Vezava akumul.+sončne+razsmernik

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
infomedulin
Naddesetnik
Kraj: Kranj
Kontakt:

Vezava akumul.+sončne+razsmernik

OdgovorNapisal/-a infomedulin » Pe Nov 28, 2014 16:52

Spoštovani,
Že dolgo prebiram morjeplovca ,registriral pa sem se šele sedaj,upam da se boste odzvali,na moj problem,čeprav sem skoraj vse prebrskal pa take sheme še nisem našel.

Iščem neko shemo ,kako bi na barki zvezal sledeče.

V barki naj bi bila dva akumulatorja vezana vzporedno,ta dva akumulatorja bi polnil z motorjem od barke(ko je barka v pogonu -stari Torpedo ),kot dopolnilo pa bi nanje priključil še obstoječe sončne celice(ker so že na barki).Priklop razsmernika 12/220 bi bil tudi dobrodošel(pač ga imam).
Misliti pa je treba še na polnilec iz obale,kjer se je mogoče priklučiti na 220V.
Porabniki bi bili:
lučke vse Led,pozicijske luči tudi Led,avtoradio ,kakšen polnilec za telefon,kalužna črpalka (po potrebi).Hladilnik pa bi bil na plin,vendar ima možnost priklopa na 12 in 220V,vendar bi ga priklopil le na 220V ,kadar bi bili vezani na pomol.
Če ima kateri od vas kakšno shemo in kakšen nasvet ,bi bil še kako vesel.
Naj bo enostavno,cenovno ugodno...
Najboljši bo nagrejen

Lep pozdrav
Simon
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Pe Nov 28, 2014 22:31

Živjo,

če sem vse pravilno razumel bi bila ta vezava primerna. Se opravičujem za grdo shemo vendar je bila na hitro spacana skupaj :)

Torej:
-akumulatorje daš vzporedno zaradi večje kapacitete
-solarni panel priklopiš nanj (seveda rabiš zraven še elektroniko oz. regulator, predvidevam da jo imaš)
-na aku priklopiš 12v porabnike, vmes še kakšna stikalca za vklopit/izklopit po potrebi
- za polnjenje akumulatorjev priklopiš polnilec ter na en 220v razdelilec katerega na pomolu vklopiš da ti polni
- na isti razdelilec priklopiš 220v porabnike kjer daš vmeš močnejše stikalo kjer lahko preklapljaš med tem razdelilcem ali pa pretvornikom 12v/220v na katerega so tudi vklopljeni 220v porabniki. Samo glej da bo pretvornik dovolj močan da požene vse skupaj.

Upam, da kaj pomaga :)

Slika[/list]
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Nov 29, 2014 00:05

Jaz pa samo upam da veš kaj o elektriki, predvsem varovalkah, presekih kablov,.... :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » So Nov 29, 2014 13:01

Če si to ciljal name, je odgovor pritrdilen ampak žal nisem šel sheme v detajle risati, mogoče pa bi se lahko potrudil še s takimi detajli ampak ponavadi so varovalke in ostale reči samoumevne :)
Uporabniški avatar
infomedulin
Naddesetnik
Kraj: Kranj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a infomedulin » So Nov 29, 2014 14:20

Za sedaj se vam zahvaljujem vsem,še posebej pa Nikoli T.,kjer mi je poslal še kako uporabne informacije na zs,vsem ,ki imajo podoben problem ,pa naj si ogledajo na:
http://www.harpoon.si/?mod=aktualno&act ... wOne&ID=29
Hvala
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Nov 29, 2014 17:45

AtKo napisal/-a:Če si to ciljal name, je odgovor pritrdilen ampak žal nisem šel sheme v detajle risati, mogoče pa bi se lahko potrudil še s takimi detajli ampak ponavadi so varovalke in ostale reči samoumevne :)

Nisem streljal nate :wink: , samo dobronamerno opozoril infomedulina da upam da ve kaj dela. Z elektriko ni zajebancije :wink:

Sicer pa če je v kontaktu NT me ne skrbi več :wink:
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti