sončne celice vezava

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: sončne celice vezava

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 26, 2024 16:06

Imam dve elektrarni. 18kW doma in 16kW v firmi. V firmi smo pridelali od maja lani do danes 22,4MWh energije.
Glavno porabo imamo podnevi, zato sta se računa zmanjšala:
- v firmi iz 250€-330€ na mesec na 20€/mesec
- doma iz 150-210€/mesec na 12€/mesec

Prihranek na gretju še sledi, ko bo montirana toplotna črpalka res pa je, da bo za obratovanje le te pozimi prišteta omrežnina vendar je možno toplotno nastaviti tako, da deluje takrat, ko se to najbolj splača oziroma po nastavljeni tabeli prioritet, kjer se najprej porabi energija lastne elektrarne, če te ni in predvsem ponoči pa iz omrežja.

Glede na moje izkušnje z energetskimi sistemi na plovilih sem se lotil izdelave naprednejšega energetskega zalogovnika moči od 10-200kWh (ta hip). Trenutno delam energetski zalogovnik lastne zasnove 30kWh. V pripravi pa imamo popolnoma inovativen produkt na katerega boš v omarici z elektro varovalkami direktno priklopil največje domače porabnike in jih pametno uporabljal takrat in tako, da boš izkoristil večino energije proizvedene s pomočjo lastne solarne elektrarne obenem pa bo zadeva tudi pametno fazno razporejala obremenitve, da ne bo prihajalo do prekoračitev in s tem višjih računov.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 26, 2024 16:16

Kaj če bi ti zasnoval eno pametno napravo, ki bi ji nastavil da poreže te špice? Recimo mene najbolj boli savna, ki cukne ca 10kw dokler se ne ogreje pol pa tam okoli 3-5. Če bi med ogrevanjem po 13min odklopil 2 fazi za 3 minute, bi verjetno to povprečje zbil, da bi šlo skozi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 26, 2024 17:56

Daj not šibkejše grelce, al pa te veži na zvezdo če so zdaj v trikot.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 26, 2024 19:09

Vsak grelec je na svojo fazo in na nulo vezan. Grelci so dragi pa ni fore da se greje celo večnost. Cel keč Tylo peči je da je v 15 minutah savna na 80°C.

Čudi me, da ni nobene peticije proti temu nesmislu.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Sep 26, 2024 19:30

Men pečica hitrej ogreje pa z majn kW :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 26, 2024 20:51

Niso mi všeč klavstrofobične savne, ki jih oblečeš nase. Zato sem si omislil tako z 9 m3 prostornine. V začetku sezone smo na 80°C pol v kakšnem mesecu na 110°C pa vsaj 4x na teden je savna na sporedu.

Ena od osnovnih lepot življenja.

Slika
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Pe Sep 27, 2024 00:05

Upam, da imaš ta monstrum vsaj v bajti postavljen... Ker res škoda toplote, da suši sosedova drva ..

Drgač pa vsakega, ki ima sončno na strehi vprašam, če se je že povrnila...

Do sedaj še nobenega pozitivnega odgovora.. Na koncu, ko se bo potegnila črta, bomo vsi smrtniki na istem. Nekateri (uvozniki...) pa bodo lahko kupili par stanovanj v Ljubljani (iz vašega denarja)

Če te sončna na strehi osreči, jo pač imej... Če pa si zraven še malo hobi električarja in ekonoma, pa boš sistem lahko tako optimiziral, da boš nekega dne lahko dejansko prihranil za nekaj sixpackov Hajnikena na mesec....

Pa upam, da ni nihče užaljen z mojim zapisom, je zgolj in samo resnica.

Je pa zanimivo, da Sonce zelo poživi forum...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 27, 2024 01:33

V bajti je savna, ma svojo "welness" sobo kjer je še nekaj uteži, mučilna proga za laufat in tist za tebušnjake delat. Vsako jutro ustanem zgodaj, naredim 5x20 sklec, mal te uteži premečem, 2x50 trbušnakov, leden tuš pol sem pa pripravljen za soočit se s svetom. Zvečer pa uro do dve savne.

Kar se tiče povračila, men se bo v kolikor bo vse ok povrnila v dobrem letu. 15 Kwp komplet strošek me je prišel ~6k€.

Vsako leto je ~2500€ drv, položnice za štrom so bile pa med 150 in 250€.

Zdej pa računej. Ca leto, da se povrne, pol pa vsako leto čistih 5 jurčkov iz tega naslova plusa. Vsaj po trenutni ureditvi.

Men se zdi kar ok bilanca.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Sep 27, 2024 08:13

Nerazumno razmišljanje... kajti po tvojem bi torej bilo bolje, da bi pil pivo v hladnih in vlažnih prostorih ter letno metal skozi okno na tisoče evrov za stroške. :?

Ko še ni bilo termoizolacije na hiši, ogrevanje pa na nafto je bil strošek letnega ogrevanja preračunano na današnji dan min 3,200€ letno poleg tega še elektrika po najmanj 200€ mesečno x12= 1200€. Skupaj letno zagotovo 5.000€, pogoji v hiši pa vseeno niso bili primerljivi kot sedaj po obnovi. Če ne drugega smo omogočili tastu, da zadnja leta preživi v udobju toplega stanovanja. Vložek pa se že sedaj bistveno pozna na hišnem proračunu in nimam niti najmanjšega pomisleka, da se investicija ne bo povrnila.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Sep 27, 2024 09:09

Vsako leto je ~2500€ drv, položnice za štrom so bile pa med 150 in 250€.

Se pravi zdaj ko maš sončno ne rabiš več drv niti elektrike? Če je to tako, je investicija res fantastična.

Za 2500€ jaz dobim 27m3 drv. Če si prej z drvmi ogreval tudi sanitarno vodo pol je takšna poraba drv realna. Samo dd kje si pol pridelal take položnice za elektriko?

Se skoz mal jezim doma na moje da so potratni ampak ob takih kalkulacijah pa sploh niso.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 27, 2024 09:35

70€ elektirka za celo bajto. Običajni porabniki + IKT x n
plin 38€ avgust (topla voda, kuhanje) do 280€ februar (topla voda, kuhanje, gretje)
Stroški so za dve gospodinjstvi, torej zgornje cene na pol za eno.

Zaenkrat še ni logičnega izračuna, da bi karkoli menjali.

Investicija pred 5 leti, 3500€ (menjava plinske peči, zdaj Viessman), prej cca 30 let Vailant.

A v izračunih za sončnice upoštevate, da vsako leto kapaciteta pada in da po 15 letih nima več smisla vztrajat s starimi celicami? Vsaj včasih so tako razlagali.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 27, 2024 09:40

Ja cca 25-30m skurim na leto. 440m2 pa en velik del še nima fasade. Če bi mel navadno peč bi skuril 40+. Mam frolinga 30kw in 1,5m3 zalogovnik.

Elektrike je velik, 3 klime, en kup pralnih, sušilnih, topla voda je na sanitarno toplotno. Delavnica. Ev. In ne nazadnje savna, ki je pozimi večji porabnik od evja.

Zdej sem zmontiral 16kw toplotno rabljeno 5 let fujitsu sem dobil za 1500e in sončno elektrarno.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Pe Sep 27, 2024 09:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 27, 2024 09:44

AEgir napisal/-a:Ja cca 25-30m skurim na leto. 440m2 pa en velik del še nima fasade. Če bi mel navadno peč bi skuril 40+. Mam frolinga 30kw in 1,5m3 zalogovnik.

Elektrike je velik, 3 klime, en kup pralnih, sušilnih, topla voda je na sanitarno toplotno. Delavnica. Ev.

Zdej sem zmontiral 16kw toplotno rabljeno 5 let fujitsu sem dobil za 1500e in sončno elektrarno.

Kolk duš?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 27, 2024 09:51

6. Mati in brat sta v starem delu, v novem smo pa 4je. Pri nas je vse talno stari del so pa radjatorji.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 27, 2024 10:03

AEgir napisal/-a:6. Mati in brat sta v starem delu, v novem smo pa 4je. Pri nas je vse talno stari del so pa radjatorji.

Mi smo 4je na 200m2. Stara meščanska bajta. K sreči kar dobro izolirana. Streha je pa vzhod, zahod, tko da je nerodn karkoli v zvezi s soncem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta