Priklop sončne celice, akumulatorja, porabnikov in polnilnik

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

Priklop sončne celice, akumulatorja, porabnikov in polnilnik

OdgovorNapisal/-a omahens » So Maj 18, 2013 09:53

Pozdravljeni,

povsem jasno mi je kako se sončne celice priklopijo na regulator, kamor priklopimo na drugo vejo akumulator na tretjo pa porabnike. Me je pa včeraj nekdo vprašal kaj, če bi želel poleg priklopiti tudi polnilnik akumulatorjev, kam bi ga priklopil.

Takole izgleda standardni priklop:

Slika

Sam sem razmišljal, da vzporedno ob sončno celico nikakor ne bi dal polnilnika akumulatorjev, lahko bi ga dal direktno na akumulator, ampak ne vem kako je to za regultator? Verjetno je že kdo priklopil kaj takšnega in ima kakšen dober predlog?

P.S.: Sončna celica je recimo manjši vir, včasih zato rabiš hitro polnjenje v marini s polnikom akumulatorjev.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Maj 18, 2013 13:24

A misliš polnilec 220V ac - 12V dc??
Če ja, ga priklopiš direktno na baterije.
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » So Maj 18, 2013 13:58

dinksi napisal/-a:A misliš polnilec 220V ac - 12V dc??
Če ja, ga priklopiš direktno na baterije.

Točno tako ja. Sem tudi sam takoj rekel, da naj tak naredi, vendar vprašati ni greh. Hvala!
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » So Maj 18, 2013 14:45

Jst mam v avtodomu: celice - regulator - gel akumulator - inverter - navaden 220V polnilc za akumulatorje - zagonski akumulator. Verjetno ni glih optimalna linija zaradi izgub - dela pa BP.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jun 24, 2013 20:05

Zanima me ...

Ob nakupu plovila sem zraven dobil tudi solarni panel vezan na svoj akumulator, ki ga je imel prejšnji lastnik za napajanje manjšega hladilnika in radia. Regulatorja nisem nikjer našel. Ker je prejšnji lastnik imel elektriko, stikala predvsem pa priklope malce po svoje narejeno in razvlečeno na vse možne strani sem vse razmetano pospravil, uredil predvsem pa zamenjal kable in barvno ločil + in -.

Težava je ker je bil panel vezan preko "luster kleme" vsak kabel pa je bil drugačne barve. (op. pri nakupu panel ni bil priklopljen, dela zagotovo, preverjeno lansko poletje). Vmesnega regulatorja ni zato predvidevam, da je bilo priklopljeno direktno na akumulator.

Sedaj imam iz akumulatorja pripravljen - in +. Plus prekinjen z stikalom za vklop in izklop panela. Problem imam saj nikjer na solarnem panelu nimam označeno kateri kabel je + in kateri -, ki gre ven iz panela. Rad bi poštimal še to in barvno uskladil kable, priklopil a se bojim, da ne bom pravilno vezal in naredil kakšnega kratkega stika. Mogoče smešno vprašanje ampak Ali je vseeno katerega vežem na plus in katerega na minus. In, če odprem panel ali je kje označen plusi in minus priklop?

Slika
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Jun 24, 2013 21:03

Pozejdon napisal/-a:Zanima me ...

Ali je vseeno katerega vežem na plus in katerega na minus. In, če odprem panel ali je kje označen plusi in minus priklop?

Ni vseeno, zelo važno je kako priklopiš.
Vprašaj raje kakšnega električarja, da pride pomerit z voltmetrom. Sam ga verjetno nimaš!?
Če ne poznaš takih stvari, raje ne odpiraj sam.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jun 24, 2013 21:53

Ni mi tuje ampak tukaj me pa zmede. Si moram čas vzet in se poigrat. Vse ostalo dela bp. Prehiter sem bil pri rezanju kablov.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Jun 24, 2013 22:05

Če imaš voltmeter ga nastavi na merjenje enosmerne napetosti (V dc), odvisno od voltmetra nastavi raje na višjo napetost kot jo pričakuješ. Recimo 200V. Rdeči preizkusni kabel daj na eno žico in črnega na drugo. Če si rdečega postavil na pozitivni vod se bo pokazala napetost panela. Če si rdečega postavil na negativni vod se bo pred izmerjeno napetostjo na ekranu pokazal -.
Aja, to velja za digitalni voltmeter. Če pa imaš analognega, pa ti bo, v primeru, da si napačno priklopil, zabilo kazalec v napačno smer.
Upam, da razumeš, če ne, pa raje daj komu drugemu izmerit.

L.p.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Jun 25, 2013 08:27

Imam oba tako da premerim in vidim pri čem sem. Hvala za namig.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » To Jun 25, 2013 15:23

Prepričaj se tudi ali res nimaš vgrajenega regulatorja.
V kolikor ga ne najdeš ti močno svetujem, da dogradiš.
Najcenejše verzije stanejo nekaj 10€.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Jun 25, 2013 16:35

Dela! Sedaj me pa skrbi, da ne bo preveč polnilo akumulatorja. Izhodno mi pokaže 36.5 regulatorja pa očitno ni.
Pozejdon,
lisacliskooo
Višji štabni praporščak
Kraj: Ljubljana-Koper-Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a lisacliskooo » To Jun 25, 2013 17:18

Obvezno nabavi regulator! Akumulator napetost polnjenja višjo od 15 voltov ne prenese...
" Če si mona ujutro, si mona anka popodan"
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Jun 25, 2013 20:03

Še enkrat sem vse pregledal na koncu poklical tudi prejšnjega lastnika in dobil potrditev. Regulatorja v čolnu ni. Ko sem kable iz panela meril v delavnici je takoj na začetku pokazalo 3,7, ko pa sem panel postavil na prosto oz. na dnevno svetlobo (zunaj sonca ni bilo) je po nekaj minutah izhodno pokazalo 36,5. Ugotovitev je da nujno potrebujem regulator. Nekaj sem že gledal pri Conradu.
Slika

Mogoče še kak namig kje lahko pogledam in na kaj naj bom pozoren.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jun 25, 2013 20:30

Preverjeno dobri so Steca regulatorji:
http://www.visol.info/trg/index.php?ime ... &pps=STECA
Jaz sem vzel neko kitajsko sranje; če bi še enkrat, bi zagotovo preizkušen nemški izdelek.

Priporočam pa še montažo varovalke, kot opisano tukaj:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... &highlight
admin napisal/-a:. Vsi vemo (vsaj upam!), da mora biti solarna plošča preko reglerja priključena direktno, torej mimo glavnega stikala, saj želimo, da polni akuje tudi ko nas ni na barki... Upam, da imate na tem vodniku med akujem in reglerjem TAKOJ pri klemi od akuja VAROVALKO!!! Če je slučajno kdo nima, TAKOJ MONTIRAT!!!
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Jun 26, 2013 10:59

Imam še eno vprašanje.
Kako pa lahko izmerim moč solarnega panela?

Pri nakupu me je trgovec vprašal po moči solarnega panela. Ker, če je premočen lahko skuri varovalko oz. regulator kar mi je kristalno jasno.

Nikjer nič ne piše. Povem lahko le to, da je velikosti cca. 100 x 35 cm.
Pozejdon,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti