david_bergoc napisal/-a:david_bergoc napisal/-a:jaz se z vsem napisanim strinjam. Sicer se ob kakšne močnejšem vetru in nestabilnem vremenu ne poslužujem sidranja ampak raje zapeljem na kako bojo ali marino...ampak mislim da govorim jaz o malo drugačnem problemu...meni Sidro, ketna in vse ostalo mislim da dobro služi...
Problem so tile hodi zadnjega dela barke...meni sidra nič ne premika, tudi ketna se mogoče premika samo prvi meter in še to kadar našpona ketno v kontra smer...
Bom poskusil s tole utežjo...saj za poskusit lahko obesim tudi kakršnokoli utež...
Polanc če bo tole rešitev...a imaš ti še kakšno ? ker sem bral da si to redno vlival...
Sem poskusil par zadev in stestiral razne kombinacije tako da Napišem še moje ugotovitve, če bo komu v prihodnje pomagalo...
Najprej sem skozi sidrno ketno pri čolnu dal špago in jo obesil na sprednji bitvi, ketno pa malo razbremenil da je ni nategovalo...cukanje se je umirilo do neke mere, ampak čoln je še vedno šaltalo levo-desno...
Potem sem po sidrni verigi spustil utež (cca 10kg) 1 m nad dnom..ketno je bistveno manj dvigovalo od tal, vendar, ko je utež in ketna dobila moment v desno ali levo, je čoln še vedno naredil svoj radij...
Potem sem vrgel iz Krme še eno majhno sidro 3,5kg na špagi naravnost za čoln in pustil le toliko špage, da je sidro samo dodobra ležalo na tleh...in efekt je bil takojšnji...ko je čoln hotel "zašaltat" ga je zadnje sidro poravnalo oz ustavilo in je ostal na mestu...pustili smo tako čez noč...ko se je spremenila smer vetra je zadnje sidro počasi splužilo v smeri vetra in tam začelo nazaj opravljati isto funkcijo
Mogoče bi moral spredaj pojačati utež na 15-20 kg...pa bi bilo vse skupaj prej rešeno...