- Jadrnica z balastno kobilico, dvosed, monotip, nastala okrog 1910.
Od 1932 do 2012 olimpijski razred.

Tole - slika je z JK Neptun - mora biti ena bolj zgodnjih specifikacij jambora in jader. Kasneje - specifikacija je bila dvakrat posodobljena, zgodba o tem je pa med povezavami - je bil jambor precej višji in bum krajši od krova. Našel sliko:
Jadrnice zvezda in Slovenija
- Nekje okrog 1954 so morali v Sloveniji začeti s tem tipom jadrnice - dovolj, da se je takrat Miha Wohinz pohvalil s floto in slovenskim prispevkom k njenemu nastanku.
Mario Fafangel je leta 1952 (ko sem bil star kako leto) s Karlom Bašičem v Helsinkih bil 20., in sicer ko sta na Malem Lošinju sama naredila barko in jo menda dokončala med večdnevnim potovanjem na vlaku... 1960 pa je bil z Jankom Kosmino - ko mu je manjkalo le še nekaj let 'do Abrahama' - osmi.
Jaz sem zlasti za par Fafangel - Kosmina slišal od malega in tudi za Zvezdo sem vedel - tu pa je zdaj malo več (pa morda še kaj najdem - v tem primeru bom prestavil tale konec v temo 'zgodovina'.
Nekaj pogledov skozi čas skozi oko kamere...
Tole spodaj je pa (digitaliziran s filma) posnetek z regate iz 1961[/size]

JF Kennedy je nekje 1930-1940 jadral na Star-u 2015 je bila pa - nekoč njegova in njegovega brata - Flash II na dražbi

Tole je pa s svetovnega prvenstva Star 2014 - in potem youtube ponudi še in še posnetkov...
Podatki še: