Motor ze zvrti čoln pa nikamor
Moderatorji: moderator2, moderator
SR hvala, mi je Pajer svetoval naj se obrnem nate.
Imava dobre medsosedske odnose.
Probam za test dobit tega 14x19 in če bo OK sledi shoping.
Mi pa še vedno ni jasno zakaj z 17 razvije le 2/3 potovalne hitrosti da od končne ne govorim. Prevelike razlike me motijo.
Imava dobre medsosedske odnose.
Probam za test dobit tega 14x19 in če bo OK sledi shoping.
Mi pa še vedno ni jasno zakaj z 17 razvije le 2/3 potovalne hitrosti da od končne ne govorim. Prevelike razlike me motijo.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Pozejdon napisal/-a:Mi pa še vedno ni jasno zakaj z 17 razvije le 2/3 potovalne hitrosti da od končne ne govorim. Prevelike razlike me motijo.
To boš moral sam ugotoviti, ampak tako na daljavo bi lahko sklepal:
-zarafdi prevelikega premera se navkljub malemu koraku zavrti le na 4000 namesto na 4800 rpm, kar pomeni 80% željene hitrosti.
- namesto 20 imaš 17" koraka in si izgubil dodatnih 15%.
- ob 4000 rpm imaš trenutno vsaj 15% večji slip kot pri 4800 rpm.
Skupno si torej namesto na 40 le na okrog 20-25 mph, kar bi verjetno držalo, če bi se malce potrudil z trimom noge in če pri teh malih hitrostih slip ne bi bil dejansko še slabši od predvidenega. Če namreč želiš pri 40 mph slip okrog 12-15%, bi tak pogon dajal verjetno precej več kot 30% slipa ob 13 mph. Glede na zelo velik premer propelerja sem bil konzervativen z oceno slipa. Je pa vseeno tvoja hitrost resnično sumljivo nizka.
kocka napisal/-a:Mislim da bi ti lahko na Rijeki tega dvignili korak na 19, ce se ne motim. Bo ceneje in bolj ziher, pa se prej kot na silo kupovat novega.
Ja pri SS, ne pa pri aluminiju. Problem je še v tem, da se pri spremembi koraka podrejo karakteristike kraka in profilov. Korak se po premeru ne ujema več in tudi ukrivljenost profila ne sledi več slipu. V korenu gre, zunaj je pa naenkrat preveč kriv. Za povrhu je aktualni propeler za eno colo prevelikega premera, to pa ob posledično večjo delovno površino tvori daleč preveč upora. Ta propeler je za dvakrat večjo gajbo.
Saj ga, ampak alu prop je že sam po sebi tako poceni, da se nima smisla ukvarjat z njim. Če mu poberejo premer, spremenijo geometrijo, nabijejo nov cup in spremenijo korak, bo stalo več kot nov propeler in pri tem je vse to treba. Po drugi strani je pa alu res malo škakljiv glede trdnosti. Nikoli ne veš kdaj kaj spoka, medtem ko inox ali bronzo segreješ in mlatiš po njej.
Pa ne bi najprej preverili, če je motor OK. Poudarek na uplinjaču.
Vzemi ven sveče, če so vse enake eno slikaj na normalni svetlobi. Če ne, slikaj vse.
Po eni minuti prideš do 13 vozlov in se motor vrti na 4 krpm.... neobremenjen bi moral izglisirati tudi s povsem falenim propom.
Sicer motorja ne razganja od moči, pa vseeno.
Če si kje blizu Poreča, lahko dobiš dva na test. En je 16x19 in je pri moji kombiniciji (proti inox 4 krakemu 15x??) vrgel barko iz vode.
Vzemi ven sveče, če so vse enake eno slikaj na normalni svetlobi. Če ne, slikaj vse.
Po eni minuti prideš do 13 vozlov in se motor vrti na 4 krpm.... neobremenjen bi moral izglisirati tudi s povsem falenim propom.
Sicer motorja ne razganja od moči, pa vseeno.
Če si kje blizu Poreča, lahko dobiš dva na test. En je 16x19 in je pri moji kombiniciji (proti inox 4 krakemu 15x??) vrgel barko iz vode.
https://vodovod-rh.si/
Roberth1 napisal/-a:Če si kje blizu Poreča, lahko dobiš dva na test. En je 16x19 in je pri moji kombiniciji (proti inox 4 krakemu 15x??) vrgel barko iz vode.
Roberth z veseljem sprejmem ponudbo za test. Sam sem stacioniran v Umagu in v petek grem dol. Če boš morda dol bi se oglasu v soboto zjutraj v Poreču, popoldne ti pa že pripeljem nazaj. V dveh urah bo vse jasno.
Pozejdon,
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti