obnova in podaljšanje čolna vega

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

obnova in podaljšanje čolna vega

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Jan 26, 2012 19:34

Lansko leto smo kupili čoln, ki je bil potreben temeljite prenove. Kljub temu, da sem se že kmalu spomladi lotil prenove, nisem imel dovolj časa, da bi naredil vse, zato sem naredil le najnujnejše kar je bilo potrebno, da bo čoln splovljen do poletja. Dno je bilo na debelo namazano z antifaulingom, počeno na 5 ali 6 ih mestih, bimini unicen, okna zanič - popokana, vsi alumijasti deli močno načeti (ograja, okvirji, bitve,...). Po tem ko je čoln nekaj časa stal doma pred hišo sem opazil da je pod čolnom mali rjavi madež na tleh. Opazilsem da kaplja iz razpoke na trupu. Zvrtal sem luknjico na začetku in kocu razpokein malo se je še ulilo vode ven.Najprejsem se lotil odstranjevanja AF, moram povedat da se mi je najbolje obnesel kar hemplov AF remover, sicer sem ponucu 2 ali 3 kantice ampak vsaj lažje je šlo dol kot pa samo z brušenjem. Seveda sem moral ostanke še temeljito pobrusiti. To sem delal dober mesec, ker je treba nažalost dosti časa preživeti tudi v službi. Ko sem odstranil AF sem opazil da je dno na nekaj mestih počeno. Seveda sem potreboval se kasen mesec da sem vse po internetu pregledal kako drugi to popravljajo - pri tem mi je veliko pomagal youtube. Razpoke sem razširil, luknje nafilal s poliester kitom, nato pa dal še čez vlakna + poliester.
Odstranil sem stara okna. Pokital sem še ostale luknjice po čolnu, odmontiral vse kar se da (ograjo, bitve,...) nato pa sem se lotil brušenja zgornjega dela čolna. Pri brušenju in barvanju mi je pomagal kolega, saj je bilo dela res ogromno, pa še bolj izkušen je pri barvanju saj ima avtodelavnico. No zgornji del sva lepo pobarvala (dva nanosa šprickita, nato 2x barva). No pobarvala sva pravi čas saj je naslednji teden že prišel g. Pušnik ki mi je namestil novo ogrodje iz inoxa za zimski bimini in pa vzel mere za šiviljo ki ga je sešila. Moram priznat da sem z njegovim izdelkom res zadovoljen. Res, da je trajalo dalj časa kot je rekel na začetku, vendar na koncu je bilo vse tipi top in lepo napeto in nikjer nič zamakalo.
Okna je bilo potrebno zamenjati - pleksi mi je razrezal g. Pečenko, pri njem sem dobil tudi 3m obojestranski lepilni trak primeren za lepljenje oken na čoln. Povedal mi je še, da lahko zaščitim okno s krep papirjem, le 3 cm roba pustim nezaščitenega. Nato malo pobrusim - zmatiram in lahko pobarvam z akrilno barvo. Rezultat je lep rob. Zvrtal sem nove luknje za okna, saj je na novih oknih manj šraufov. Razložili so mi da morajo biti luknje na čolnu večje kot pa luknje na oknih zaradi različnega raztezanja poliestra in pleksija. Ta 3m trak je res močan. Pri enem oknu, ki sem ga malo postrani nalimal gor je tako močno prijel, da ko sem hotel popraviti sem potegnil dol še malo barve. Škoda pa tolk ur sva brusla... No nato sem to še zasilikoniral s kentom. Ja pozabl sem napisat, da mi je kolega nalimal na pleksi še neko folijo, ki odbija toploto, tako da ni tako vroče v kabinici. To folijo imam tudi doma na strešnem oknu in je res super.
Bimini je končan. Lotim se spodnjega dela čolna - priprava na barvanje. Vse je že prebrušeno, kolega pa nikakor ne dobim več. Zgleda je bilo pri prvem barvanju preveč. Na srečo je pustil vso opremo, pištole in orodje pri meni, tako da sem šprickit nanesel sam, vendar z wagner električno pištolo, ker tiste njegove kompresorske ne znam uporabljat. Niti njegovga ogromenga kompresorja zalaufat. No šprickit je šel lepo gor. Barva pa slabše. Ta pištola ni za to barvo. Najprej sem probal na krmi pa mi ni bil všeč rezultat. Prav tako ni dobro pokrila barva, tako da sem potem moral pobarvat z valjčkom. Ampak tudi ni slab rezultat. En dal slabe volje ampak se hitr navadš.
Eno celo nedeljo je nato porabil električar da mi je napeljal komplet novo elektriko: 2akumulatorja, varovalke, hladilnik, luči, radio, zvočniki, gps,... V ponedeljek sem ga peljal na yucca boats da so mi vgradili motor. Čez en teden je bil gotov. Doma smo mu namestili še 70 litrški tank za bencin, filter goriva, nato pa še na hitro pobarval z primerjem in AF, nato pa hitro v Izolo, kajti dopust se je začel že nekaj dni nazaj.

Slika

Slika

zdej je pa taka

Slika

Slika
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Jan 26, 2012 20:32

Lep opis in lep končni rezultat. Če imaš še kakšno sliko notranjosti ali pa kakšnega detajla, bi bilo tudi lepo za videt.

Kakšna pa je motorizacija?

Kakšne hitrosti dosega barka?

Kakšni so tvoji načrti za povečanje/širjenje barke?
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Jan 26, 2012 20:40

še par slik poškodb

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

škoda ker nimam nobene slike razpok na podvodnem delu ampak delo je bilo umazano, fotič pa nov ...
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Jan 26, 2012 20:55

Hvala, evo sliko od zgoraj, sicer je se pred prenovo, vendar nisem spreminjal kaj dosti le pult, ki je pod levim sedežem poleg kapitanovega, sem odrezalven in vgradil hladilnik. Ostalo je bilo lepo ohranjeno, vse blazine so nove, prav tako usnje.

Slika

motor je mercury 25hp 4 takt 3 leta star, kar pa se hitrosti tiče pa je bila le 5,5 vozla potovalna. Vendar tu tiči veliko vzrokov - težav ki jih bom pojasnil jutri v daljšem postu. Prav tako o podaljšavi. Na hitro povedano: podaljšat trup, podaljšat vodno linijo-spojler, menjajnje krmne stene (zaobljena), zamenjat moram nosilce palube, ojačat celoten trup,...
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Pe Jan 27, 2012 11:27

pridni.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Pe Jan 27, 2012 21:58

Med spuščanjem čolna v vodo (zame je bilo prvič) sem naredil nekaj napak in katastrofa!! Premalo smo ga zapeljali v vodo, nihče ne bi smel biti na njem (pretežak, pa še poln bencina in krame), tako da se je udrl pod zadnjim desnim koleščkom prikolice. Direkt pod mojimi nogami. Si predstavljate: slišiš neprijeten presket pokajoče plastike, na hitro pomislis o-ooo in še preden uspeš skočit iz čolna da bi ga vsaj malo razbremenil že močno poči, tla ti padejo pod nogami za 20 cm. Miljon misli švigne skozi glavo. Od ur ki si jih vložil v brušenje dna, odstranbjevanja AF, priprav za barvanje, laminiranje,... Vse zaman v 2 sekundah. Prvi šok je najhujši. Vsi me tolažijo še dobro da se je to zgodilo na suhem, ne na kakšnem valu ampak meni to ne pomaga. Vsaj danes ne. Sem pa imel filing že spomladi, ko sem delal pod na čolnom, da bom mogu met vsaj 500€ za rezervo, če bo karkoli narobe z podvodno linijo. Potegnil smo ga ven, Prišel je viličar (na srečo smo ga splavil v ladjedelnici) in ga dvignil ker se je kolešček od prikolice zaril v trup. Ker je bila nedelja ni bilo nikjer nobenega delavca, pa še vsi so bili na dopustu. Potem smo le najdl enga majstra (s.p.) ki je bil pripravljen na hitro popravit.

S punco sva šla za 2 dni v kamp, čez dan sva se malo kopala, popoldne pa sem šel mal pomagat delat na čoln, da je bilo hitreje. No potem smo ga še enkrat splavili, vendar se je zopet slišalo neko pokanje ko smo ga spuščali vodo. Ker je bil že večer, sem samo za kretek čas prižgal motor in sprobal kako gre. Prvič sem plul s čolnom. Škoda da je že mrak. Priveževa se kar tam kjer z dvigalom spuščajo čolne v vodo. Zgodaj zjutraj kreneva proti Hrvaški. Plan so Kornati in pa otok Mana. Prvo noč prespiva v Červarju na boji. Ko je že padal mrak sva zavila v prvi zaliv in poiskala bojo. Moja je naredila nekaj za jest, jaz pa sem šel takoj sprobat novo podvodno puško ki mi jo je kupila za rojstni dan. Preden zlezem u vodo in napnem puškoje že tema. Nič ne vidim. Nič hudega, jutri je nov dan.

Čoln je šel zelo počasi okoli 5,5 vozla potovalna, pričakoval pa sem od njega več. Po večerji opazim, da je čoln bolj potopljen v vodo kot je bil, ko sem ga privezal na bojo. Prej je noga motorja gledala 10 cm iz vode, sedaj pa se je dotika. Fak! Zihr je voda u kaluži, si mislim. Odprem čepek od kaluže in dobiva vodomet. Fontana na čolnu. Kakšen luksus! Še dobro da imam novo kaljužno črpalko, čeprav ročno. Črpala sva vodo ven, vendar ima čoln neumen sistem odvajanja vode. Ko je kaljuža povsem polna (po moji oceni okoli 250 - 300 litrov) začne voda na vrhu uhajat skozi luknjo premera 1 cm. Ta luknja se nahaja v "koritu" tako da moraš čakati da se najprej napolne korito, nato pa ga s 4 ali petimi potegi pumpe izprazniš. Oba sva se vsedla ob krmo da se je čoln zadaj spustil in je več vode lahko steklo ven. Po eni uri sva spraznila, kolikor se da. Vse vode nikoli ne moreš dobiti ven.

Zjutraj vidiva da sva v nudističnem kampu. Po telefonskem pogovoru z majstrom ki mi je popravljal čoln v Izoli sva nadaljevala pot. Vsaj do Barbarige, tam imamo svojo "bazo" in pa vikend 10 km stran. Pa še najmlajši brat nestrpno pričakuje, kdaj pride čoln. Vodo sva nato črpala na 3 dni, vsakič vsaj pol ure. No Letos sva prišla do Kamenjaka, še malo okoli, saj so bili tam od starši od zaročenke. Jaz sem hotel nadaljevati naprej, vsaj do Cresa malo pogledat, vendar moja ni bila preveč navdušena. Pot nazaj je bila lepša, s tokom in manjšimi valovi v krmo sva šla do 9 vozlov. Najlepši mesec počitnic mojega življenja! Aja, denarja za bencin je slo 100€.

Slika

Slika

Slika

levo: tako bi moral imeti; desno: tako imam
Nazadnje spremenil BadAzz, dne Pe Jan 27, 2012 22:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Pe Jan 27, 2012 22:06

še dve slikci prva je po barvanju in priprava na električarja. Prav tako se vidi kje sem odrezal ven omarico s pipo in koritom in jo zamenjal s hladilnikom in pultom nad njim. Druga slikica je nastala med napeljavo elektrike

Slika

Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 27, 2012 22:14

Pišuka... Lep čoln, vendar je skoraj malo čudno, da je počil trup in tudi puščanje ni ravno zdravo...

Zrihtaj...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 27, 2012 22:57

to sem videl seveda...

A na gredlju pa ni stal coln? pocil bi lahko, ce ni stal na gredlju, drugace ne bi smel...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Pe Jan 27, 2012 22:59

pomojem je ze tudi poliester dotrajan. zgubil elastičnost in poka
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Pe Jan 27, 2012 23:04

je biu na gredlju, problem je biu ker ni bilo dovolj v vodi - je krma gledala v zrak, namesto da bi se potopila, nato pa se je prevagal čoln, ko je bil če na prikolici, na desno (kjer sem jaz stal). Cel nosilec se je zaril v dno, posledice pa so vidne zgoraj na sliki. Pa še to - prikolica ima sistem "na kip", vendar ga nisem uporabil
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jan 28, 2012 08:04

Tole se nebi smelo zlomit tud če maš ti 100 kil. Videt je res da je nekaj s polyestrom narobe ker je en kos kr odpado. Ponavadi se še vedno drži na vlaknih in ga je tžko al pa nemogoče na roke odlomit. Drugače si pa predstavljam kakšno je blo razočaranje po tolk urah dela in vloženega denarja! Tud mi smo lani mel podobno zgodbo je da je bil problem v motorju :x
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Po Jan 30, 2012 13:19

Ko sva septebra prisla v Ljubljano sem se takoj lotil dela. Odmontiral sem: hladilnik, tank za gorivo, motor, komplet elektriko, volanski mehanizem in zajle, uglavnem vse kar se je dalo. Spraznil sem kaljužo - 250 litrov je bilo še notri. Nič čudnega da je bil čoln tako nestabilen, ko pa se je voda nonstop pretakala naprej-nazaj, levo-desno. Motor sem odpeljal na servis in konzervacijo. Naslednji dan sva z bratom ločila in dvignila zgornji del čolna, nato pa sem se lahko lotil žaganja. Tla so bila čisto preperela. To sem vedel že prej, pa še dobro sem si lahko pogledal od spodaj kakšen je les, ko je bil čoln v Izoli in ga je majster "flikal". Tudi krmna stena je gnila. Nekako sem razrezal vse in odstranil, da sem prišel do nosilcev. Gnili na večih mestih. Že med spomladanskim popravljanjem trupa sem opazil, da je čoln počen, večinoma na mestih kjer so nosilci palube zlaminirani na trup. Na internetu sem zvedel, da se nosilci ne smejo direktno dotikati trupa. Nekateri dajo vmes med trupom in nosilci par milimetrov debelo peno velkosti npr. 2cmx1cm na vsak meter, vmes pa namaže z nekim PL lepilom. Jaz bi uporabil kent. http://www.youtube.com/watch?v=vzdhupvNPmA (od 3:30 minute naprej)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika Slika
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Po Jan 30, 2012 13:36

Kaj vse bi naredil letos:
- Podaljšal trup (50cm - 100 cm, odvisno koliko lahko največ, da še zgleda lepo)
- podaljšal vodno linijo - spojler
- po celotnem trupu bi dodal 2-3 mm vinylestra (sedaj ga je 2-3 mm)
- nova krmna stena (transom)
- novi nosilci (stringers)
- dodat še prečne nosilce (bulkheads)
- nova tla (paluba)
- naredit boljši sistem črpanja vode iz kaljuže
- podaljšanje prikolice

Nosilec motorja - transom bracket (http://www.hermco.net/) najbrž ne pride v poštev pri moji obliki dna

1.Podaljšava

podaljšal bi ga tako, kot sem videl v prispevku frikmusic-a (http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0)
Slika

Svojega bi prerezal tako:

Slika

Slika

Bok bi odrezal približno 40 cm stran od krme (tam so lepe "stopničke"), nato pa bi rez, ko pride do krivine, prešel bolj proti krmi, saj je tam bolj ravno dno. Ko bi bilo ločeno, bi določil koliko lahko povečam največ. Ko bi ga podaljšal, bi po celotnem trupu dodal še 2-3mm laminata

2. Spojler

ko bi ga podaljševal bi nosilce (stringers) podaljšal preko krme in dodal spojler dolg vsaj 60 cm

Na hrvaškem forumu ribolovnamoru.com sem našel zanimiv potek izdelave spojlerja.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Jaz pa imam v mislih končni izdelek nekaj podobnega temu, samo malo krajši, ter z odprtino za izvenkrmni motor

Slika

Slika

Slika

Slikano v Fažani

3. krmna stena

naš čoln ima zaobljeno krmno steno, na internetu pa nikjer ne najdem podatkov kako se to zamenja. včeraj sem "zmeril kako zakrivljena mora biti krmna stena". Sedaj bom naredil nosilce in z epoksijem skupaj zlimal več plasti vezane plošče, nato pa jih bom zakrivil na pripravljenem modelu. Nekako tako http://www.youtube.com/watch?v=TXAeLwJ8fcw

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=TYfRyt6O ... re=related tole najbrž ni ravno najbol primerno za krmno steno?

4. Nosilci
izbrat moram kateri les je naboljši za nosilce (stringers). Na Amerikanskih forumih pravjo da je douglas fir, po slovensko duglazija, douglasova jelka najboljša, ker baje najboljš vpije smolo vase, tako da potem ni problema z odstopanjem laminata. Na mojih nosilcih je kar na dostih mestih odstopil. Kaj pa pri nas? Kateri les je najbolj primeren? Les pa mi zgleda kot smreka.

5. Prikolica

poklicat gospoda, ki jo je letos naredil, kako bi bilo najbolj pametno podaljšat, pa da naredi a test. imam že v mislih neko rešitev, le z njim moram še preveriti. Prav tako mislim da moram namestiti več koles na prikolici (tistih po katerih se čoln spušča, seveda), ker je bil to tudi eden od vzrokov, zakaj se je vdrl čoln. Preveč teže na enemu malemu mestu. Pa še zadnja kolesa bi morala biti četvorna, ne pa samo dvojna.

Slika
Nazadnje spremenil BadAzz, dne Po Jan 30, 2012 13:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Po Jan 30, 2012 13:39

upam, da ne bo kdo jezen, če sem uporabil njegove fotke. Če je to problem, jih takoj umaknem. Meni so dale navdih, mogoče ga dajo še komu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta