rikverc

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral

rikverc

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 30, 2024 16:40

Naletel sem na težavo, ki včasih je, včasih je ni. V mirnem vremenu ni problem, če se pa to pripeti v vetru v ozki marini, bi pa znalo bit problematično.

Ko grem vzvratno in zavrtim volan mi "krmilo" v 90% prime, včasih se pa trup postavi rahlo prečno in ga peta vleče bočno naravnost nazaj.
Recimo:
Ostro zavijam v levo, nato pa želim v desno. trup še vedno želi v levo in potem gre vse skupaj naravnost nazaj, trup pa bočno drsi po vodi v položaju za prejšnji zavoj. Danes sem se dobro preznojil preden sem ga parkiral v ozek prostor med dvema čolnoma. Peljal sem kakih 150 m rikverc z dvema pravokotnima zavojema in ves čas sem peljal tako, da sem ga imel nekaj trenutkov v brzini, nato pa v prostem teku... Če bi pihalo verjetno ne bi zvozil brez pomoči nekoga z palico na krovu.

Pred marino sem poizkušal krmarit v vzvratni vožnji in noben trim se ni obnesel bolje od drugih, tudi moderiranje z plinom ni pomagalo.

Ideja?

Peta je površinc in gre gor dol, ter levo desno kot Bravo I peta.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: rikverc

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 30, 2024 17:40

Ni rešitve. To je to.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Maj 30, 2024 17:54

Kakšno barko pa imaš? Pri jadrnicah je ponavadi težje kmiljenje z daljšimi kobilicami.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 30, 2024 18:27

Gliser z površincem.
Na Offshore only.com so mi odgovorili skoraj enako kot Aegir. Pravijo, da pomaga, če daš trim čisto dol, nato pa se igraš z plinom, ki ga malo pritisneš, da prime.
Zgleda se bom junija več vozil rikverc kot naprej, da se naučim parkirat. :oops: Saj danes v mirnem vremenu je šlo, sam v vetru bo pa švicno.
Doslej sem redko vozil rikverc, ampak bo treba. Presenečen sem, da se z Z nogo tudi lahko dogaja podobno in morda tole https://www.offshoreonly.com/forums/gen ... drive.html komu pomaga za manj stresa ob iskanju štrika na privezu.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Maj 31, 2024 08:52

Po svoje je logično da je tako.

Kot so napisali na offshore, površinski propeler v rikvercu nabije vodo v krmo in kar takrat ustvarja reakcijsko silo je odbita voda od krme. Odbije pa se kam? Odvisno od svega in svašta.

Bi rekel, da moraš prop čisto dol spustit in z gasom dat eno kratko močno "brco" v pravo smer. Čas ki ga od propelerja potisnjena voda potrebuje da se zaleti v krmo je "čas efektivnega potiska v željeno smer". Ko se zaleti v krmo, pa upaj da ne bo preveč kontra učinka ustvarila.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Maj 31, 2024 09:59

ne se sekirat ker ta problem imamo več ali manj vsi in je odvisen od bočnega vetra,kdaj barka prime,pomaga najbolj "vaja dela mojstra" lepo počasi in brez panike,kapitan vozi in ostali so tiho !!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost