Motorno olje
Moderatorji: moderator2, moderator
Motorno olje
Pozdravljeni,
sem malce v dilemi.
Mam diesla Volkswagen marine 165 tdi. Torej pri motornem olju ni za šparat.
Zanima me če je kaka razlika med olji v prosti prodaji 5/30W cena 10 Evrov/ L ali v navtični trgovini z ceno 20 evrov /L.
In katero znamko sploh kupit saj so zelo različne cene.
Sploh ne vem a je to možno da je taka razlika v ceni ELF 5/30 v Leclerku 8 evrov/ L v trgovini z avto deli pa po 12 evrov/L.
A je to ista kakovost ?
Poleg tega me zanima kaka je razlika za motor 5/30 ali 5/40 ali 10/40
Seveda je treba upoštevat da je motor stalno pod obremenitvijo
LP
Marko
sem malce v dilemi.
Mam diesla Volkswagen marine 165 tdi. Torej pri motornem olju ni za šparat.
Zanima me če je kaka razlika med olji v prosti prodaji 5/30W cena 10 Evrov/ L ali v navtični trgovini z ceno 20 evrov /L.
Sploh ne vem a je to možno da je taka razlika v ceni ELF 5/30 v Leclerku 8 evrov/ L v trgovini z avto deli pa po 12 evrov/L.
A je to ista kakovost ?
Poleg tega me zanima kaka je razlika za motor 5/30 ali 5/40 ali 10/40
Seveda je treba upoštevat da je motor stalno pod obremenitvijo
LP
Marko
Prva razlika je kot si sam napisal v ceni, ker imajo prodajalci občutek da so navtiki butasti ljudje z veliko denarja.
Razlike v viskoznosti olja so v spodnjem temperaturnem območju:
torej pozimi je 5/30, 5/40 pri zagonu bolj viskozno pri -20, -25 stopinjah celzija kot 10/40, zadnja številka pa je njegovo zgornje tem. območje. Je odvisno kdaj se voziš ampak sumim da se pri -20.
Za poletno vožnjo ti tudi 10/40 zadostuje imaš pa vse zahteve tvojega motorja napisane in važno da dobi kar je v tistih okvirih. Če pa se boš vozil po Aljaski oz še bolj severno pa vzemi olje ki je pri nizkih temp. -35 še vedno vizkozno.
primer za olje 10/40W proizvajalec xxx
gostota pri 15°C: 0,878 g/cm3
kin. viskoznost pri 40°C: 100 mm2/s
kin. viskoznost pri 100°C: 14,6 mm2/s
indeks viskoznosti, 151
točka tečenja, -27°C
plamenišče, 226°C
In če poznaš v kakšnih temperaturnih območjih deluje tvoj motor (najbolj ve podjetje) predpiše takšno olje od --------do kar ne more vedeti kje in kdaj se boš ti vozil, ti pa veš.
Pa v L,eclercu ne kupuj olja, pri mehaniku pa mesa ne.
Razlike v viskoznosti olja so v spodnjem temperaturnem območju:
torej pozimi je 5/30, 5/40 pri zagonu bolj viskozno pri -20, -25 stopinjah celzija kot 10/40, zadnja številka pa je njegovo zgornje tem. območje. Je odvisno kdaj se voziš ampak sumim da se pri -20.
primer za olje 10/40W proizvajalec xxx
gostota pri 15°C: 0,878 g/cm3
kin. viskoznost pri 40°C: 100 mm2/s
kin. viskoznost pri 100°C: 14,6 mm2/s
indeks viskoznosti, 151
točka tečenja, -27°C
plamenišče, 226°C
In če poznaš v kakšnih temperaturnih območjih deluje tvoj motor (najbolj ve podjetje) predpiše takšno olje od --------do kar ne more vedeti kje in kdaj se boš ti vozil, ti pa veš.
Pa v L,eclercu ne kupuj olja, pri mehaniku pa mesa ne.
Hvala ti za odgovor.
Drugače imam 3 različne vrednosti temperature motorja, seveda vse tri vrednosti se nanašajo na vodo.
Meritve pri 1/2 moči;
Vrednost odčitana na potovalnem računalniku motorja 95 stopinj
Vrednost odčitana na žici ki je priklopljen na števec temperature 110 stopinj
vrednost hladilne tekočine pa 83 stopinj
Serviser pravi da so te temperature kar točne.
A tudi pri vas so tako visoke vrednosti ?
Drugače imam 3 različne vrednosti temperature motorja, seveda vse tri vrednosti se nanašajo na vodo.
Meritve pri 1/2 moči;
Vrednost odčitana na potovalnem računalniku motorja 95 stopinj
Vrednost odčitana na žici ki je priklopljen na števec temperature 110 stopinj
vrednost hladilne tekočine pa 83 stopinj
Serviser pravi da so te temperature kar točne.
A tudi pri vas so tako visoke vrednosti ?
Diesel ima višjo delavno temperaturo motorja in zato tvoje vrednosti odstopajo, moj motor tudi do sedaj po računalniku max 80c ampak je bencinar. Pri dieslu sploh če je turbinc ni za šparat, vzemi dobrega aral-a al kaj ima VW. Jaz delam na avtu intervale na 15000(tovarna 30.000) pa turbina lepo dela.
Ojla. No okoli olja glih ni ravno tako enostavno kot si tule razlagate.
Na vsaki embalaži olja so napisane specifikacije . Kaj olje vsebuje , kake aditive ima......itd itd.
Za Motor je zelo važno kako olje ima. Pa še pozoren bodi al je za bencinarje al dizle al za turbo dizle al za vbrizg s skupnim vodom.....
V raznih leklerkih in podobnih trovinah pa se izogibaj nakupu olja. Ta olja nimajo v sebi skoraj nič !!!!! Razen lepe embalaže
Kupi kak castrol ali aral.5 / 40 in naj ima oznako vsaj 505.01 ali c3
Cene so pa nekje v maloprodaji 8 do 15 eur.
Pri nas serviserjih pa še malo ceneje
Lep pozdrav
Na vsaki embalaži olja so napisane specifikacije . Kaj olje vsebuje , kake aditive ima......itd itd.
Za Motor je zelo važno kako olje ima. Pa še pozoren bodi al je za bencinarje al dizle al za turbo dizle al za vbrizg s skupnim vodom.....
V raznih leklerkih in podobnih trovinah pa se izogibaj nakupu olja. Ta olja nimajo v sebi skoraj nič !!!!! Razen lepe embalaže
Kupi kak castrol ali aral.5 / 40 in naj ima oznako vsaj 505.01 ali c3
Cene so pa nekje v maloprodaji 8 do 15 eur.
Pri nas serviserjih pa še malo ceneje
Lep pozdrav
Jaz imam dva diesela in oba imata delovno temp. okoli 80°C, glede olja pa se je najbolje držati direktiv proizvajalca motorja, npr. enaka baza motorja v moji barki in v Toyota Land Cruiseru ima različno olje. Poglej API, MIL in ostale ekvivalentne oznake po navodilih proizvajalca motorja in nabavi olje po teh zahtevah, vizkoznost pa tako imaš v navodilih motorja, običajno je 15W-40, če ni posebej drugače določeno. Nižje vrednosti od 15W - glede hladnega starta za Jadran ni potrebna, saj redko temperatura pade pod -5°C, celo slabšo mazanje imamo če je olje preveč tekoče, glede na temp. hladnega starta, to je za zimske 10W, 5W, ali 0W, pri avtomobilih na kopnem je drugače, saj temp. lahko pade tudi pod -20°C.
V avtih ja, v barkah pa je 15W-40 še vedno standard, saj je zimska 15W viskoznost bolj primerna za temp. hladnega starta ob morju, ki redko preseže -5°C .
V navodilih proizvajalca Nanni diesel je zahtevano 15W-40, tako tudi pri Lombardini 15W-40. Nihče ne meša s temp. kaj, nima pa ta viskoznost nobene veze ali gre za trubo motor ali za atmosferca ali za common-rail,.... to je definirano v API, MIL, VW oznakah olja, ne pa v viskoznosti 15W-40.
Je lepo kocka razložil, kaj pomeni ta viskoznost.
viskoznost 5W-40, se pri delovni temp. 100°C ne razlikuje prav nič od viskoznosti 15W-40, 20W-40 it...., v vseh primerih je viskoznost SAE 40, desna cifra od pomišljaja, levo od pomišljaja pa je viskoznost, ki se progresivno meri na temp. od -35° - -5°C, mora pa biti primerna za temp. okolja, pri katerih vžigamo motor.
Če je olje preveč redko, se pravi imamo olje za prenizko temp. hladnega štarta, kar bi bilo za Jadran 0W, 5W, potem motor nima zadostnega mazanja, vse dokler ne pride na delovno temp. Viskoznost pri delovni temp, pa je tako določena s strani proizvajalca, ali SAE 30 ali 40, poglej v navodila.
100° delovna temp motorja je preveč za morje, vsi bolj poznanii proizvajalci marine dieselov imajo zaradi izločanja kamna iz morja nastavljene na 80-85°C, če ima hladilna tekočina to temp. je vse OK. Kvaliteto olja definira API, ne pa viskoznost, preko katere ni mogoče videti ali je olje primerno za stare golfe, kombije ali najnovejše common-rail motorje.
drugače pa poglej v Herkules.si , ali kakšni drugi trgovini z avtodeli, zahtevane API oznake, proizvajalca motorja, pa preveriš na internetnih specifikacijah proizvajalcev olj.
V navodilih proizvajalca Nanni diesel je zahtevano 15W-40, tako tudi pri Lombardini 15W-40. Nihče ne meša s temp. kaj, nima pa ta viskoznost nobene veze ali gre za trubo motor ali za atmosferca ali za common-rail,.... to je definirano v API, MIL, VW oznakah olja, ne pa v viskoznosti 15W-40.
Je lepo kocka razložil, kaj pomeni ta viskoznost.
viskoznost 5W-40, se pri delovni temp. 100°C ne razlikuje prav nič od viskoznosti 15W-40, 20W-40 it...., v vseh primerih je viskoznost SAE 40, desna cifra od pomišljaja, levo od pomišljaja pa je viskoznost, ki se progresivno meri na temp. od -35° - -5°C, mora pa biti primerna za temp. okolja, pri katerih vžigamo motor.
Če je olje preveč redko, se pravi imamo olje za prenizko temp. hladnega štarta, kar bi bilo za Jadran 0W, 5W, potem motor nima zadostnega mazanja, vse dokler ne pride na delovno temp. Viskoznost pri delovni temp, pa je tako določena s strani proizvajalca, ali SAE 30 ali 40, poglej v navodila.
100° delovna temp motorja je preveč za morje, vsi bolj poznanii proizvajalci marine dieselov imajo zaradi izločanja kamna iz morja nastavljene na 80-85°C, če ima hladilna tekočina to temp. je vse OK. Kvaliteto olja definira API, ne pa viskoznost, preko katere ni mogoče videti ali je olje primerno za stare golfe, kombije ali najnovejše common-rail motorje.
drugače pa poglej v Herkules.si , ali kakšni drugi trgovini z avtodeli, zahtevane API oznake, proizvajalca motorja, pa preveriš na internetnih specifikacijah proizvajalcev olj.
Re: Motorno olje
MARKO1977 napisal/-a:Mam diesla Volkswagen marine 165 tdi.
prosti prodaji 5/30W cena 10 Evrov/ L ali v navtični trgovini z ceno 20 evrov /L.
LP
Marko
Za VW TDi priporočam ARAL 431 tronic z normativom 505.01 (in ostale ACEA A3/B3, A4/B4, ...) in viskoznostjo 5W-40, ki je bilo razvito izključno za VW koncern, posebno za pumpe-disse motorje.
cena za morjeplovce 7,50 € za litersko pakianje (večje embalaže so še cenejše).
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
v navodilih mojega motorja piše sledeče;
Višenamjensko- visokoučinkovito ulje:
Specifikacija VW-Marine Longlife
VW 506 00 (0W30)
Bitne napomene
● Gore navedeno motorno ulje je preduvjet
za intervale odžavanja. Prilikom
nadolijevanja koristite isključivo navedeno
ulje.
● Izbjegavajte mješanje s drugim uljima
jer u protivnom više ne vrijede preduvjeti
za intervale održavanja navedene u
planu servisa.
● U slučaju kada je VW-Marine Longlife
ulje nedostupno koristite komercijalno
ulje s najmanje VW 506 00 (0W30).
Glede na to da ne dela v nevem kakih težkih pogojih. Vožnja po jadranu, ter kaka peškatura jeseni in spomladi
A je smiselno upoštevati njihovo navodilo al bi lahko uporabil 5/30 ali 5/40
Višenamjensko- visokoučinkovito ulje:
Specifikacija VW-Marine Longlife
VW 506 00 (0W30)
Bitne napomene
● Gore navedeno motorno ulje je preduvjet
za intervale odžavanja. Prilikom
nadolijevanja koristite isključivo navedeno
ulje.
● Izbjegavajte mješanje s drugim uljima
jer u protivnom više ne vrijede preduvjeti
za intervale održavanja navedene u
planu servisa.
● U slučaju kada je VW-Marine Longlife
ulje nedostupno koristite komercijalno
ulje s najmanje VW 506 00 (0W30).
Glede na to da ne dela v nevem kakih težkih pogojih. Vožnja po jadranu, ter kaka peškatura jeseni in spomladi
A je smiselno upoštevati njihovo navodilo al bi lahko uporabil 5/30 ali 5/40
Jaz bi se držal navodil proizvajalca, še posebej zaradi morebitne garancije itd... Se pravi tako kot piše 0W-30 in VW 506 00, 5W-40 ali 0W-40 ne bo vredu, zaradi SAE 40 na delovni temp., bo pregosto. Je pa zelo zanjimivo da so se odločili za takšno bazo marine motorja. Po vsej logiki bi bilo bolj primerno za jadranske temp. 5W-30 tako kot imajo novejši common-rail avtomobilski motorji, ki brez problema vžgejo s tem oljem tudi pri zelo nizkih temperaturah. Zakaj sedaj 5W, namesto 15W, zaradi tega ker je tvoja ciljna viskoznost 30 ne 40. Na koliko ur pa menjaš olje, ker ne vidim smisla polno sintetičnega (long life) olja če se menjava na 200ur, poleg tega pa imajo sintetična olja slabšo čistilno funkcijo od polsintetičnih in mineralnih, hrati pa ni priporočljivo v navtiki menjavati preveč redko olja ampak vsaj na nekih 150-250ur ali enkrat letno, res pa je da VW nima neke močne tradicije v navtiki, pa mogoče zato bolj avtomobilski pridih
Vgradi obvezno še dodaten filter goriva, ker imam občutek da so to bolj "nežni" motorji, da ne bo kakšnih problemov, saj je ta motor nerejen z zelo malimi tolerancami, če potrebuje za delovanje 0W-30, zato moraš biti zelo pazljiv na čistost goriva.
Poganjanje plovila so zelo težki pogoji, saj ti na barki porabi enak motor cca 20l/h, pri avtomobilu pa cca 10l/h, se pravi obremenitev je približno dvakrat večja. Me zanima še kakšno drugo mnenje kakšnega morjeplovca, o zmanjševanju porabe z oljem-vodico polno sintetičnim z viskoznostjo 0W-30 v navtiki, sem malo skeptičen.
Vgradi obvezno še dodaten filter goriva, ker imam občutek da so to bolj "nežni" motorji, da ne bo kakšnih problemov, saj je ta motor nerejen z zelo malimi tolerancami, če potrebuje za delovanje 0W-30, zato moraš biti zelo pazljiv na čistost goriva.
Poganjanje plovila so zelo težki pogoji, saj ti na barki porabi enak motor cca 20l/h, pri avtomobilu pa cca 10l/h, se pravi obremenitev je približno dvakrat večja. Me zanima še kakšno drugo mnenje kakšnega morjeplovca, o zmanjševanju porabe z oljem-vodico polno sintetičnim z viskoznostjo 0W-30 v navtiki, sem malo skeptičen.
Jaz imam načelo da menjam olje pred ali po sezoni .
Opravim pa nekje do 70 ur
Če te prav razumem lahko bi iz 0/30 dal olje 5/30 nikakor pa ne 5/40 ali 0/40 ali10/40 zaradi gostote pri delovni temperaturi.
Če bi namesto diesla dal kurilno verjetno bi začel kašljat ali pa tudi se ugasnil
Kaka razlika pa je med njima razen barve, trošarine in kalorična vrednost ( če kdo ve naj napiše ).
mam kar nekaj znancev ki so dali v traktor kurilno pa ni bilo panike. tukaj pa zaradi turbine ne gre.
Opravim pa nekje do 70 ur
Če te prav razumem lahko bi iz 0/30 dal olje 5/30 nikakor pa ne 5/40 ali 0/40 ali10/40 zaradi gostote pri delovni temperaturi.
Če bi namesto diesla dal kurilno verjetno bi začel kašljat ali pa tudi se ugasnil
Kaka razlika pa je med njima razen barve, trošarine in kalorična vrednost ( če kdo ve naj napiše ).
mam kar nekaj znancev ki so dali v traktor kurilno pa ni bilo panike. tukaj pa zaradi turbine ne gre.
Plavi diesel je obarvan euro diesel.
Eurodiesel pa se razlikuje od navadnega diesla in od kurilnega olja, po vsebnosti žvepla, velikosti trdih delcev itd...
Kurilno olje bi šlo le za kakšen star atmosferski motor, kjer so tlaki v dizah nisku, ne pa za nove motorje, ki vbrizgavajo pod zelo velikim tlakom. Navaden diesel bi tudi požrl brez problema, kakšen starejši tip motorja in turbo motorja, nikakor pa ni primeren za commrail in najnovejše motorje. Tvoj motor ima zelo male tolerance in je zaradi tega bolj občuljiv, nikako ne smeš točiti kaj drugega kot Eurodiesel, pa še tu moraš zagotoviti vrhunsko filtracijo.
Po mojem bi bilo OK olje 5W-30, ki ustreza standardu VW 506 00, najbolje da se držiš kar njihovih navodil pa uporabljaš 0W-30 VW 506 00. Drugo kar je meni čudno, je da se je VW odločil dati zadnjo tehnologijo v navtiko, tu je bolje do so motorji malo bolj robustni in sugurni, z večjimi tolerancami, tako da uporabljajo olje 15W-40, tudi če to gre malo na račun porabe in emisij, takšen motor je bolj siguren in manj občutljiv, na nečistoče v gorivu itd.... Sintetično olje pa ima dodatke za zelo dolgi interval menjave, recimo pri avtu 30.000km, kar bi ustrezalo uporabi v navtiki cca 600ur, vendar je bolje olje menjavati prej, saj se kondenzacija dogaja tudi znotraj motorja, ko motor dolgo časa stoji, zato je bolje menjavati na max 250ur ali celo prej, v tem primeru, pa ni potrebe bo sintetičnem olju, ki ima daljšo življensko dobo, zato mi je ideja za redko menjavanje olja, oziroma uporaba long life sintetičnega olja v navtiki s strani VW čudna, da to priporočajo.
Najbolje pa se je vedno držati navodil proizvajalca, olje pa je najbolje menjavati pred sezono, da iztočiš vso vodo ki se nabere v karterju in daš noter sveže olje. Drugače pa prav razumeš glede viskoznosti 40, ni za ta motor, ker ima zelo majhne tolerance.
Kupi v čim večjih količinah pa je nekoliko ceneje:
Npr ARAL VW 506 00.
http://www.mapodo.de/ole-nach/nach-auto ... ore=german
ali
Castrol VW 506 00
http://www.mapodo.de/castrol-edge-vw-lo ... ore=german
ali kakšno drugo znamko le da ustreza VW 506 00, viskoznost pa bo vredu tako 5W-30 kot 0W-30, za jadran mislim da bo bolje 5W-30.
Eurodiesel pa se razlikuje od navadnega diesla in od kurilnega olja, po vsebnosti žvepla, velikosti trdih delcev itd...
Kurilno olje bi šlo le za kakšen star atmosferski motor, kjer so tlaki v dizah nisku, ne pa za nove motorje, ki vbrizgavajo pod zelo velikim tlakom. Navaden diesel bi tudi požrl brez problema, kakšen starejši tip motorja in turbo motorja, nikakor pa ni primeren za commrail in najnovejše motorje. Tvoj motor ima zelo male tolerance in je zaradi tega bolj občuljiv, nikako ne smeš točiti kaj drugega kot Eurodiesel, pa še tu moraš zagotoviti vrhunsko filtracijo.
Po mojem bi bilo OK olje 5W-30, ki ustreza standardu VW 506 00, najbolje da se držiš kar njihovih navodil pa uporabljaš 0W-30 VW 506 00. Drugo kar je meni čudno, je da se je VW odločil dati zadnjo tehnologijo v navtiko, tu je bolje do so motorji malo bolj robustni in sugurni, z večjimi tolerancami, tako da uporabljajo olje 15W-40, tudi če to gre malo na račun porabe in emisij, takšen motor je bolj siguren in manj občutljiv, na nečistoče v gorivu itd.... Sintetično olje pa ima dodatke za zelo dolgi interval menjave, recimo pri avtu 30.000km, kar bi ustrezalo uporabi v navtiki cca 600ur, vendar je bolje olje menjavati prej, saj se kondenzacija dogaja tudi znotraj motorja, ko motor dolgo časa stoji, zato je bolje menjavati na max 250ur ali celo prej, v tem primeru, pa ni potrebe bo sintetičnem olju, ki ima daljšo življensko dobo, zato mi je ideja za redko menjavanje olja, oziroma uporaba long life sintetičnega olja v navtiki s strani VW čudna, da to priporočajo.
Najbolje pa se je vedno držati navodil proizvajalca, olje pa je najbolje menjavati pred sezono, da iztočiš vso vodo ki se nabere v karterju in daš noter sveže olje. Drugače pa prav razumeš glede viskoznosti 40, ni za ta motor, ker ima zelo majhne tolerance.
Kupi v čim večjih količinah pa je nekoliko ceneje:
Npr ARAL VW 506 00.
http://www.mapodo.de/ole-nach/nach-auto ... ore=german
ali
Castrol VW 506 00
http://www.mapodo.de/castrol-edge-vw-lo ... ore=german
ali kakšno drugo znamko le da ustreza VW 506 00, viskoznost pa bo vredu tako 5W-30 kot 0W-30, za jadran mislim da bo bolje 5W-30.
Hipotetično če bi se dalo kurilno olje, kje bi nastale poškodbe.
Ker stvar deluje pod visokim pritiskom, bi prišlo do samovžika, tako kot če bi daL NEOSVINČEN ?
Ker nisem tolko tehnično podkovan,
ta motor ki ga imam jaz je commrail al navadni turbinski.
Na filtru zraka je tisti použ ki je turbina notri.
Ker stvar deluje pod visokim pritiskom, bi prišlo do samovžika, tako kot če bi daL NEOSVINČEN ?
Ker nisem tolko tehnično podkovan,
ta motor ki ga imam jaz je commrail al navadni turbinski.
Na filtru zraka je tisti použ ki je turbina notri.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta