PARSUN?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
p4pe
Kapitan bojne ladje
Kraj: Kranj - Sv Marina - Lošinj

OdgovorNapisal/-a p4pe » To Jan 08, 2013 22:10

Marjan Tomki napisal/-a:Jap, razlika je očitna.

Povzetek je, da je 'platfus' (gumenjak s ploskim dnom, kot je po vsem sodeč omenjeni Parsun) namenjen temu, nekako pride po mirni vodi od zasidrane večje barke do obale in nazaj in v glavnem za nič več - in potem je vprašanje, če je tudi tako poceni vreden tega denarja.

Na tega bo pa odgovoril MitjaP, najkasneje čez nekaj mesecev.

Borhov in p4pe-jev sta sicer tudi majhna in najbrž tudi ne posebno draga (in najbrž tudi oba PVC), ampak napihljiva kobilica naredi nekaj V-ja in to je potem precej druga zgodba. Še vedno so to gumenjaki za blizu obale in mirno morje, ampak kot pove borh, se s primernim motorjem definitivno ne spotakne več na vsakem valu.

p4pe-jev zložen najbrž ne vzame čisto nič več prostora kot 'platfus'; na kakšnem srečanju :lol: :lol: bo pa od borha izvedel, kje oziroma od koga si lahko sposodi tak motor, da bo videl, če bi tudi njemu njegov tako peljal z 8 KM kot je borhu.

Sej verjamem, da bi se z 8KM peljal super, samo sem v bistvu ravno v taki situaciji, da ne vem kaj bi... no v bistvu vem. :D
Sem pred kakšnimi 2 meseci gledal REGAL-a 2150 (velik preskok iz z-raya)... pa ne boste verjel, moja je rekla da mi/nama ga kupi za moj RD... :lol: Ampak sem odločno rekel "NEMA", dokler ne bova imela malo več časa za to. Jaz delam sicer samo 1-2 vikenda na mesec, ona pa 3-4, seveda poleg vseh ostalih dni. Potem pa za navtiko ne ostane nič, razen 2-3 tednov na leto. Še tale moped sem imel komaj cajt konzervirat. :lol:
Tako da se bova letos kar s tem sesalcem vozila okol, naslednje leto pa se zna narest, da bo normalen spalni čoln, če se ne bova, glede na recesijo, celo z metlam okol vozila. :lol: :lol: :lol:
ZigaR
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a ZigaR » Sr Jan 09, 2013 11:15

p.s.: upam da nisem avtorju preveč zasmetil teme. 8)[/quote]

ma to je super, da so tako izčrpni odgovori....

:wink:

lp
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » Sr Jan 09, 2013 15:16

Predvsem je ogromna razlika ali ima ravno dno (kot ta mali kitajček) ali pa ima napihljivo kobilico in s tem kvazi V dno.

Sam imam čoln 280cm z napihljivo kobilico in z motorjem Tohatsu 5KM z lahkoto glisira vse do nekje 150kg obremenitve, res pa je da je glisiranje po valovih višjih od 20cm pravo rodeo :)

Brez glisiranja, pa gre brez težav tudi po višjih valovih, ampak pri res konkretnih valovih 1m+ (npr. valovi od juga v Medulinu), tam pač čoln po klancu navzgor skoraj obstoji navzdol pa glisira - torej vožnja proti valovom praktično ni mogoča :)

Vsekakor so pa čolni te dolžine primerni samo za priobalno plovbo in plovbo do najbljižjih otočkov v 100% zanesljivem vremenu.
deanw
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a deanw » Po Avg 19, 2013 20:54

Pozdravljeni vsi

Da še jaz pristavim svoj pisker. Lani smo kupili Parsun komplet - 380 bano in 5 hp motor. Kot opisujem in polemiziram v eni od sosednjih tem, je kombinacija ne najbolj posrečena, ker zadeva res dosega nekje hitrosti malo boljšega plavalca :)
Ampak doseže pa svoje cilje in služi namenu.
kupovali smo gumico in majhen motor da lahko oboje spravim v avtodom in na morju pripravim za plovbo v pol ure. Cena k9mpleta je bila 1500 eur dodatno sem si naredil se transportna kolesa kar me je stalo cca 40 eur.
Gisiranja ta zadeva ne pozna, ima pa napihljivo kobilico ter alu trdno dno.
Pa se nekaj podatkov:
- vozi se nas 5 odraslih + en otrok
- max hitrost malo cez 5 kn
- valovi nam niso delali tezav - ce smo zeleli malo zabave smo nek9ga od 9draslih posadili sedet na premec 8n uzivali v morski vodi

Lan8 smo ga vlekli na obalo in predrli dno pa se letos vozili 14 dni tako ker sem pozabil zakrpati. Največ oseb se nas je peljalo 8 odraslih in en otrok.

Če bi imel višek eur in kupca za motor, bi zamenjal za nekaj 10 ali 15hp - ampak trenutno nimam ne enega ne drugega. Lani smo pluli po medulinskem zalivu letos pa na Pagu od N9valje do Gajaca. Poraba kot deklarirana cca 1l na uro

za tisto kar mi potrebujemo je naceloma zadosti :)

Upam da sem komu kaj pametnega namignil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov