EU-na papirju, dejansko pa Balkan

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Feb 10, 2010 18:53

atilone napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Lahko dodam, da tudi na hrvaškem ne gre več samo z kupoprodajno, sam sem pred letom dni prodal izvenkrmni motor kupljen v HR, ki je že bil vpisan v plovno dovoljenje HR barke, pri novem lastniku HR državljanu ni bilo mogoče vpisati motorja, brez original računa, kljub posredovanju kapetana, kjer je motor bil predhodno vpisan, fotokopije plovnega dovoljenja, itd...

Še dobro, da sem kasneje našel original račun.

Ja Gaso te razumem, ampak SLO je v EU in v EU bi naj veljali predpisi tako v Nemčiji ,Španiji Angliji in tudi v Sloveniji. V naštetih deželah to velja, preverjeno, samo pri nas ne. Zaenkrat !
Zaradi tega pa je bila ustanovljena EU, da odpadejo birokratski postopki okoli carin itd., tudi zaradi hitrejšega in z tem vzporedno cenejšega pretoka blaga , od prejšnih dolgih in razpotegnjenih postopkov, kateri so pri nas še vedno prisotni. Ampak oblaki so se začeli trgat in kmalu bo posijalo sonce, tudi pri nas.
LP

Se strinjam, ampak sem menil da bo mogoče koga zanimalo tudi za HR, ker nas ima kar nekaj barke na Hrvaškem.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Sr Feb 10, 2010 19:14

Enaki problem je tudi pri uvozu rabljenega avtomobila. Je kolega kupoval Subaruja v Nemčiji in sem komaj po tel dopovedal prodajalcu ,da pri nas rabimo tudi overjeno pogodbo pri notarju mi je pa rekel kako, če sem pa pred mesecem prodal v Slovenijo par avtov pa ni bilo problema pa mi kasneje po dolgem pregovarjanju odvrne da razume problem in v smehu pravi (Jeden Tag andere Politik). Ja kaj pa čmo saj smo na Balkanu mu odvrnem . Je pa bla cena prav tako 36,00€ pa še naročit se je moral tako poredko to delajo v Nemčiji. Pol jih pa zastop te naše vrle uradnike.
Včasih jih je schusa škoda, tolk se majo za pomebne :roll: :twisted:
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Feb 10, 2010 19:29

Ja, to je čisto res, ampak samo če kupiš avto od fizične osebe,moraš kupoprodajno pogodbo uveriti pri notaru. Če pa kupiš od podjetja, oz. v trgovini pa je čisto dovolj račun z štempiljko.

L.P.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 10, 2010 21:31

Gaso napisal/-a:
atilone napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Lahko dodam, da tudi na hrvaškem ne gre več samo z kupoprodajno, sam sem pred letom dni prodal izvenkrmni motor kupljen v HR, ki je že bil vpisan v plovno dovoljenje HR barke, pri novem lastniku HR državljanu ni bilo mogoče vpisati motorja, brez original računa, kljub posredovanju kapetana, kjer je motor bil predhodno vpisan, fotokopije plovnega dovoljenja, itd...

Še dobro, da sem kasneje našel original račun.

Ja Gaso te razumem, ampak SLO je v EU in v EU bi naj veljali predpisi tako v Nemčiji ,Španiji Angliji in tudi v Sloveniji. V naštetih deželah to velja, preverjeno, samo pri nas ne. Zaenkrat !
Zaradi tega pa je bila ustanovljena EU, da odpadejo birokratski postopki okoli carin itd., tudi zaradi hitrejšega in z tem vzporedno cenejšega pretoka blaga , od prejšnih dolgih in razpotegnjenih postopkov, kateri so pri nas še vedno prisotni. Ampak oblaki so se začeli trgat in kmalu bo posijalo sonce, tudi pri nas.
LP

Se strinjam, ampak sem menil da bo mogoče koga zanimalo tudi za HR, ker nas ima kar nekaj barke na Hrvaškem.

Gaso , vem da si z primerom hotel samo povedat in sporočit tudi našim članom z barkami pod HR zastavo, kako stvari stojijo in marsikomu bo to smernica če bo hotel prodat plovilo ali motor.
Ampak glej kaj me razburi. Tolčejo se po prsih, da so spravili SLO v EU, navade in zakonodaja pa je po njihovem ostala enaka Hrvaški. V čem je potem plus v EU, če se na ministrstvih, brez da jih podrezaš, držijo starih pravil.
Plovila ali motorja, rabljenega in starega tudi nisi mogel uvozit. Trdili so da moramo predložit za letnik 86 motor, potrdilo, da je bil že registriran v EU. Besede izrečene na kapitaniji in sem se lahko obrnil ( bilo je informativno vprašanje z Nemškim potrdilom v roki, ampak ni veljalo.
Potem me je v pogovoru z D članom foruma on podučil, da tudi za motorje in plovila do letnika 98, za katere ne potrebuješ plačila davka, ne morem dobit tega dokumenta, ker takrat še EU sploh NI BILO. Si predstavljaš kako mi je bilo nerodno in kako jezo sem občutil do unih uradnikov v KP.
Po dopisu na Ministrstvo za promet in plovbo ( pravega izraza se sedaj ne spomnim, pa niti mi ni da bi izgovarjal ta naziv, ker obstoj tega služi samemu sebi ) katerega sem pisal v ponedeljek zvečer ( torej praznik) sem dobil odgovor v torek dopoldan, Da so mi itak že na kapitaniji v KP rekli, da se potrebuje samo verodostojen dokument, kateri govori, da je bilo plovilo UPORABLJANO v Nemčiji :shock: . To je sicer laž, da so mi tako že rekli, je pa nekomu spodaj v KP koristila, da se ne osramoti. Torej sem ali smo bili nategovani na kapitaniji, kajti vsak dokument z pečatom in podpisom ( pa magari še daš teh 36 € notarju), JE VERODOSTOJEN DOKUMENT, katerega tudi sodišče prizna pri eventualnih sporih.
Nič, si bom zrihtal termin pri psihologu ali celo psihijatru, da mi povedo ali sem trčen ali pa mogoče ne.
Pa še tazadna me že tudi boli od tega nategovanja :) .
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Feb 10, 2010 21:59

Ja je res čudno vse skupaj :D
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 10, 2010 23:48

No ravnokar mi je znanec, katerega sem spoznal na D forumu, poslal zemljevid okolice kjer je on doma. Med Bremen-om in Bremerhaven-om. Kar lepa razdalja z precej vodnih poti. Tudi ko se pride ven iz Bremerhaffna, levi zaliv in kar en kos naprej in precej na desno tudi. Tu je že morje.
Zakaj to pišem ? Ker je nekdo na kapitaniji v KP rekel da se jaz lažem in da v Nemčiji NI vod , po katerih lahko pluješ BREZ REGISTRACIJE; BREZ SEEBRIEFFA; BREZ ADAC. Dragi moji, upam da kdo to prebira z kapetanije. To vodovje je tako da NE POTREBUJEŠ NOBENIH DOKUMENTOV ZA PLOVBO .
In to je samo en del teh vod, on mi je poslal pač njegov rajon. Bom poskusil prilepit gor, je paGoogle Maps. Če pa ne bo šlo pa lahko pošljem z mojega maila. Dobim pa še več označenih vod, kjer ni potrebna registracija. Sicer bo pa itak poslano skopirano na pravi naslov.
http://maps.google.de/maps?sourceid=nav ... CAsQ8gEwAA
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Feb 11, 2010 06:59

Druga skrajnost je pa to, kako nekaterim uspe registrirati plovila ki imajo papirje od npr Elanovih čolnov pa že iz aviona vidiš da ni Elan, niti mere ne ustrezajo.
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Če Feb 11, 2010 09:28

Ena od poti je zgoraj napisana - podpisi in peticijo na ministrstvo...
Druga, da malo "zakurimo" preko kanala A - saj majo radi take stvari :)
Tretja pot je da "Atiloneja" masovno podpremo v njegovem trudu za dobro navtikov, da bo imel vsaj moralno zadoščenje za dobro delo v "bitki" ki jo bije za uskladitev SLO zakonodaje z EU.. :)
Tudi meni je pomagal, ko pa sva naletela na plovilo, ki bi mi odgovarjalo, sem se jaz ustrašil zaradi papirjev - ker bi imel na naši kapitaniji probleme)..

Še kakšno varianto reševanja nakažite, mogoče pa rešimo zadevo :?:
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Feb 11, 2010 09:53

Atilone, držimo s tabo, ampak ne samo pri navtiki tudi drugje je tale naša država banana republika in zakoni veljajo za jeb***e navadnih smrtnikov v glavo. Če malo pogledamo nazaj, nevem če je eno področje/ministrstvo/uprava/državna organizacija,.. da ni bilo kakšne afere. Od kar pa je tale nova vlada z barbikami in podobno pa "vozijo" tole našo državo, kot da bi meni dali za vozit space shuttle. Ampak tukaj živimo in nevem če bo kaj kmalu bolje, mogoče po tem ko država bankrotira.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Feb 11, 2010 10:03

Se tudi jaz pridružujem podpori , peticiji...
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Feb 11, 2010 10:25

Slovenija je resnično postala pojem balkanizma, včasih smo rekli bizantizma (korupcija, despotizem....). Ko je število majhnih plovil naraslo, je država takoj spustila mejo za obdavčitev na 5m. Ja z malo žličko je treba večkrat zajeti pa je rit polna.Zakone si pa tako ali tako vsak uradnik razlaga po dnevnih razmerah.
Zanimiv je zapis g.Murna, ki ima jadrnico Tinga- Tinga in je na netu pod tem naslovom.Gre se namreč za Švedsko, ki manjših plovil (?m) nima niti registriranih in s tem ne obdavčenih. Tu so plovila mišljena tudi nad 10 m.
Za skandinavce ne moremo trditi, da nimajo pomorske tradicije in pravega odnosa do pomorcev. Pri nas pa zahtevajo, da jim plačaš registracijo, davek, obvezno zavarovanje ter dajatve za katere še sami ne vejo katere, potem pa je najbojše, če se ne pokažeš na morju.
Ministrstvo za promet pa na dopise, ki niso njim po godu, sploh ne odgovarja.Normalno, hodijo v službo in jih ne smemo motiti, saj so službe za njih in ne oni za nas.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Feb 11, 2010 10:46

Da ne bomo kakšne revolucije zanetli tu!
Vodni topovi se že kuppujejo.
lp
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Feb 11, 2010 10:58

Val, ne gre za netenje revolucije, radi bi samo normalno evolucijo!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 11, 2010 11:03

Fantje hvala za podporo. Moram pa povedat, da en naš član, sedaj ga ne bom imenoval, zvedeli pa boste slej ali prej kdo ( razen če bo se sam oglasil, jaz nimam te pravice in niti namena imenovat njega), je že napisal dopis na ministrstvo. Sem pa tudi prebral od ministrstva posredovan odgovor luškega kapetana ( imena tudi ne bom navajal tukaj, ampak v dopisu skupaj z našim članom sestavljenim in dokazili, izjave itd.).
Sedaj vidim , da se ne bom JAZ potreboval s prijavljat na , že zgoraj imenovane naslove, ampak kdo drug. No ena izmed izjav, zoper sidranja med Valdoltro in Katarino, je, da se domačini ne morajo kopat :lol: . Kje bi se kopali . Pred bolnico je prepovedano, vem iz lastnih izkušenj, ker sem kar nekajkrat bil "gost" bolnice in celo videl da Sintal nadzoruje ( 3X dnevno) če bi se kdo kopal. Višje od bolnice, te ubijejo padajoči kamni zaradi strmine. Zadrževanje na lastno odgovornost, piše na tabli, potem pride kopališče, tam nikdo ne sidra, malo pred Katarino, pa je sam mulj in niti enega kopalca še nisem videl tam ( od leta 2004 sem bil dostikrat tam). Torej prva laž. Drugo pa da dol padeš. Kajti kapitan imenuje boje od korpo mortov ( katere plutajo izven vseh morskih poti :!: ), Protizakonito postavljeni PLAVAJOČI OBJEKTI :lol: . Ljubi kapitan, kaj so boje , velikosti pontonov :?: . Kot tretje pa, da nikomur ne plačujemo nič :roll: . Ta naš član, je hodil od Poncija do Pilata, in jim tiščal denar pod nos, pravijo da niso pooblaščeni kasirat :shock: . In to na KS Ankaran, Komunali KP, ja celo na kapetaniji niso pooblaščeni, radi tega pa ne morejo kasirat. Dragi kapitan, kam naj damo denar , katerega baje ne damo nikomur :?:
To so povzete samo "rožice" od izjav in bodo tudi dodane k dopisu. Je toliko nepravilnosti, da ni prostora tukaj za naštevat. Tudi kar je Kocka napisal , se ve o Registriranih Elanih, kateri niti niso šli mimo Begunj, Ljubljane ali Gradačca( kjer je tudi bila ali še je oddelek Elana), pa sovseeno Elani. Čolna AnneMary, elan 401, z tablico ser. številko tipom in tremi dokumenti od Elana, CE, našo o skladnosti pa še eno potrdilo, sedaj se ne spomnim katero, itd, pa ne more registrirat ker nima 25 let starega računa :roll: . Še na LLoydu v KP so se čudili kako to, in da pri njih ne bi bilo problema glede plačanja zavarovanja.
Bo treba malo okna odpret, da se vsaj zrak premeša, če že drugega ne. Sem pa optimist z močnim zaledjem, tudi s strani naših članov in verjamem, da se bo nekaj premaknilo in to na bolje. Pa tudi za ceno, da ne bom moje samogradnje mogel registrirat. No potem pa grem še eno stopničko višje, so še aduti .
Sicer pa itak tako hitro delam, da bo prej Hrvaška v EU in Šengenu, preden bo barka končana, pa bom tam registriral :D
LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Feb 11, 2010 11:55

Da ne bo nejasnosti, pri ministru za promet smo zaprosili za sestanek v želji, da razrešimo številna vprašanja s pomorsko problematiko. Žal do danes, po štirih mesecih, še ni bilo nikakršnega odgovora:

-pomankanje privezov, še posebej komunalnih
-sidranje; dnevno, za krajši čas, sidranje na korpa-mortu
-samovolja luških kapetanij
-izvajanje zakonodaje
-pomorska strategija R Slovenije do lastnikov malih plovil (čolnov)
-primerjava stanja v Sloveniji in ostalih pomorskih držav v EU

Ker upam, da se stvari vseeno vrtijo v pravi smeri in bo do sestanka slej ko prej prišlo, vas prosim, da na forumu damo konkretne predloge in dopolnimo že predlagana odprta vprašanja.

V tem smislu sem rekel, da je potrebna evolucija, ker zakonodaja pri nas ne sledi dejanskemu stanju.

Tisto, da lahko človeka držiš za besedo, vola pa samo za roge, še vedno velja. (bomo videli na katero stran spadajo nekateri uradniki)

LP hrast

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost