Član - nov. (stara nova zaloga)

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Član - nov. (stara nova zaloga)

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 09, 2012 22:48

Pozdravljeni, sem novi morski veseljak, ki mu je do pred kratkim za plovila dokaj dol viselo, po tem pa se je zgodilo letošnje morje. Prijatelj mi je prodal svoj bivši tender skupaj z motorjem.

Z njim smo štirje na krovu prekruzali Črno goro po dolgem in po čez, sam pa sem odkril vse muke in užitke takega početja. Med drugim sem fasal alergijo na sonce, vse možne krče in omrtvičenja od večurnega krmarjenja v prilisnih pozah in predvsem alergijo na zlaganje, prenašanje in razlaganje gumenjaka.

Razen vseh teh tegob pa sem se mimogrede zaljubil v čare morja in sem ob prihodu nazaj gumenjaka takoj prodal in nabavil starino, dve, prikolico in ostale rekvizite, tako da če bo sreča bom nasledno sezono priganjal 40x močnejši motor na 2x večjem čolnu. :D

Nekaj utrinkov letošnje odiseje z gumico:

Slika

Slika

Slika

Slika

Lp!
Nazadnje spremenil AEgir, dne Sr Okt 10, 2012 00:44, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » To Okt 09, 2012 23:01

Pozdravljen AEgir!
Kot si že sam ugotovil, navtika je droga in zasvojenost. Je neozdravljiva.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Okt 10, 2012 10:35

Dobrodošel na forumu med Morjeplovci :!:
Dobre fotke

LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Okt 10, 2012 11:22

Dobrodošel na forumu AEgir. Tudi jaz sem začel podobno kot ti, z malim gumenjakom in dvo konjskim izvenkrmnim motorjem :wink:
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Okt 10, 2012 18:44

Živijo,lepa predstavitev, še pokaži novo pridobitev :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Okt 10, 2012 20:04

Dobrodošel med nami..
In super uvodna reportaža..
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Okt 10, 2012 20:19

Pozdravljen.Te je hitro zasvojilo in premamilo na večje,sam sem rabil dve sezoni za povečavo :P .Veliko užitkov ti želim.
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Sr Okt 10, 2012 20:37

Pozdravljen @AEgir. Dobrodošel med nami. :D
Morje da in morje vzame.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 10, 2012 22:40

Hvala za dobrodošlico :)

bolid napisal/-a:Živijo,lepa predstavitev, še pokaži novo pridobitev :wink:

Prvi čolniček je dokaj v slabem stanju, vzel sem ga predvsem zaradi prikolice in in motorja, s katerim sem tvegal, ker ni kazal znakov življenja, poleg tega je stal 4 leta. No po vložku cca 300€ Đoni deluje odlično, edini problem je, da sem se zakalkuliral pri dolžini noge. Potrebujem dolgo nogo, motor pa je kratka noga. :?

Drugi čolniček pa je elanov GT 070, ki tehnično še ni povsem moj saj še ni parkiran na domačem ozemlju, se pa pospešeno dela na tem. :)

Problem nastane torej v motorizaciji, saj gt potrebuje dolgo nogo, motor, ki sem si ga uredil pa ima kratko. Sledi torej prodaja tega motorja in nabava drugega, z dolgo nogo. (Imam že nagledano in rezervirano tudi to :lol: )

Po dokaj obširnem preučevanju izvenkrmnih motorjev v zadnjem času moram povedati, da sem definitivno fan Johnson / Evinrude tehnologije in dveh taktov. Enostavnost se vsekakor dobro prevaja v zanesljivost po mojem mnenju, tako da odločitev je padla, naslednji motor bo loop charged V4, pomožna pride gor pa 2.3 konjska kosilnica iz uvodnih slik. :)

Čez zimo imam namen naresti za čoln še bimini al kakorkol se že kabrio strehi reče in sicer tak, da se ga da popolnoma zatesniti / zadrgniti, ker bi kakšno noč mogoče prespal tudi na krovu na kakšnem turbo maximusu. 8)

Plan je torej poln optimizma, upam da se bo tudi realnost upognila v začrtano smer. :)

Zanima pa me, če ima kdo kaj literature ali kakršnega koli pisnega materiala o 070. Ta čoln mi je že od pamtiveka všeč, vendar popolnoma nič pametnega o njem ne najdem nikjer..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 17, 2013 11:21

Malo update-a :D

Izpit - check
čoln - check
motor - check
oprema - check
prikola - check
registracija - check
test - check

Vse je pripravljeno, škoda sam da je zmankal poletja. :)

Na koncu sem se odločil za Johnsona 50 s kratko peto in skrajšan transom. Nekdo ga je že krajšal v preteklosti, tako da odločitev ni bila tako težka.

Slika

Slika

Slika

Motor dela odlično in na testni vožnji nekih par uric ni delal nobenih težav. Zadeva leti k pr norcih in ker morje ni bilo kot olje, je pri višji hitrosti začel mal preveč nabijat, da bi šel do konca.. Drugič. :)

Gre pa po občutku po moje kr več kot 50kmh, poraba pa na testu okoli 6L/h, kar je bistveno manj kot sem pričakoval.

Schnuerle dvotaktaši FTW. :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 17, 2013 15:25

6 litrov kuri na pol ure ne na uro,sem imel 13 let tak motor na LAŽJEM čolnu.Če si porabo predstavil ženi ,partnerki,ljubici ..razumem,sebi in nam na forumupa takih prosim ne kvasi.
Pa dobrodošel med nami in veliko lepih morskih trenutkov ti želim.
LP Iztok
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 17, 2013 16:03

Glej, tankal sem 20L v 32L kanto, iz nje sem liter stankal v hondo, ki je pomožni motor, v to sem dodal pa 2% olja.

Vozil sem se gor pa dol več kot uro in po tem kanto postavil na ravno. Kazala je +/- 13L.

Vozil nisem na wot kot rečeno, ampak tok je požrl pa če verjameš ali ne.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 17, 2013 16:06

Ja ja, to že, samo ima Polanc kar prav... Tak motor na WOT z lahkoto požre 20 l/h, tako da tistih 6 litrov je kar nekaj... :wink: Več kot 6 litrov bo požrl še čisto nov 4T motor podobne moči... :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 17, 2013 17:03

4T torej manj žre od 2T? Zakaj?

Polanc:

Boatpoint leta 2000 testira kup motorjev in spiše tale članek:

http://www.boatpoint.com.au/engine-revi ... -75hp-8109

V njem pod testom johnsona 70 enake zasnove z dodatnim cilindrom piše:

Fitted to an Ally Craft 495 Centre Cabin, spinning a 17-inch pitch alloy prop and pushing a two-adult load, the test 70 averaged 41kmh on 4000rpm consuming 12lt/hr. The WOT average was 53kmh on 5400rpm consuming 29lt/hr. But over a mix of Dead Slow Troll (DST) operation and normal cruising, it consumed a mere 5lt/hr!

Se pravi njim je čoln, ki je gol brez motorja in vsega težak 400KG+motor+dve osebi z enakim motorjem, ki ima dodaten cilinder in 20 konjev več, žrl pri 41kmh povprečja 12L na uro, pri kombiniranem trolanju in normalni vožnji pa celo 5L!

Se pravi ni možno, da bi meni popil 6L čeoprav je čoln pol lažji in ima en cilinder manj?
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Sep 17, 2013 17:40

Fitted to an Ally Craft 495 Centre Cabin, spinning a 17-inch pitch alloy prop and pushing a two-adult load, the test 70 averaged 41kmh on 4000rpm consuming 12lt/hr. The WOT average was 53kmh on 5400rpm consuming 29lt/hr. But over a mix of Dead Slow Troll (DST) operation and normal cruising, it consumed a mere 5lt/hr!

Malo sumim, da pomeni tekst v rdečem deplasmansko plutje?

Ostali podatki so normalni.
https://vodovod-rh.si/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta