Menjava motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

jovwo
Višji vodnik

Menjava motorja

OdgovorNapisal/-a jovwo » So Feb 25, 2012 21:22

Pozdravljeni,kolega ima Crowline 250 CR letnik 93 ali 94 ne vem tocno,vendar je brez motorja.Dobil je nov motor Volvo penta 5.7-taksen naj bi bil original motor montiran notri.zdaj pa me zanima ko das not nov motor ga je treba centrirati glede na krmno steno?in ce ga je treba kako se to naredi?ali je se kaksna stvar na katero je treba bit pozoren ko menjavas motor na tasni barki?
veteran
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a veteran » So Feb 25, 2012 22:12

vse to ve mehanik, kateri bo motor montiral!Pusti amaterstvo za kaj drugega.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 27, 2012 18:43

veteran napisal/-a:vse to ve mehanik, kateri bo motor montiral!Pusti amaterstvo za kaj drugega.

Veteran, imaš in nimaš prav.

Imaš prav
    - če kdo brez izkušenj začne z nameščanjem takega motorja, ga bo najverjetneje polomil, in taka polomija utegne biti tako draga kot nevarna (recimo nevarnost požara).
In nimaš prav
    - ni nujno, da je dovolj, da to ve 'mehanik, ki bo motor montiral'. Če naleti na šalabajzarja, je presneto prav, da ima predstavo, kaj bi moral ta narediti, da bo OK, in tudi če ne, če je mehanik dober je prav, da ima naročnik o opravilu tako predstavo, da bo vedel, kaj plačuje in da je plačilo vredno dobro opravljene storitve.

Torej - smotrno je napisati, kaj vse treba imeti v mislih, na kaj paziti in kje pridejo prav izkušnje, ki jih jovwo najbrž še nima, tako da bo lažje znal najti dobrega mehanika in mu ptem pri delu gledal čez ramo, tako da bo - če ga to zanima - morda lahko s časom postal tudi eden od profesionalcev za to, ne pa da ga kar zatremo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Feb 28, 2012 07:51

Centriranje motorja lahko izvedeš tudi sam če si dovolj spreten in imaš ustrezno orodje. Brez tako imenovanega TRNA ne boš naredil nič. S trnom centriraš preko "gimbal ringa" v mile denti na motorju. Ko imaš scentrirano v nulo mora trn ven pa noter kot po maslu.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 28, 2012 07:59

Ja saj ima verjetno nosilce že vgrajene al je že iz tovarne prišel brez motorja? Če je enak motor pa verjetno ne moreš tople vode odkrit, drugo je če kaj drugega not tlačiš.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Feb 28, 2012 08:25

Brez trna ne bo nič!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 28, 2012 09:16

Kaj pa je to trn?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Feb 28, 2012 14:56

Tako se mu reče. V bistvu je kos jekla ki je zelo tog in jestružen na mero za v zobnik od motorja in za v gimbal ležaj. Tako lahko centriraš motor točno v od po ležaju. Krdan ne trpi nič. Lahko bi mu reku tudi centrator.
jovwo
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jovwo » Sr Feb 29, 2012 19:37

se mi je zdelo da rabi kaksno "specialno" orodje za centrirat motor.je vid kje so bli zasraufani nosilci motorja na barki ,lahko bi blo tudi vredu ce bi zasraufali motor na isto mesto kot je biu star saj gre isti tip motorja not ,ni pa nujno da bo ok.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Mar 02, 2012 08:44

Pri menjavi motorja je fajn prekontrolirat oz. znivelirat tudi nastavitev zadnjih in sprednjih nosilcev... Jaz imam še eno ime za "alignment bar": centeraksa :D brez nje ne moreš res nič napravit okrog centriranja, lahko pa si jo daš zastružit k kakšnemu strugarju... Imam nekje načrt oz. točne dimenzije pa če kdo hoče, lahko prilepim na forum. Zadeva špila praktično za vse Merce in Volvote.

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Pe Mar 02, 2012 12:25

ss9940 napisal/-a:Pri menjavi motorja je fajn prekontrolirat oz. znivelirat tudi nastavitev zadnjih in sprednjih nosilcev... Jaz imam še eno ime za "alignment bar": centeraksa :D brez nje ne moreš res nič napravit okrog centriranja, lahko pa si jo daš zastružit k kakšnemu strugarju... Imam nekje načrt oz. točne dimenzije pa če kdo hoče, lahko prilepim na forum. Zadeva špila praktično za vse Merce in Volvote.

LP

SS

Mene bi zanimal načrt za tole "centrakso".
sima
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sima » So Mar 03, 2012 20:03

Ali pa uporabiš kakšen stari kardan, ki ga odrežeš in privariš na cca 80 cm železno palico.

In to je najboljši Aligment tool.

Če še rabiš mojstra za menjavo in nabavo motorja imaš v Rogaški, dela pa tudi v Novalji.

http://www.yachts.fambienti.com
Mislim, da je Matjaž.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Mar 06, 2012 12:30

Ja, tudi to je možnost, vendar mora biti potem privarjeni del res scentriran na kardanski del... Po domače: ne sme met ohter :D

Evo, tukaj pa obljubljen načrt:

http://www.pisk.si/download/alignment.jpg

Enote so inchi, v oklepajih pa mm! Matjaž je v redu ja, sma že tudi delala skupaj!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
jovwo
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jovwo » To Mar 06, 2012 17:06

Hvala za nacrt.motor pa bomo verjetno sami dali not.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Re: Menjava motorja

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Mar 06, 2012 17:14

jovwo napisal/-a:Pozdravljeni,kolega ima Crowline 250 CR letnik 93 ali 94 ne vem tocno,vendar je brez motorja.Dobil je nov motor Volvo penta 5.7-taksen naj bi bil original motor montiran notri.zdaj pa me zanima ko das not nov motor ga je treba centrirati glede na krmno steno?in ce ga je treba kako se to naredi?ali je se kaksna stvar na katero je treba bit pozoren ko menjavas motor na tasni barki?

Če ima možnost naj da not močnejši motor, kot 5.7! Sam imam tak čoln, sicer letnik 96, mislim pa da je trup isti in je not 7.4, noga pa duo prop. Če bi bil v mojem čolnu s kramo šibkejši motor, sploh ne bi izglisiral! Prvi motor je verjetno crknil, ker je bil velikokrat preobremenjen! Rabiš cca 300KM +, da bo zadeva normalna!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov