tomaz_slo napisal/-a:Verjetno je Admin bolj pristaš gliserskih trupov, ta pa je polizpodrivni. Kljub temu je končna hitrost čez 25 vozlov. Sam sem bolj pristaš počasne plovbe, zato je bilo po enem tednu potrebno v rezervoar(ja) naliti 200-250l. Kar znese manj kot 2l/navtično miljo porabe.
To, da sem pristaš gliserskih trupov je absolutno res!
To, da je Vektor 950 polizpodrivni trup pa absolutno ni res!

Vektor 950 je čisto navaden gliser, nima niti ene najmanjše lastnosti polizpodrivca! Niti kolombe nima!
Ima pa barka 2 problema, da je na morju zanič:
1. V lom zadaj je precej majhen! Kakšen je natančno v stopinjah ne vem, na oko bi rekel, da je nekje 14 stopinj ali pa še manj... Razlog za to je v tem, da barka z manjšim V lomom hitreje izglisira, porabi malo manj goriva in ima lahko posledično za odtenek slabotnejše motorje... Minus ni velik, je pa občuten. V nemirnem morju barka ni ravno najbolj mirna, čeprav pri tej velikosti to ni več kritično, če ne pluješ ravno s 25 vozli po valovih od metra in več.
2. Tukaj pa je PROBLEM na kubik! Premec barke je POPOLNOMA kiksnjen in zato je barka na vodi ZELO nemirna! Kaj je razlog je vprašanje, obstaja pa več razlag:
a.) Projektant ni imel pojma in je naredil pač po "dalmatinsko"... Pa valda će plutat, još je svaku korito do sad plutalo...
b.) Iskali so dodaten prostor v notranjosti, ki so ga tudi dobili! Barka bi ob pravilnem podvodnem delu MOČNO izgubila na prostornosti pod prednjo posteljo... Trup bi bil tudi spredaj nekaj ožji...
c.) Spet lažje izglisiranje, saj prednji del čolna zelo hitro skoči iz vode, širina trupa pa je že na prvih 20% kar polna... Tako pridobijo na vzgonu, vendar se poraba na račun tega kar lepo poveča...
Če mene vprašate je razlog za katastrofalno napako v točki 2a!