- Na tem forumu nekaj članov često piše, da jih moti, če objavim reči, ki jih oni lahko itak najdejo na internetu. Da najdeš na internetu, je običajno treba že vedeti, kako se tistemu, kar iščeš, reče v jeziku, v katerem o tistem še nisi domač. Tole je namenjeno takim - predvsem pa meni, da ne iščem ponovno reči, ki sem jih nekoč našel in za katere domnevam, da mi bodo še večkrat prišle prav, pa se takrat morda ne bom več spomnil, kje sem to videl.
Predvsem pa bom tu skušal postopno zbrati tiste povezave na - meni zanimive - brezplačne elektronske knjige, ki so sicer raztresene po vsem forumu.
'Navtična literatura' - podforum o tem, ki pa ni moderiran in ga torej ni mogoče urediti za lažje iskanje
- Odličen komplet - Steve in Linda Dashew Tri odlične knjige v angleškem jeziku - za brezplačen 'downolad' s strani avtorjev
Practical Seamanship
Mariner's Weather Handbook
Surviving the storm
- Te povezave so bile prvi trije prispevki člana DuKa. Ne vem, če je kdo na forumu začel z boljšimi prispevki.
Handling storms... - Hall Roth
SinglehandedTipsThirdEdition - navodila za solo jadralce - nekoč je povezavo na prvo izdajo nalepil al
Tole so pa navodila, kako se naučiti uporabljati sextant
Grega295 napisal/-a:En priročnik: http://www.bethandevans.com/pdf/Sextant ... uideV6.pdf
Pristajanje in sidranje
- Docking Maneuvers' - J. Klang je Američan, pdf je pa z avstralskega strežnika
My Home dock Drug pisec, C. T. Low - kje se (vsakič, ko izpluje in pristaja) sam kali.
Boat Docking - an Introduction - isti - že tu vse bistvene osnove, tudi o manevriranjih v vetru. pdf.
Sidra in sidranje
- Vryhof Anchor Manual - Global Maritime - pdf
- Priročnik enega od Nizozemskih izdelovalcev sider - tudi stalnih in velikih - za izbiro in uporabo, z nekaj teorije vred. Precej dobro (in bi bilo zaniivo predebatirati s še kom, ki ga zanima.
- Robert J. Taylor, US Naval Civil Engineering Laboratory, April 1982
- Dober del povezav je na plačljivo literaturo, a ne vse. Tu, pri naftarjih, je tudi nekaj temeljitih razdelkov o stalnih sidrih, o čimer namenske literature zadnje čase ne najdem.
Nekoč je bila odlična stran o stalnih sidrih za marikulturo, kjer so bili opisani tako problemi kot rešitve zanje, tudi enostavni (stara kolesa železniških vagonov ipd.), ter kako se to obnese čez desetletja in desetletja, pa je domena ugasnila.
Teorija
- O teoriji jadranja - Tilen Kusterle - jasno, temeljito in razumljivo, pdf
Rigging Small Sailboats - Glen L sicer prodaja načrte in 'kite' za samograditelje
https://www.boatdesigns.com/Sailboats/departments/12/
Osnove fizike jadranja - angleško na Real World Physics
Mala šola za vse z propelerji za krmo - predvsem okrog glisiranja na forumu, ampak v tisti temi našteti viri so pa večinoma angleški