KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jul 16, 2021 13:20

inspiron napisal/-a:Ker je bilo tudi v tej temi omenjeno: edino kar pri tem sidranju ne stekam tega skakanje v vodo z masko in gledanjem sidra??

Saj tudi ce ga vidis vkopanega v pesek, se ne pomeni avtomatsko, da drzi. To pa ja cutis na sami barki, kdaj je zagrabilo?

No, pa poleti bi se slo, kaj pa Februarja tud tlacite gor suhe obleke pa gledate sidro? Da globim nad 20 ne omenjam - z bombami?

Jaz poleti pogledam če sem slučajno v vodi in zato malo vržem uč na sidro in podlago. Da pa bi ekstra za to hodil v vodo pa ne... na globinah na d 20 m pa ne sidram. Se držim globin do 10m. Kar je več pri meni no go... Raje poiščem drugo sidrišče.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jul 16, 2021 15:49

Mene potapljač spremlja in pr sidranju natakne bombe,se potopi do sidra in če se ni ukopu ga z macolo not nabije..če se veter obrne skoč takoj not in prešteka sidr u novo smer... :lol: Ja ja lupam ja ..dopust se mi je začel 7 polovic tednov..
zebra
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zebra » So Jul 17, 2021 19:03

?......???...?..?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 18, 2021 09:23

Zakaj tolk vprašajev???Nov si zebra,pa me še ne poznaš.Veliko resnih prispevkov sem dal forumu,včasih pa kakega napišem da se smejijo tisti k me poznajo..lp
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Jul 21, 2021 00:02

Človeka ne smeš samo poslušat,moraš ga tudi razumet
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jul 21, 2021 02:36

polanc napisal/-a:Zakaj tolk vprašajev???Nov si zebra,pa me še ne poznaš.Veliko resnih prispevkov sem dal forumu,včasih pa kakega napišem da se smejijo tisti k me poznajo..lp

polanc ne jebi, ne poznajo vsi vsi tvojga humorja :mrgreen:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jul 23, 2021 20:10

To je pa njihov problem,jsz se ne želim spremenit..
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Jul 29, 2021 20:59

polanc napisal/-a:To je pa njihov problem,jsz se ne želim spremenit..

Buh ne dej d b se!
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a Galex » Po Avg 09, 2021 21:37

david_bergoc napisal/-a:
david_bergoc napisal/-a:jaz se z vsem napisanim strinjam. Sicer se ob kakšne močnejšem vetru in nestabilnem vremenu ne poslužujem sidranja ampak raje zapeljem na kako bojo ali marino...ampak mislim da govorim jaz o malo drugačnem problemu...meni Sidro, ketna in vse ostalo mislim da dobro služi...
Problem so tile hodi zadnjega dela barke...meni sidra nič ne premika, tudi ketna se mogoče premika samo prvi meter in še to kadar našpona ketno v kontra smer...

Bom poskusil s tole utežjo...saj za poskusit lahko obesim tudi kakršnokoli utež...

Polanc če bo tole rešitev...a imaš ti še kakšno ? ker sem bral da si to redno vlival...

Sem poskusil par zadev in stestiral razne kombinacije tako da Napišem še moje ugotovitve, če bo komu v prihodnje pomagalo...

Najprej sem skozi sidrno ketno pri čolnu dal špago in jo obesil na sprednji bitvi, ketno pa malo razbremenil da je ni nategovalo...cukanje se je umirilo do neke mere, ampak čoln je še vedno šaltalo levo-desno...

Potem sem po sidrni verigi spustil utež (cca 10kg) 1 m nad dnom..ketno je bistveno manj dvigovalo od tal, vendar, ko je utež in ketna dobila moment v desno ali levo, je čoln še vedno naredil svoj radij...

Potem sem vrgel iz Krme še eno majhno sidro 3,5kg na špagi naravnost za čoln in pustil le toliko špage, da je sidro samo dodobra ležalo na tleh...in efekt je bil takojšnji...ko je čoln hotel "zašaltat" ga je zadnje sidro poravnalo oz ustavilo in je ostal na mestu...pustili smo tako čez noč...ko se je spremenila smer vetra je zadnje sidro počasi splužilo v smeri vetra in tam začelo nazaj opravljati isto funkcijo

Mogoče bi moral spredaj pojačati utež na 15-20 kg...pa bi bilo vse skupaj prej rešeno...
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Avg 09, 2021 21:43

Tudi jaz se pridno učim sidranja. Zdej med dopustom vsak dan sidramo in pridobivamo občutke. Čudna reč tole :-)

Me pa zanima katero aplikacijo anchor alarma uporabljate ?
Oziroma, če ste s katero še posebej zadovoljni.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Avg 09, 2021 22:10

Za tvojo barko je najboljša aplikacija Mantus od 12 kil,al pa Vulkan tud tolk težek..Zadnjič sem v Ždrelcu pr 20 vozlih vetra več ur držal mojo barko in na desnem boku Elan 31 na levem pa ene 4 tonskega 9 m motornjaka..30 m ketne,27 kil Mantus kopija polanc in 30 m ketne 8 mm v 4 m globini.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 09, 2021 22:12

Kovač napisal/-a:Tudi jaz se pridno učim sidranja. Zdej med dopustom vsak dan sidramo in pridobivamo občutke. Čudna reč tole :-)

Me pa zanima katero aplikacijo anchor alarma uporabljate ?
Oziroma, če ste s katero še posebej zadovoljni.

Tale alarm je kar ok. Je pa pri teh appih dostikrat lažno proženje pa na baterijo moraš bit pozoren.
https://play.google.com/store/apps/deta ... ilsafeFree

Najbolj se kot sidrni alarm obnese globinomer, če ga imaš. Naštimaš rang min/max znotraj katerega se lahko barka giblje na sidru in ti zapiska takoj ko globina pade ali naraste čez določeni vrednosti.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Avg 10, 2021 08:49

Js nimam prevec dobrih izkusenj z aplikacijami na telefonu. Veliko je laznih alarmov in nimas miru. Lahko sicer tunas malo radij znotraj katerega ni alarma, a GPS sam po sebi ocitno ni dosti natancen al pa je kak drug razlog. Sem obupal skratka nad tem
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Avg 10, 2021 09:38

Marchi napisal/-a:
Najbolj se kot sidrni alarm obnese globinomer, če ga imaš. Naštimaš rang min/max znotraj katerega se lahko barka giblje na sidru in ti zapiska takoj ko globina pade ali naraste čez določeni vrednosti.

To je najboljši in najbolj enostaven način. Sam sem tudi testiral nekaj aplikacij in sem se na koncu vrnil na alarm z globinometrom.

Kako nastaviti alarm je lepo napisal NT.
http://www.harpoon.si/?viewPage=19
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Avg 10, 2021 19:24

Se strinjam, da je ustrezno in dovolj ali malo bolj težko sidro najboljši alarm. :lol: :lol: :lol:

Sicer pa za to "funkcijo" uporabljam funkcijo "alarm vlečenja sidra" na ploterju Garmin GPS MAP, če želiš pa lahko dodaš še alarm globine.

LPZ

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost