obnova barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

jorgovan
Višji vodnik

obnova barke

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Po Maj 14, 2012 14:23

Sem ponosni lastnik dobrih 7m dolge barčice na Hrvaškem, ki je v fazi obnavljanja. Obnove se bom lotil sam s pomočjo par izkušenih mojstrov - bolj prijateljska kot komercialna pomoč. Barka je lesena, odlomljena kobilica oz. gredelj, ki sem ga že zatlačil nazaj, moram ga še priviti skozi vsa rebra. Zadevo bom prebrusil in plastificiral - cca. 6 plasti tkanine in poliester, barva, antifouling in ostalo. Z notranje strani bom pustil les, da zadeva diha, kabina in nadkabina ostane lesena, pobrusim in ornk prebarvam. Motor je torpedo 18/24, že generalno obnovljen, moram dobit še dušilec auspuha pa peno za zvočno izolirat škatlo, ki pride čez.

Nekaj malega o lesu, lepilih in barvah vem, drugače pa je to moj prvi projekt barka, zato mi prav pride vsak dobronameren nasvet v zvezi z obnovo. Čeprav je barka majhna, bi jo rad naredil čimbolj bivalno, da lahko z mojo ženičko na njej preživiva mesec ali dva. Zato bom vgradil tudi WC, kemični ne pride v poštev, ampak normalen mornarski - tu bi mi prišel zelo prav kakšen nasvet, dobra ali slaba izkušnja v zvezi z vgradnjo, vrtanjem lukenj v podn, ventili, znamka, el. ali ročni - men osebno je mehansko bolj všeč, verjetno pa zahteva malo več placa.

V zaključni fazi bi mi prav prišla še kakšna ideja v zvezi s hladilnikom (plin ali el.), kuhalnikom oz. morebitnim žarom in kaj še prav pride in je priročno za na manjšo barčico kot je tale.

Moj denar, čas in prostor za obnovo je omejen, z brušenjem, plastificiranjem in generalno obnovo lupine in kabine se bom ukvarjal med 25.5. in 15.6., notranjost, WC, stene, blazine, cerade in infrastruktura in končne uporabne malenkosti pa bodo na vrsti v juliju, tudi cca. 2-3 tedne. Prosim za kakšen koristen nasvet, mnenje, napotek, izkušnjo, link, spodbudo za lažjo izvedbo hobi projekta...

vsem morjeplovcem mirno morje, sonce, dober veter in poceni bencin :wink:

lep pozdrav, Jaka[/img]
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Po Maj 14, 2012 14:59

yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Po Maj 14, 2012 15:06

svaka cast cesa si se ti lotil... jaz se nebi lotil tega za nic na svetu.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Maj 14, 2012 15:42

Da ti malo pomagam

Slika

Slika

Slika

Slika

Mialim, da ti bo naš član pale znal pri marsikkakšnem delu ti svetovat, saj je tudi sam že v bistvu zrihtal en tak projekt, no ja še malo pa ga bo dokončal.Želim ti, veliko mero potrpljenja :roll:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 14, 2012 15:53

yuno napisal/-a:svaka cast cesa si se ti lotil... jaz se nebi lotil tega za nic na svetu.

A si pa model. Človeka znaš motivirat maximalno.

@jorgovan
Kar pogumno! Iz tega bo nastala lepotica. Imaš vse pogoje. Predvsem pa si se oglasil na pravi naslov. Tukaj se je že marsikaj rekonstruiralo, tako da če malo poiščeš, boš našel veliko uporabnik nasvetov. Vsekakor pa vprašaj in poročaj po fazah.
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Po Maj 14, 2012 15:55

hvala za pomoč pri slikah, vem da je dela in težav pri obnovi ogromno, ampak imam veselje in ponavadi si ljudje z nerazumljivimi projekti osmislimo obstoj... :?

lp, Jaka
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Maj 14, 2012 18:59

lahko si malo ogledaš mojo obnovo plovilo uporabnika pale,če pa te zanima konkretna obnova pa pridi na brezovico pa ti razkažem na moji barki,sploh kar se tiče plastificiranja :wink:
[url]http://www.mojalbum.com/pale/barka/foto/12786704[/url]
[url]http://www.mojalbum.com/pale/barka-1/foto/14471121[/url]
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 14, 2012 19:31

pale napisal/-a:lahko si malo ogledaš mojo obnovo plovilo uporabnika pale,če pa te zanima konkretna obnova pa pridi na brezovico pa ti razkažem na moji barki,sploh kar se tiče plastificiranja :wink:
http://www.mojalbum.com/pale/barka/foto/12786704
http://www.mojalbum.com/pale/barka-1/foto/14471121

Pale, verjetno se ti je kliknilo na 'izklopi BBCode v tem sporočilu, pa ti jih prikazuje, namesto da bi ti izvedlo (url in tako naprej tage).
Slika
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Po Maj 14, 2012 20:35

Marchi napisal/-a:
yuno napisal/-a:svaka cast cesa si se ti lotil... jaz se nebi lotil tega za nic na svetu.

A si pa model. Človeka znaš motivirat maximalno.

ni bilo misleno slabo...

v vsakem primeru SVAKA CAST OBEMA!

lp
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Maj 18, 2012 01:14

Svaka cast, jaz sem se podobnih stvari lotil enih 6 let nazaj, sedaj se jih ne bi nikoli vec, ce pa bi se ze ponovno loteval, bi se pa verjetno profesionalno zacel ukvarjati s plasticnimi barkami in to imel kot negativ, seveda pa je vse skupaj bolj malo verjetno :lol:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 18, 2012 08:52

Super barka lepa to bo prava stvar ko bo spedenana.
To ni nekaj česar se lotiš pozimi in pluješ poleti naslednjo sezono.
To je večletni projekt ki se ga obdrži ne potem proda po 2 sezonah.
Jaz bi ti svetoval obisk pri Paletu ki je prav tako podrtijo spremenil v lepotico.
Vse želje za uspeh.
Lp, G
jorgovan
Višji vodnik

barka danes

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Pe Jul 03, 2015 19:57

Svojo 7,3m dolgo pasaro, letnik 1969, delo mojstra iz Novalje, sem uspel prenoviti in splaviti. V juliju 2013 je zaplula v teritorialne vode RH, kjer je še sedaj. No, poleti je ene dva meseca v morju, čez zimo pa počiva na klocnih in gumah.

Barčici je ime Velebit, kar je bilo originalno ime, zato sem ga obdržal. Pa brusil, plastificiral in barval sem ga na odprtem, nekje v ind. coni Novalja, in pri tem ves čas pazil na vreme, ki se je ponavadi spreminjalo nad gorskim grebenom Velebita.

Na hitro bom opisal proces. Barka je v osnovi sestavljena iz hrasta in murve, dobro ohranjena in nič gnila. Ker je nasedla na privezu, je imela odlomljen gredelj in nekaj lukenj v trupu. Mašina torpedo 18/24 je šla na generalno obnovo, neprijetno presečenje je bil počen blok, zato ga je nadomestil novi od Volvota.

Prijatelj, ki je obvlada materiale in obnovo čolnov, mi je s prikolico privlekel barko do ograde. Že to je bil zanimiv projekt zase. Barka je bila brez kobilice - 100kg lesene deske, ki je ležala ob njej. V Kammu sem kupil 10 metrskih inox vijačnih palic, matice in sveder, in na dvorišču hiše v Novalji s pomočjo majhne avtomehanične dvigalke privil gredelj na rebra. Potem sem v vsako stran, bok čolna, zvrtal po tri večje luknje za zidarske cevi. Nato sva s prijateljem na vsak stran postavila konstrukcijo, ki je čoln držala, in podenj zapeljala prikolico. Seveda, neregistrirano, in prevfidno dva km do ograde za obnovo.

Ker je bilo tam že polno čolnov, sem se zadeve lotil kar zunaj, na neki stari prikolici, ki smo jo seveda s poliestrom povsem zapacali... Kupit sto metrov podaljška in na delo.

Najprej sem v nekaj dneh s čimmanj škode odbil, odžagal, odtrgal in snel kabino. Pomoč sem imel le v trenutku, ko smo štirje prijeli kabino in jo odnesli nekaj metrov vstran, kjer je bila v obdelavi nalednji mesec.
Nato sem zbrusil vso staro barvo in kit, z lesom poflikal čoln in s pomočjo mojstra, ki sem ga plačal za en teden, plastificiral kompletno školjko, po fazah.

Ker je bilo čez dan prevroče, sva delala v glavnem čez noč, kar se je običajno zavleklo do dvanajstih opoldne naslednjega dne, potem pa za štiri ure spat, jaz nazaj vse prebrusit s flekserico in pripravit, pa zvečer spet nočna za nova dva sloja. Najprej sva oblekla cel zgornji del in pol metra čez rob proti vodi, da je bila barka trdnejša, ko sva ja z ročno dizalico na ketne obračala. Potem pa še nekajkrat čez obe strani spodnji del in vsakokrat dvojno čez kobilico.
Vsega skupaj cca 6 do 8 slojev tkanine, čez gredelj mogoče 10 do 12.

Malo manj slojev čez kabino, ampak takrat sem delal že sam s svojo drago in sva vse dokaj optimalno poplastificirala. Za celo barko cca pol tone poliestra in 100 do 130 m steklenih vlaken v roli, težko je točno vedeti...

Potem kitanje in brušenje v nedogled. Pa protizdrsna površina, ki sem jo naredil odlično in uporabno z malo bolj redkim polister kitom in grobim fasadnim valčkom - tista pena z večjimi luknjami. Ful priporočam, bistveno boljše od peska, ki ga potem raznašaš po celem čolnu.

Cerada, okna, elektrika, kvalitetna inox ograja, ki sem jo mojstru pomagal variti in sestavljati in račji kljun, so bili doživetja, ki jih je težko na hitro opisat. Ob priliki bom še kaj dopisal. Naj samo omenim, da sem uspel z eno 140w sončno celico in 185Ah akumulatorjem, brez alternatorja (ki je vsekakor v planu v bližnji prihodnosti), imeti 24h/dan delujoč hladilnik, čez dan pa tudi GPS in fishfinder, računalnik, za nafilat telefone, foto in podobno.

Od leta 2013, ko sem zaključil obnovo, sem uspel do zdaj preživeti enkrat po dva meseca in drugo leto enega in pol, živeč non stop na čolničku (seveda sem šel na obalo, ampak včasih tudi po več dni ne, in spal sem vedno na ladjici), v glavnem s svojo ljubo... Preplula sva cca 1000nM in obšla ene 12 jadranskih otokov in otočkov.

Skromna, a uporabna izbica, ki si jo sam urediš, postane tvoje zavetje, dom, prijatelj, tudi skrb, stres, strošek. Kar se tiče financ, je moj čolniček zelo šparoven. S hitrostjo dobrih 6 vozlov me vozi naokrog s porabo cca. 1l dizla na uro. S predelanim 50l inox pivskim sodčkom prevozim cca. 500km, predvsem pa poceni preživim kar dolgo časa na morju, kar mi je pomemben faktor.

Izkazal se je tudi že v bolj neprijaznem vremenu. Z deklico sva se kake tri ure borila s senjsko burjo med Loparjem in Punatom, zdržal je jugo z valovi in proti njim, pa tudi midva sva se naučila marsikaj. Od začetne prestrašenosti vsakič, ko voda ni šajba, spoznaš, da se da marsikaj in da na morju nikdar ni laboratorijskih razmer. Utrdila sva spoznanje, da je narava lepa, spoštovanja vredna, modra, stara gospa, ki jo lahko dobro spoznaš in uživaš in se učiš in si polniš baterije v njeni družbi, ampak se z njo vseeno ne moreš zajebavat.

V glavnem sem delal sam, ogromno mi je pomagala moja deklica, s katero sva julij 2012 preživela na soncu, vsak s svojo fleksarico v roki, vsak dan od osmih zjutraj do desetih zvečer, cel mesec, vse nedelje razen ene, ko je imela rojstni dan in sva šla na pivo... Drugač pa voda, cedevita in menza, dan za dnem. Čeprav se marsikomu zdi nerazumljivo, mi ne bo nikoli žal, da sem trošil čas, denar, življenje in energijo na starih kosih lesa. Vedno bom prepričan, da se je splačalo. Hvala tu in zdaj in vedno, Velebit je najin malo poseben vikend.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Jul 03, 2015 20:11

Kapo dol.
S srcem narejeno in zapisano.
Kakšna fotka prej/potem bi sploh sedla!
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Pe Jul 03, 2015 21:38

vsekakor bom dodal še kako fotko, sam zaenkrat nimam ideje, kako...
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Jul 04, 2015 07:19

bravo kot bi poslušal sebe tja do skorajšne splovitve svoje :wink: upam da se kdaj ujamemo na morju :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov