380, Lavsa

Naši člani prilepijo sliko, vi pa ugotovite kje je bila posneta. Uganke se postavljajo samo za kraje ob morju!

Moderatorji: moderator2, moderator, kr en

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Mar 01, 2012 16:04

admin napisal/-a:Vektor 950 na Lavsi. Torej Lavse se bom v velikem loku izognil. :wink: Vektor mi je pa všeč, če bi mu predelal podvodni del trupa po mojem okusu... :wink:

Daj povej malo bolj natančno, kaj te moti pri podvodnem delu.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Mar 01, 2012 16:37

Verjetno je Admin bolj pristaš gliserskih trupov, ta pa je polizpodrivni. Kljub temu je končna hitrost čez 25 vozlov. Sam sem bolj pristaš počasne plovbe, zato je bilo po enem tednu potrebno v rezervoar(ja) naliti 200-250l. Kar znese manj kot 2l/navtično miljo porabe.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 01, 2012 20:34

tomaz_slo napisal/-a:Verjetno je Admin bolj pristaš gliserskih trupov, ta pa je polizpodrivni. Kljub temu je končna hitrost čez 25 vozlov. Sam sem bolj pristaš počasne plovbe, zato je bilo po enem tednu potrebno v rezervoar(ja) naliti 200-250l. Kar znese manj kot 2l/navtično miljo porabe.

To, da sem pristaš gliserskih trupov je absolutno res!

To, da je Vektor 950 polizpodrivni trup pa absolutno ni res! :wink: Vektor 950 je čisto navaden gliser, nima niti ene najmanjše lastnosti polizpodrivca! Niti kolombe nima!

Ima pa barka 2 problema, da je na morju zanič:

1. V lom zadaj je precej majhen! Kakšen je natančno v stopinjah ne vem, na oko bi rekel, da je nekje 14 stopinj ali pa še manj... Razlog za to je v tem, da barka z manjšim V lomom hitreje izglisira, porabi malo manj goriva in ima lahko posledično za odtenek slabotnejše motorje... Minus ni velik, je pa občuten. V nemirnem morju barka ni ravno najbolj mirna, čeprav pri tej velikosti to ni več kritično, če ne pluješ ravno s 25 vozli po valovih od metra in več.

2. Tukaj pa je PROBLEM na kubik! Premec barke je POPOLNOMA kiksnjen in zato je barka na vodi ZELO nemirna! Kaj je razlog je vprašanje, obstaja pa več razlag:
a.) Projektant ni imel pojma in je naredil pač po "dalmatinsko"... Pa valda će plutat, još je svaku korito do sad plutalo... :wink:
b.) Iskali so dodaten prostor v notranjosti, ki so ga tudi dobili! Barka bi ob pravilnem podvodnem delu MOČNO izgubila na prostornosti pod prednjo posteljo... Trup bi bil tudi spredaj nekaj ožji...
c.) Spet lažje izglisiranje, saj prednji del čolna zelo hitro skoči iz vode, širina trupa pa je že na prvih 20% kar polna... Tako pridobijo na vzgonu, vendar se poraba na račun tega kar lepo poveča...

Če mene vprašate je razlog za katastrofalno napako v točki 2a! :lol:
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Če Mar 01, 2012 20:47

Sem si mislil, da bo nekaj takšnega... admin, hvala za razlago. Nisem si pa mislil, da lahko tudi pri takšnih barkah tako kiksnejo, ker barka je drugače zelo všečna.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 01, 2012 20:52

Ja, tudi meni je bila barka ZELO všečna od kar sem jo prvič videl na enem sejmu. Se mi zdi, da je bilo to v Zagrebu pred davnimi leti... Vržem malo oko na njo, pa mi je bil trup malo sumljiv, čeprav je res, da takrat tudi jaz nisem imel ravno nekih izkušenj, kako mora trup izgledati... Potem sem čez nekaj let s to barko plul in jao, razočaranje! Točka 1 sploh ni problematična, točka 2 je pa obup! Najhuje je, ker vala praktično nikoli ne razseka, temveč barka vedno "zapluje" po valu navzgor in potem zelo na trdo useka v dolino...

Pri vsem skupaj pa se mi poraja ideja od kje ljudje mislijo, da so gliserji slabi na morju in da to razbija in skače v primerjavi z jadrnico... Če probaš tegale Vektorja, sam pa imaš recimo 35 ft jadrnico, boš rekel, da motornjak sploh ni za na morje... Če pa poskusiš nekaj bolj divjega, bi bilo pa mišljenje zagotovo čisto drugačno... :wink:
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Mar 01, 2012 20:58

Res sem se narobe izrazil da je trup polizpodrivne oblike. Se pa tudi s 7-imi vozli solidno pluje. Zaradi dveh motorjev pa tudi pri izpodrivni počasni plovbi kar dobro drži smer. Je pa res, da je bila ob bočnem vetru plovba obupna že pri morju 3. Ampak zadnji teden junija najeti takšno barko za 1.5K€ tudi ni slaba izbira.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 01, 2012 21:09

Jaooo, naključja... Sedaj prejel klic. V soboto zjutraj zelo verjetno peljem enega Vektorja iz Rijeke v Zadar... No, pa smo tam! Bom napisla še kakšen najnovejši vtis, čeprav bo v soboto dopoldan po napovedi kar bolj ko ne brezvetrje...
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Če Mar 01, 2012 21:52

No le poročaj. Sem sedaj šel malo bolj detajlno pogledat slike, pa je res, da se zelo hitro trup razširi na končno širino. Je pač vedno tako, da iščeč kompromis med plovnostjo in prostornostjo. Problem pa je, ker se ti dve zadevi izključujeta. Tisti V lom pa res ni problematičen, saj tidi v globino ni za pretiravat, ker praktično potem nič drugega ne pridobiš, kot pa večjo porabo. Sploh pa imajo skoraj vsi novejši tako zvani poldeplazmanci V loma natanko 0°, pa zelo lepo plujejo. Sem malo pobrskal po internetu in je zanimivo, da sem na več mestih (revijah) zasledil, da vsi hvalijo, kako se doro obnaša v valikih valovih :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti