sh-e napisal/-a:Voda mi je vedno "dišala", vendar me je letos nekaj zagrabilo, da sem začela brskati po straneh, kjer prodajajo plovila. Bolj iz firbca, dokler se mi ni pogled ustavil na leseni, prenovljeni, počasni (35 KM) in udobni 10 m barki.
Gledam seveda tudi na to, da jo bom lahko vozila tudi sama, pa da bo vseeno primerna za popotovanje, torej prostorna. Zato se mi zdi 10 m optimalno.
Vem, da se bom morala še precej naučiti, pridobiti izkušnje.. ampak nekje moram začeti, zakaj ne torej tam, kjer me zares veseli ali pa če sem malo romantična: kjer mi srce zraven razbija.
Vem, da je les nekaj drugega kot plastika in vem da vse skupaj ni hec. Sem pa (hvalabogu) tehnični tip in že zdaj z zanimanjem prebiram forum po dolgem in po čez.
Med morjeplovskimi viri, ki jih zelo cenim, je tudi gospa
Christine DeMerchant in po tem, kar si napisala, imam vtis, da bomo morda sčasoma tudi mi imeli eno podobno
Čeprav je ta vzor dober za to, da se zaveš, kako zelo veliko se da, pa bi ga najbrž ne bilo lahko preseči. Gospa dela plovila zase in za otročad, plove sama (in ima dobre nasvete za to), ima pojma o materialih, lepilih..., pa o jadrih - in vprašanje je, če se njeno zanimanje sploh kje neha.
Naredila je recimo 'Črička' (CLC Skerry Cricket), 5 metrski čoln na vesla in jadra

Kolikor sem videl, je od tele barčice naredila vse - vključno s snovanjem in izdelavo jader (pri jadrih za tole se je začelo z enim glavnim, potem manjšim glavnim, pa še večjim glavnim, nato je dodala še sprednjega...)

Najprej študij teorije... potem pa še kontrola kakovosti...

http://www.christinedemerchant.com/skerryjib.html
Ko se je navadila na veter, ki ga zmore ta Čriček (tam nekje do 30 vozlov v sunkih, kot piše), je poiskala (rabljeno...) barko, ki zdrži več (in o tem je naslednja zgodba).
Zdaj torej verjetno še vedno vozi (v glavnem solo) Tanzer 22, torej nekaj takega
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=301
V glavnem, če kdo misli, da 'punce' česa ne morejo, naj si malo pogleda tele povezave...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...