Alpha one - menjava manšet

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

Alpha one - menjava manšet

OdgovorNapisal/-a alce » Sr Jan 04, 2012 22:18

Pozdravljeni!

Na čolnu imam peto alpha one II. gen, na kateri bi bilo dobro letos menjati manšete. Peto sem že snel, do vdora vode ni prišlo tako, da je vse vredu.

Zanima me par napotkov, če se zamenjave lotim sam. Nabavil sem si orodje za odvijačiti tista vijaka pod trim senzorjem.

Pomisleki :)

- je dobro označit mesto trim senzorjev?
- kako z zajlo, da ne bo težav
- manšete poleg objemke dodatno lepit?
- menjava tudi ležaja, čeprav se mi zdi še dober?
- cena teh gum? kje se mi jih splača vzet?

Zaenkrat tole. :)

Hvala za vaše odgovore.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 04, 2012 22:23

1. Mesto senzorjev ne rabiš označevati... Daš nazaj na isto mesto, potem pa na koncu samo fino nastaviš, če je potrebno...
2. Pletenica menjalnika ni posebna težava, obvezno jo menjaj. Pazi, kako jo napelješ okrog izpuha znotraj čolna
3. Manšete lepi, to velja za kardan in pletenico menjalnika... Tretja za izpuh je vseeno, tudi če je ne daš nazaj, boš plul, le malo glasneje... :lol:
4. Ležaj preveri, če se povsem lepo vrti, potem ga jaz nebi menjal. Poskrbi samo, da je dobro namazan s pravo mastjo
5. Kupi original manšete oziroma mehove, najbolje Yucca v LJ. Imajo na lagerju...
alce
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a alce » Pe Jan 06, 2012 11:26

Ta vikend bom razkopal do konca, pa da vidimo kako je stanje. :)

Zanima me še s kakšnim lepilom naj lepim in nakupovanje preko ebaya (izkušnje)?

Ta komplet je kar ugoden, me zanima kako je z carino in ostalimi pribitki?

http://www.ebay.com/itm/Mercruiser-Alph ... 699wt_1139

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 06, 2012 12:03

Je ugodno, samo ko boš plačal poštnino, potem carino okrog 10% in še 20% DDV čez vse, pomoje ne bo več. Za dispozicijo te lahko še dodatno olupijo na pošti oziroma carini...
Pomoje bolje, da greš v domačo trgovino in kupiš kar rabiš. Na koncu bo mogoče 10 EUR dražje, kupiš pa lahko že danes ali jutri in tudi točno veš kaj si kupil in imaš garancijo.

Lepilo za manšete obstaja original od Merca oziroma Quicksilverja, lahko pa uporabiš tudi navaden Neostik v tubi. Sestava je pomoje na smrt podobna, če ne kar ista...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 06, 2012 12:24

Ta komplet z postnino in dajatvami te bo stal v Slo ca 150€.
Na hitro preracunano. +- 10%
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
alce
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a alce » Pe Jan 06, 2012 12:52

Še enkrat hvala!

Mogoče bom pa naročil preko ebaya, malo me firbec daje. :) Sezona pa je še daleč tako, da čas ni problem.

Veselo na delo. :wink:
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Žabar » Pe Jan 06, 2012 13:11

Oj.
Glede carinskih dajatev in preostalih stroškov je zadeva sledeče:
do vrednosti EUR 150,00 v kar je vključeno vrednost kupljenega blaga + strošek transporta, boš plačal samo 20 % davka. Če pa je vrednost višja
boš za rezervne dele za motorje za plovila plačal še tam okoli 2,5 - 3 %
carinskih dajatev. Potem pa je tukaj še pošta, ki ti bo v obeh primerih zaračunala manipulativne stroške. Koliko, pa najbolj da preveriš pri njih.
LP
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Pe Jan 06, 2012 14:11

Alce, po mojih izkušnjah se ti bolj splača nabavt robo v Yucci, še bolje pa da daš to nekomu zamenjat ki to obvlada. Stvar pa spet ni tako enostavna kot si nekateri predstavlajo. Z nakupom pri nas imaš garancijo. Pri nakupu iz tujine pa moraš plačati carino 7%, davek 20% in poštne stroške. Brez carine je do vrednosti 22$. Zamenjava s strani mehanika pride cca. 80€, a se splača jebat.

lpb
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 06, 2012 14:28

Saj bo tudi v Yucci plačal DDV in carino, če gre za USA dele!

Poanta je samo v tem koliko je razlike v ceni. Vedno obstaja moznost, da naročeno blago ne ustreza ali je poškodovano, ima tovarniško napako...
V tem primeri če hoces menjati spet pristej 100€ stroskov in postnine...
Pri nas ga to ne bo stalo nič.. Če je razlika nekaj 10€ nima smisla naročati iz USA!

Glede menjave pa jaz podpiram, da poskusa clovek, ce je ročen kaj narediti sam, saj poznavanje svoje barke lahko na morju pride prav...
Ce zafrkne bo mehanik itaq potem vec zasluzil, kot bi, ce mu karmenja :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Pe Jan 06, 2012 14:42

Ja MM sej ti dam prav. Men je mugu mehanih 2x menjat manšete ker so imele neko tovarniško napako. No in če bi naroču osebno preko neta, kaj pa pol. Samo dvojno stroški, in koliko potem prišparaš?

lp B
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » So Jan 07, 2012 23:49

Boštjan:
Pri nakupu iz tujine pa moraš plačati carino 7%, davek 20% in poštne stroške.

Sicer v tem primeru ne gre za kakšno večjo vrednost, vendar da ne bomo živeli v zmoti. :)
Pri uvozu je za vsako blago določena carinska tarifa in če se prav spomnim je v tem primeru to 2,7 %. Se pa strinjam z vsakim. Včasih je OK če človek kaj postori sam, so pa stvari ki jih je bolje prepustiti mojstrom. Poleg tega obstaja riziko, da ne dobiš pravih stvari oz. se na poti kaj zgubi ali poškoduje.
LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 08, 2012 00:29

BOŠTJAN napisal/-a:Ja MM sej ti dam prav. Men je mugu mehanih 2x menjat manšete ker so imele neko tovarniško napako. No in če bi naroču osebno preko neta, kaj pa pol. Samo dvojno stroški, in koliko potem prišparaš?

lp B

ja saj o tem sem jaz govoril... ce bo posiljal nazaj bo v obe smeri ON plačal postnino, ne glede ali je reklamacija ali samo menjava kar tako...
Za to vrednost se jaz sigurno ne bi sel je... iz amerike. Ce so pa je tak kit pri nas recimo 300€ potem pa verjetno bi!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 08, 2012 00:31

Žabar napisal/-a:Boštjan:
Pri nakupu iz tujine pa moraš plačati carino 7%, davek 20% in poštne stroške.

Sicer v tem primeru ne gre za kakšno večjo vrednost, vendar da ne bomo živeli v zmoti. :)
Pri uvozu je za vsako blago določena carinska tarifa in če se prav spomnim je v tem primeru to 2,7 %. Se pa strinjam z vsakim. Včasih je OK če človek kaj postori sam, so pa stvari ki jih je bolje prepustiti mojstrom. Poleg tega obstaja riziko, da ne dobiš pravih stvari oz. se na poti kaj zgubi ali poškoduje.
LP

Ja saj Yucca tudi plača carino in DDV. In te stroske normalno prenese na kupca materiala. V vsakem primeru se davek in carina plača. :)
Point je zdaj samo v tem, koliko si Yucca zazeli špeha zase...
nati
Kapitan korvete
Kraj: MEDVODE

OdgovorNapisal/-a nati » Ne Jan 08, 2012 21:02

naj ceneje jih dobiš v trstu motomarine ,stanejo 80 eur.preverjeno.
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » Po Jan 09, 2012 10:01

mamaMicka.
Seveda tudi Yucca isto plača. Sem samo napisal, da si lahko sami izračunate kaj se vam bolj splača in da se kakšen EUR prišpara in bo za kakšen liter ostalo. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost