poletna-ne pa ravno pomorska

Morjeplovska fotografija motivov povezanih z morjem...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

obojan
Kontraadmiral

poletna-ne pa ravno pomorska

OdgovorNapisal/-a obojan » So Maj 30, 2009 06:57

Poleti se velikokrat zgodi, da so fotografije zaradi ozračja motne.
Ali se da ta motnost kako "nevtralizirat" sli pa vsaj zmanjšat. Mogoče z kakšnim filtrom ?
Hvala za pomoč
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Maj 30, 2009 11:13

Razloga za motnost sta dva:

1. velika vlaga v zraku, ki se kaže s prostim očesom kot zmanjšana vidljivost... To je opazno predvsem pri teleobjektivih, ko pač slikaš nekaj na daleč. V takem vremenu slikajte vse čim bližje, saj je tako med objektivom in stvarjo ki jo slikaš manj vodnih kapljic...
Tega se žal ne da izničiti, je čista fizikalna lastnost...

2. Odboj svetlobe:
No o tem se pa da diskutirat. Na morju je to še posebej opazno in vse se hitro blešči. V poceni kompaktih taka odbita svetloba popolnoma zmoti avtomatiko in 90% slik je neuporabnih. Na dražjih DSLR aparatih je sicer bolje, vendar svetlomet vseeno "kiksa". Predvidevam, da delaš na Tv ali Av, potem pa zraven še ročna korekcija EV+/- po občutku. No če ne gre, potem prestaviš na M.
Razne odbite "flehe" morja in bleščanje pa lahko v veliki meri izničiš s cirkularnim polarizacijskim filtrom. To velja samo za DSLR oziroma, če ima še kdo SLR. Ta filter je "must have" oprema vsakega fotografa na morju, je pa problem, ker moraš zadevo znati uporabljati!!! Neprestano je filter potrebno vrteti in po občutku in sliki v iskalu prilagajati položaj filtra. Še ena slabost je, da moraš obvezno imeti objektiv, pri katerem sprednji del med ostrenjem miruje. Če se leča vrti, potem se ti zavrti tudi polarizacijski filter in moraš pomovno korigirati...
V glavnem tole zadnje ni več za dopustniškega fotografa, temveč za tistega, ki je za fotografijo plačan in jo mora kljub močnemu soncu narediti vsaj pribljižno... No jaz vse delam v RAW formatu oz. Canon CR2, potem pa sledi obdelava v PS Camera Raw.

Eden najboljših slovenskih fotografov stare šole, g. Oskar Karel Dolenc mi je rekel, da ko sije sonce pravi fotograf pospravi opremo in gre na pijačo, saj pri soncu nobena fotografija ni dobra... Resno fotografiranje se začne šele v oblačnem vremenu...

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Maj 31, 2009 22:25

Ko piha jugo so za fotke res nemogoče razmere.
Ko piha burja ravno nasprotno.
Sonce ob 12h prav tako ni primerno,
jutranje in večerno toliko bolj.
Sicer pa praksa, praksa, praksa.

Nasvet morjeplovca, ljubiteljskega fotografa, ki ne upa pripeti na forum nobene fotke. Mogoče mi pa kakšna rata in jo res objavim.

Če pa že sprašuješ, kako "popraviti" motne slike, pa jaz to počnem na računalniku s korekcijo
- svetlobe
- kontrasta
- sharpnes
- saturation
Nekaj v Canonovem Digital Photo Professional, nekaj pa v Photoshopu.

Na RAW pa še nisem preklopil iz preprostega razloga, ker se mi ne ljubi potem vsako sliko obdelovat oz. je povsem možno, da jo s prekomernimi nastavitvami zafuram. Pa še spomina gre cel kup za RAW format.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Maj 31, 2009 22:43

Še ena primerjava dveh slik.
Prva je s polarizacijskim filtrom, druga je brez.
Opazuj kaj se zgodi z oblaki in nebom.

Slika
Oblaki lepo poudarjeni, slika dobi globino
1/100, f 18.0, ISO400, 55mm, WB Daylight

Slika
Oblakov se skoraj ne vidi
1/100, f 22.0, ISO400, 55mm, WB Daylight

Polarizacijski filter je eden redkih, ki ga ne moreš simulirati z računalnikom, vsaj kot so me podučili poznavalci.
Tudi smet, ki je na obeh slikah lažje odstraniš s "puhalnikom" kot računalnikom :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov