Magic Lantern - Canon Eos camera tool

Morjeplovska fotografija motivov povezanih z morjem...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Pe Feb 15, 2013 08:22

Malo izven konteksta ampak vseeno fotografija. Zanima me, če si je že kdo naložil "magic lantern". Po dobrem letu sem našel kartico na kateri jo imam in ker je letos zaradi vremena več časa, se bom še malo spoznal z njo. Zdele sem gledal zadnjo verzijo in prinaša kar nekaj dobrot, npr. HDR video, mov sensor,...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 15, 2013 09:47

Ne poznam. :oops:
Daj povej kaj več o tem softverskem čudu.
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Pe Feb 15, 2013 10:21

Na njihovi strani se najde vse.
http://www.magiclantern.fm/download
Je pa zadeva taka:
snameš dol, na mašini moraš imeti zadnji uradni firmware, nasnameš na kartico, poženeš upgrade in to je to. ML je vezana na kartico s katere si jo pognal, lahko narediš tudi duplikat, triplikat,... če pa daš "naformatirano" kartico notri, pa imaš spet normalne tovarniške nastavitve. Namenjena je samo Canona, se mi zdi, da ga ti imaš, ker sva že enkrat nekaj debatirala o tem. Do sem je še vse enostavno. Zdej pa priblemi: zasledil sem in tudi že ugotovil (govorim za d600), da rada zmrzne ampak jo z izklopom in ponovnim vklopom brez problema postaviš nazaj. Čez vikend imam še namen preizkusit na d5mkII, samo kl imam trenutni problem z CF kartico, ker mac nima direktnega čitalca. Javim rezultat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 15, 2013 10:38

To z inštalacijo sem si prebral, ja. Ampak zanima me prava funkcija tega softvera. Po slikah sodeč služi nečemu, kar se vedno da narediti v post produkciji. Sam raje obdeluejm surovo fotko iz senzorja (RAW), kot pa že pošminkano z ne vem kakšnimi prednastavitvami, kjer poti potem nazaj ni.
No, to me zanima, kako deluje in kakšne so prednosti.
Firmware oz software se bom že potrudil namestiti, če.
Imam 7D :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 15, 2013 11:19

Malo sem pobrskal po spletu in ugotovil, da Magic lantern razširja možnosti fotoaparata in dodaja nekaj novih funkcionalnosti.
Takole piše:
- Focus peaking (areas that are in focus are highlighted on the live view screen)
- Expanded exposure bracketing (from three shots in the stock firmware to up to 9 with magic lantern)
- Intervalometer (Take a photo every x seconds - very useful for creating time-lapse video)
- Magic Zoom (gives you a small in-picture zoom window to check critical focus while recording)
- Motion or audio-detect photo triggering
- Trap focus (when an object comes into focus, take a shot)
- On-screen audio meters in Live View mode
- Audio gain and source controls
- Zebra striping (highlights overexposed areas where you're losing detail in Live View mode)
- Expanded video bit rate choices (record extra information or a lower bit rate for extended recording times)
- Remaining time indicator (shows how much time you've got before your 4GB file size limit kicks in)
- Follow Focus (lets you use buttons on the back of the camera to switch between focus points)
- HDR video

Edino vprašanje je, kako vse skupaj vpliva na originalen firmware in garancijo itd.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 15, 2013 16:13

Evo sem sprobal in je uporabno. Veliko "specialnih" funkcij, ki izžamejo iz aparata veliko več, kot uradni firmware. Verjetno pa bom te dodatne goodije uporabljal zelo redko.
Je pa ok, ker imaš MT inštaliran na kartici in ga "poženeš" od tam in ti ne smeti EOSovega flash ROMa. Če pa kartico iztakneš, pa aparat pozabi na "vsiljivca".
Skratka, zelo uporabna zadeva za tiste, ki vejo kaj in kdaj to rabijo ;)
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Feb 15, 2013 17:37

MT je razvit za potrebe snemanja produkcijskih zadev z canon 5d MkII ( npr. nekaj epizod House MDja, The avengers, hawaii 5.0 pa verjetno še kaj )
Za navadne fotografske namene probajte uporabit CHDK -> google it.
Zelo fajn in všečna, hkrati trotl ziher zadeva.
LP!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost