pri vijaku motorja za izpust olja iz motorja ( yamaha F60CETL) , ko sem vijak hotlel odviti je šel zelo težko , ko pa sem ga odvil sem opazil da je bil vijak pretegnjen ( zadnjo menjavo sem opravil na uradnem servisu) in ga nisem mogel več zavit nazaj , ali kdo ve kako bi to težavo odpravil , ali se da vrezati navoj , ali je treba sneti karter in to naredit al pa je treba res zaradi tega zamenjati karter ?
Hvala za odgovor
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Motor mislim imet še kar nekaj časa ker ga imam komaj 5 let , pa tudi to da se da vrezati navoj vem ampak me malo skrbi da nebi kakšni opilki padli v karter in bi stem kasnej emed delovanjem resno poškodovali motor ? Problem je da pri avtu je karter malo lažje snet in lepo spucaš
tukej morš pa ceu spodnji del motorja dt narazn , tega se pa nebi ravno lotil;) Mogoce obstaja možnost da se ta vijak čisto zapre in potem olje iz motorja črpam vn iz druge strani ? mogce ima kdo kašno idejo?
LP
LP
Hvala za odgovore , dobil sem vijak iste velikosti kot je original ,samo da je daljši , ker imam več kot pol navoja še dobrega in bom vstavil ta šrauf in na začetku luknje zatesnil z maso ki se uporablja tudi kot tesnilo vijaka avtomobilskega karterja. Mogoce kdo ve koliko pritiska je v karterju ko motor deluje? 1-2 bara? Rešitev je še najbol primerna , ker odhajam za 14 dni na plovbo in mislim da bi moralo držati , dobrodošlo je pa kkšno mnenje glede tega popravila;)
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Za prvo pomoč (in to čisto solidno prvo pomoč) je videti dobro.
Imej pa v mislih, da zatesniš s čim takim, kar se bo potem dalo odviti, ne pa da bi se na koncu odlomilo iziroma iztrgalo iz motorja oziroa karterja.
Nekoč smo pri raznih finomehaničnih zadevah za zavarovanje pred odvijanjem zaradi tresljajev uporabljali lak za nohte. Ko si želel odviti, je odpočil, če si ga moral kje do konca odstraniti, je pa to naredil aceton.
Tu bi rabil nekaj podobnega (samo ne vem, kakšna je temperaturna obstojnost laka za nohte

Imej pa v mislih, da zatesniš s čim takim, kar se bo potem dalo odviti, ne pa da bi se na koncu odlomilo iziroma iztrgalo iz motorja oziroa karterja.
Nekoč smo pri raznih finomehaničnih zadevah za zavarovanje pred odvijanjem zaradi tresljajev uporabljali lak za nohte. Ko si želel odviti, je odpočil, če si ga moral kje do konca odstraniti, je pa to naredil aceton.
Tu bi rabil nekaj podobnega (samo ne vem, kakšna je temperaturna obstojnost laka za nohte
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Jonny : aha če vrežem navoj mi ni treba odstraniti karterja , natočim poln tank olja in potem odlijem vn? (samo osebno sem še vsenno če bi vrezoval navoj bi vzel karter stran) Slišal sem pa tudi za HELICOIL vložke da delujejo zlo dobro in ne prepuščajo olja sem zasledil na nekih ameriških forumih da tako rešujejo te težave z izvekrmnimi motorji.
MarjanTomki: Ja to tesnilo za vijake avtomobilskega karterja se da lepo odviti samo potem ga na novo naneseš ko ponovno odliješ olje , je pa ta varjanta da vstavim ta vijak še najbol enostavna in hitra. Pri avtomobilih ne spušča in mislim da tudi tu nebi smela , mašina je le mašina;)
Razmišljal sem pa tudi , če bi vijak zaprl za "večno" se pravi da bi ga prišvasal in bi potem mel mir pa bi kupil pumpo za olje, ker ga lahko črpaš vn iz luknje kjer je šipka za nivo olja. ( pumpa stane CCA 60-70€ in motor pa mislim imeti najman 10 let saj deluje perfektno in sem znjim zadovoljen)
MarjanTomki: Ja to tesnilo za vijake avtomobilskega karterja se da lepo odviti samo potem ga na novo naneseš ko ponovno odliješ olje , je pa ta varjanta da vstavim ta vijak še najbol enostavna in hitra. Pri avtomobilih ne spušča in mislim da tudi tu nebi smela , mašina je le mašina;)
Razmišljal sem pa tudi , če bi vijak zaprl za "večno" se pravi da bi ga prišvasal in bi potem mel mir pa bi kupil pumpo za olje, ker ga lahko črpaš vn iz luknje kjer je šipka za nivo olja. ( pumpa stane CCA 60-70€ in motor pa mislim imeti najman 10 let saj deluje perfektno in sem znjim zadovoljen)
Ni mi jasno kako je lahko pretegnil vijak, ki ga zateguješ z izvijačem, razen če ga s pištolo. Tudi kako boš varil rf vijak in alu litino skupaj? Vrezovanje novega navoja je še najboljša rešitev vendar v peti je precej ležajev in če ti pridejo opilki noter ne bo dobro. Na avtomobilskem je tisti vijak magneten in ta magnetek potem vleče opilke nase(alu seveda ne). Če je navoj na vijaku ga zamenjaj, če pa na ohišju pa vreži novega.
Kocka, govora je o karterju za olje, ne o peti.
Olje lahko res menjavaš preko luknje za merjenje nivoja olja. Če si dobil novi vijak, ki je dljši in če je še pol navojev v luknji dobrih potem ti bo ta vijak držal, samo primerno ga zategni. V karterju ne prihaja do nekih pritiskov, da bi olje ven špricalo, če tesni, potem tesni. V primeru rezanja navojev pa v motor nalij nafto in bo vse morebitne opilke ven splahnilo, potem pa pusti nekaj časa, mogoče en dan de se scedi motor, zašraufaj vijak in nalij olje pa gasa na morje.
Olje lahko res menjavaš preko luknje za merjenje nivoja olja. Če si dobil novi vijak, ki je dljši in če je še pol navojev v luknji dobrih potem ti bo ta vijak držal, samo primerno ga zategni. V karterju ne prihaja do nekih pritiskov, da bi olje ven špricalo, če tesni, potem tesni. V primeru rezanja navojev pa v motor nalij nafto in bo vse morebitne opilke ven splahnilo, potem pa pusti nekaj časa, mogoče en dan de se scedi motor, zašraufaj vijak in nalij olje pa gasa na morje.
Guma je guma, zaenkrat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost