nakup gumenjaka 4 do 5 metrov

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Milandro
Naddesetnik
Kraj: LJUBLJANA

nakup gumenjaka 4 do 5 metrov

OdgovorNapisal/-a Milandro » Pe Jan 31, 2014 13:19

Pozdravljeni spoštovani navtičari in privrženci navtike....

Nisem ravno nov na forumu je pa to moja prva tema.

Iščem mnenja, nasvete in predloge, tudi kako ponudbo, pri nakupu gumenjaka. Ker nisem zahteven navtičar si želim nabaviti gumenjak, ki bo nadomesti našega starega družinskega maestrala 18 in tomos 4, ki pa je meddrugim še v izvrstnem stanju. Če bi imel možnost ga registrirat ga ne bi nadomestil z drugim, ampak na žalost mi je od leta 1987 odkar ga imamo pa do sedaj ostala samo stara jugoslovanska homologacija in nič drugega, no pa servisna knjižica tomos 4-ke.
Torej sedaj pa v lov na gumenjaka. Iščem gumico iz hypalona in s trdim dnom, starost mi ni pomembna saj vidim da je hypalon lahko skoraj večen če je zadeva pravilno vzdrževana. Motor pa bi rad imel tak, da bi zadeva plula z vsaj 15 do 20 vozlov potovalne hitrosti. Glede na količino denarja ki sem ga pripravljen porabiti (2000 - 4000) bi Vas prosil za nasvete, kaj bi moral paziti ob ogledu in kaj bi se mi izplačalo. Zadevo bi seveda rad imel na prikolici, tudi kupil bi tisto reč ki je še par let tehnično izpravna v kompletu seveda (čoln, prikolica).

Hvala Vam za nasvete...

Lp Miloš
Milandro
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Milandro » So Feb 01, 2014 21:01

Recimo tale se mi zdi privlačen, specialci prosim za strokovna mnenja (VEM, ni med 4 in 5 metrov). Pa tudi s ceno bi bil bolj fleksibilen, če bi dobil pravo stvar za ugoden denar.

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=164861
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Feb 01, 2014 22:07

Luštkan kompletek. V kolikor tudi v realnosti izgleda tako kot na slikah je zanimiv.

Zavedati se moraš, da je to mala zadevica. Prostorsko bogo. Primerno za dnevna kopanja. Je pa za finančen okvir ki si ga postavil tudi primerna varianta. Malo se seveda da zdilat. Motor je 4T, važno da je v dobrem stanju, poraba bo res mala. Napram tem kar maš sedaj bo amerika.

Meni se zdi v kolikor vse štima čisto primerna zadeva v danih okvirih.

Je pa 5m gumenjak seveda druga zgodba. In maš 5m gumo in 5m gumo med katerima je velika razlika.

S to motorizacijo bodo 3 odrasli s kramo kar težko ven prišli.
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » Ne Feb 02, 2014 08:14

Zgleda lepo ohranjen tale Trimarin 360, vendar pa zelo malo prostora. Če ste 4 članska družina, definitivno glej tam okoli 4,5 M. Glede na znesek, katerega si pripravljen porabiti za nakup gumenjaka, bo verjetno prišel v poštev starejši gumenjak letnika 90-95 + 2T motor. Če je lepo vzdrževano se nimaš kaj bati.
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=159965
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Feb 02, 2014 09:56

Tale je lepo porihtan,ga poznam.Za dnevna kopanja bo vredu.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Ne Feb 02, 2014 11:49

Ce ze kupujes, kupi velikost med 4,5 in 5 m. Sploh, ce ste stirje.pa motor najmanj 40 konjev, raje 50. Tako bos vsaj naredil korak naprej, dlju bos lahko sel, lepse bo peljalo po valovih. Stroski pa so isti, kot z 4 m in 30 km.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Po Feb 03, 2014 20:00

Zdravo !

Pridružujem se mnenju Weta. Preprosto čoln dolžine nad 3,5 m boš vedno dajal v vodo preko klančine. Le v primeru, da boš imel v neposredni bližini vod komandosov, ti ga lahko nepoškodovanega prinesejo v vodo.
Če ga pa spustiš v vodo preko klančine pa je vseeno ali je težak 250 kg ali 400 kg oziroma ali je dolg 3,5 m ali pa 4,5m. Ob vožnji po valovih je pri taki razliki v dolžini znatno prijetnejša vožnja v daljšem čolnu, še zlasti ko lahko vso prtljago, ki jo tovoriš na čolnu udobno in lično pospraviš v ta namen pripravljene prostore. Tako imaš na čolnu lahko vsaj malo "pospravljeno".
Teža čolna oziroma nosilnost prikolice ti bo ob vožnji na dopust omogočala, da v čoln naložiš še cca 200kg prtljage in tako zmanjšal obremenitev vozila.
Z daljšim čolnom sicer nastane razlika v stroških registracije zavarovanja ter seveda zaradi močnejšega motorja cca50 KM boš porabil nekaj več goriva a mislim, da se splača.
Glede na dejstvo, da že imaš morske izkušnje ti priporočam, da iščeš v dolžinskem razredu od 4,5 do 5m in z motorji od 40-60KM.
Tako boš mogoče šele čez 4 leta prišel do ugotovitve do katere praktično vsi pridemo po nekaj letih in sicer;
-da je čoln pol metra prekratek
-da bi moral motor imeti cca 20KM več.

Lep pozdrav
Snežak
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » Po Feb 03, 2014 20:53

Napaka! Vsak čoln je meter prekratek. :D
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Feb 03, 2014 21:15

No ja, ko je treba plačat marino je vedno predolg :roll:
https://medisken.si
mateus
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a mateus » Po Feb 03, 2014 23:19

Strinjam se da je čoln vedno ravno za en meter prekratek, tako kakor moj. :D

Moje mnenje je da išči 4.5 do 5 m gumenjak cca 50hp, če gledaš kaj manjšega kupi zložljivo. Ker za 3m gumo se ti ne splača imet prikolce in problemov povezanih z njo. Včasih sem jim prav fouš ker lahko 3m čoln potegnejo čoln čez plažo na suho, na vodi pa je zgodba obrnjena. :)

Mogoče bo pa kakšnega jurčka več, se pa splača.

Bodi pozoren na ohranjenost tubusev, da je plastika v dobrem stanju, svetujem ti da se pozanimaš glede plovnih lastnosti.
Preglej koliko dodatne opreme je že zraven (tenda, cerada, števci, rollbar...), ker take malenkosti nanesejo na koncu precej denarja ko jih kupuješ posebaj.

Motor: ohranjenost, ali so bili narejeni servisi, preglej če vse deluje normalno, osebno bi izbral tudi hidravliko.

Pri prkolici pa preglej splošno stanje = kolk je že rjasta. Je že kar nekaj zanimivih zgodb o prikolicah na forumu. Za 5m ne rabiš naletne zavore saj je za to težo ne rabiš in so sami problemi z njo! Slana voda + bremze = problem!
TadejX
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a TadejX » To Feb 04, 2014 12:50

mateus napisal/-a: Ker za 3m gumo se ti ne splača imet prikolce in problemov povezanih z njo. Včasih sem jim prav fouš ker lahko 3m čoln potegnejo čoln čez plažo na suho, na vodi pa je zgodba obrnjena. :)

Mi mamo 3,5 m s trdnim dnom in 30 KM in vozimo napinjenega na strehi = odpade prikolica za čoln, v vodo ga damo lahko kar po peščeni plaži s kolesi od karjole, ko ga ne rabimo ga pa obesimo pod strop garaže, tako nam ne zavezma dodatnega prostora.

Največji plus je, da lahko istočasno vlečemo še stanovanjsko prikolico. Smo kampisti. S čolnom na strehi in počitniško prikolico smo mobilni in nismo vezani na kakšen pavšal v enem in istem kampu.

Je pa res, da čoln uporabljamo le za dnevne izlete, za kopanja v sosednji zaliv ali bližnje otoke. Predno gremo na dnevni izlet preverimo vremensko napoved. Če je napovedan veter daljše vožnje odpadejo. Smo ziheraši.

Za dva odrasla, dva otroka in hladilno torbo je čist OK. Smo skromni. Občasno se nas je peljalo tudi štirje odralsi (80, 75, 58 in 50 kg) in smo preživeli furco Tkon - Pakoštane - Pirovac - Tisno - Vrgada - Pakoštane, skupno 86 kilometrov (48 navtičnih milj) po GPS, končna hitrost 39 km/h (21 vantičnih milj), povprečna 35 (16,6). Smo šli bolj pri obali in skriti za otoki. Poraba pa je bila pri 80 % gasu 4,2 l/h.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » To Feb 04, 2014 16:10

Imam jaz enega na prodaj in sicer TM 450 z yamaho 50KM letnik 2002, ga poslikam te dni, je pa pri meni v delavnici na shrambi in bi ga lastnik prodal za ceno , ki bi bila za oba spremenljiva. je pa enak kot tale>:..
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=163252
LpP
O ceni prosim na ZS ker nimam rad 12 strani pogovora... Se mi ne da tolk tipkat :lol:
Fiat Justitia ... Some day....
Milandro
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Milandro » Če Feb 13, 2014 17:52

SUPER STE VSI

Zadovoljen sem z odgovori pa tudi predlagana mera 4,5 do 5 metrov mi odgovarja.Torej....sam še primeren čoln...jaz bi MAESTRALA, mislim da so zelo vzdržljivi ne glede na starost če imajo vestnega lastnika....sam motor pa tudi 4T, zarad porabe....Sem pa tudi sam flexibilen glede cene, če bi dobil kako pošteno ponudbo bi tudi dvignil budget...

Me pa zanima še konkretno ena stvar, delam namreč na špediciji (ne konkretno na carinskem posredovanju) in me zanima, zakaj za vraga je zaj potreben neki T2L (no tranzitni dokument - ene vrste) da si potem daš čoln v marino parkirat....Zelo dosti strank (torej lastnikov Slovenskih plovil)pride k nam po ta T2L in iz posla vem da je to dokument s katerim lahko tranzitiramo blago čez tretje države nazaj v unijo (PRIMER: če bi slovenc polslal čez srbijo blago v Bolgarijo ki je tudi v EU, takrat se za tranzitiranje uporabi T2L). Torej, zakaj ga naši sosedje ki so V EU zahtevajo???? In potem me zanima ali ga jaz tudi rabim oz. v katerih primerih. Mislim da zaj če si kupim gumenjaka s papirji in uradno slovensko registracijo ali je to meni tudi potrebno???

V glavnem, hvala vsem za mnenja in nasvete, se pa priporočam še za kak konkreten primer oz. ponudbo željenega plovila :)
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » Če Feb 13, 2014 18:08

T2L deklaracija je točno to kar si rekel in ne velja za dopustnike, ki pripeljejo prikolice oz. plovila s seboj na dopust. To bolj velja za plovila, pod zastavo druge države EU, ki so že dlje časa na Hrvaškem (nekaj let). Načeloma, bo moralo tako plovilo vsake toliko časa zapustiti teritorialne vode rep. HR. Ti bodo pa na to temo sigurno več znali povedati jadralci.
Je pa seveda res, da je to spet ena kaprica, ki so si jo spomnili naši sosedje.
x5x
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a x5x » Če Feb 13, 2014 21:01

sa ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal : http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=165627

Baje ima 25HP motor yamaha.Kaj se vam zdi za to ceno?
re: tudi v registru deluje da je vse kakor piše

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost