Gumenjak 6 m +

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

Gumenjak 6 m +

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Avg 11, 2014 14:46

Bolj kot ne, sem opustil želje za cuddya. Razlogov je več, najbolj pomemben je ta, da se vse kar ima nekaj prostora, se na vodi gunca kot gugalnica (govora je o dolžinah 6-6,5 m).

Tako bo pot naprej vezana na plovilo z vgrajenimi bokobrani.

Sedaj je tako, da nisem imel možnosti preizkusiti gumic, ki so večje od moje. Tako dejansko ne vem kaj pričakovati. En meter najbrž ni tak korak pri prestopu iz 4 na 5 metrov, kot pri 5 na 6 metrov ??

Sedaj sem v fazi šnofanja in me zanima dejanska razlika med sledečima kosoma.

http://www.subito.it/nautica/solemar-b5 ... 674959.htm

http://www.subito.it/nautica/gommone-so ... 161823.htm

Ne glejte motorjev, ker to ni poanta (no tudi drugače se dvotaktarjev teh velikosti ne bojim več), kakšna je razlika v plovbi med enim in drugim.

Razlika v dolžini je cca. 0.7 m. Postavitev je skoraj identična. Torej, kaj predstavlja ta pol metra?

Argumentirani odgovori/komentarji so zelo zaželjeni (in uporabnikov, ki to znajo tudi dovolj).
https://vodovod-rh.si/
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Avg 11, 2014 17:32

Glede preskoka in razlike iz 4 na 5 ali iz 5 na 6 m ti povem da je v obeh primerih razlika velika. Pa ne samo v dolžino ampak tudi v širino in s tem prostornost. Prav tako je velika razlika v plovnosti čez valove stanje morja min 2-3, kar je manj pa itak ni omembe vredno. V teh tvojih primerih govorimo o S58 (v oglasu je dolžina 6.05) in S22 (dolžina 6.80), kar je 75 cm razlike. Jaz sem vozil Novomarja 5 m, zunanji motor mislim da je bil 60 KM, nato pa sem plul s Trimarinom 6 m (resda notranji motor Mercruiser 3.0, 140 KM in je čisto dovolj KM za tako dolžino). So mi reklji, da ima notranji motor zaradi Z noge (en prenos več) izgubo cca 30 KM in si nekako na istem kot zunanji motor 115 KM. Ti dve plovili se skoraj ne da primerjati med seboj pa vendar je bila plovba občutno drugačna, še posebej na plovbi daljši kot pol ure. Da o prostornosti niti ne govorim. Razlika pri teh dveh se ti bo poznala tudi pri porabi in pri vožnji po cesti. S5.8 mislim, da je okoli 2.5 do 2.6 (nisem šel gledat podatkov kam drugam) širok, dočim je 22 verjetno širok 3.0 do 3.20 m in boš verjetno moral prazniti tubuse za prevoz po cesti. Sam se torej moraš odločiti koliko minusov in koliko plusov gre enemu in drugemu in kaj zmoreš ter kaj potrebuješ, koliko vas bo povprečno na barki in po koliko časa. Na daljših potovanjih se pozna vsak cm tako, da je 0.75 m v dolžino in verjetno 0.5 v širino ogromna razlika. Spet moraš gledati kaj je zate bolj praktično za prevoz, hramba čez zimo, servisi..... Ceni za ta dva sta mislim da kar OK (in se še lahko glihaš - tratabili), čeprav se ne spomnim, da bi v oglasu videl letnika in ali ima kateri prikolico, dodatno opremo, tende... Torej... če govorimo o krajših plovbah po mirnem ali do 1 m valov ne bo problema ne z enim ne drugim, malce prednosti ima vseeno 22.ka, kar je pa čez pa verjetno itak ne boš plul razen če te slučajno ne preseneti kakšno nepričakovano neurje. Tako je moje mnenje (ona gumona sem vozil med 2004 in 2008 in me spomin že malo zapušča) zato ti povem, kako jaz sedaj na to gledam, seveda naj doda še kdo kakšno mnenje.
Sorry za napake ma me nekaj j,be tipkovnica pa še brez očal tipkam :wink:
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » Po Avg 11, 2014 22:56

moj predlog ja in se 1x ja zar 65 ali 75
--Bodybanger--
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » To Avg 12, 2014 06:49

pero123 napisal/-a:moj predlog ja in se 1x ja zar 65 ali 75

tud 61ka pride v poštev.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Avg 12, 2014 12:27

No tole bo pa korak do veliko več prostora in udobja.

Sam se tu počasi sprašujem kaj tu postaviti na prvo mesto, prevažanje več oseb ali počasi že bivanje na čolnu (mišljeno bolj dnevno bivanje).
Kolikor mi je znano ima ta velik Somear ki ga ima Srečko (Ferš) zase in ga občasno prodaja (trenutno ga ni na mornarju), že vgrajen štedilnik, hladilnik itd.
Kaj ko bi tu šel v razmislek o ideji Z Hard topom in nato platneno kabino okoli njega.

Se pa potem jaz sprašujem koliko je ta velikost še primerna za šport (smučanje wake tuba in podobno). kako je z okretnostjo in surovo močjo ki jo ponuja motor.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Avg 12, 2014 15:49

Menjava me matra iz dveh razlogov.
Prvi je ta, da sem take sorte, da bi rad vedno kaj tuhtal, predeloval, nadgrajeval,.... in trenutni je skozi te oči že prišel do neke meje, ko so naslednji koraki nasmiselni in neracionalni.
Drugi pa ta, da se trenutnim ne upam, ali pa je to vsaj nepreudarno, iti na kakšni dve daljši ruti, vsakič pa 7- 10 dni. Saj ne rečem, da se ne bi dalo, pa vendar naj bi bilo to veselje in ne strah, kdaj te bodo ujeli valovi, mogoče pokasiral celodnevni dež.

Sicer poznam ljudi, ki s precej optimizma opravljajo solidne poti z občutno manjšimi kosi, pa vendar bi rad vsaj malo brezskrbnosti.

Kosa iz prilepljenih linkov sta mi všeč (jasno morata biti bež in ne črno bela), sta v nekem dosegu, bom lahko malo ustvarjal, udobje bo par razredov višje, prostora tudi ze eventualno daljše deževje, zagotovo bo današnji hud val postal valček......

90% poti bo letanje za pol ure v eno smer ali manj. Tako bo two stroke še znosen.

Pri manjšem pričakujem porabo okoli 22-24 l/h, pri večjem pa 30-35 l/h.
Tako je še vedno aktualno vprašanje, kakšna je razlika med tema dvema kosoma skozi vidik udobje, uporabnosti, stroškov,..... Aja, 22 potrebuje dvigalo, dočim bi B 58 vip lahko spravljal v vodo po rampi....

Če je razlika opazna, ne pa recimo v rangu prehoda iz 4 na 5 m, bi se raje ogrel za manjšega, če pa je 22 res vredna (ne le nabavna cena, temveč tudi "obratovalni" stroški) svojih stroškov, pa bi mogoče kontaktiral tega muskontarja (lastnik).
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 12, 2014 15:59

Moje skromno mnenje je, da se nad 6m dolžine gumenjaka nekak ne splača imeti. Če nimaš neke hudo številne familije je za 4 člansko na 6m gumi prostora najverjetneje dovolj.

Za potovanja manjka kabina. Vidim pri svoji familiji (ženi), ki ji pihanje 25+ vozlov ne ustreza najbolj.

Če bo na potovanju cel dan dež. bo jajc tudi na 7m gumi če te bo nalil. Na daljšem potovanju te lahko skupaj z močnim dežjem dobi še močan veter in naredi tvojo protidežno konstrukcijo neuporabno. Uspešno pokrit 7m gumo je po svoje težje kot 5m.

Tudi stroški obratovanja 7m gume ki ni na prikoli so vprašljivi. Če bi se sam odločal med variantama ki si jih navedel bi izbral manjšo.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Avg 12, 2014 17:06

Se strinjam, tudi sam se nagibam v smer manjšega B58.
Po drugi strani me je pa strah, da bom po eni sezoni gledal večje. Če pa ne bom mogel z gumico početi tisto kar bi rad, pa bom že malo nataknjen.

Najbolj me moti, ker ne moreš s svojo ritjo preizkusit enega in nato drugega. Tako bi se najlažje odločil.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Avg 12, 2014 21:26

Kolega ima Dafmana 6m. Če te zanima se lahko zmenmo pa se mal zapeleta.
Je blizu tebe kamp Polari.
Mato :wink:
miha07
Desetnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miha07 » To Avg 12, 2014 21:56

Sam sem letos zamenjal maestrala 4.8 +touhatsu50 z bwa 5.9+suzuki140 in moram povedati, da je razlika ogromna. Da se peljati tudi v večjih valovih, brez da si moker. Je sicer malo manj okreten, vendar še vedno dovolj za uživanje v vodnih športih.
Lp
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Sr Avg 13, 2014 08:31

Kot je kasaudio napisal, gumica do 6 m, za sportanje, dnevne izlete, tudi mogoce kaksno noc za prespat. Za tedenska potovanja plastika nad 6 m s kabino, ki pa ravno tako lahko služi za dnevne izlete in sportanje. Seveda gre in se da vse, tudi 10 dni na 5 ali 8 m gunici, vprašanje pa je smiselnosti. Se posebej ko prenočiš ali vedriš, tu je kabina s hladilnikom in umivalnikom res zlata vredna , da o wc ne govorim. Tega gumice (naceloma)nimajo, 6-7 m cruzerji pa vsi.
To je samo moje mnenje.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Sr Avg 13, 2014 20:31

Zdravo !

Z družino sem z 5.6m gumenjakom pet dni potoval okoli otoka Pag do Raba, mimo Cresa do Lošinja, mimo Ilovika, Silbe in Oliba do otoka Vir, kjer smo začeli drugi del dopusta v apartmaju. Na čolnu sem pripravil nekaj več ležalnih površin tako, da nas je spalo 5 oseb (otroci 10,12,15let). Vsak sicer ni imel svoje postelje a vedno smo našli kakšen zaliv, kjer smo v miru prespali.
Načrtno sem še uredil tendo čez celotni čoln tako, da pri celodnevnem potovanju ni bilo nikoli vroče. Tenda se mi je podaljšala še v bokih tako, da se je čoln spremenil v šotor, podobno kot so napravili še drugi iznajdljivi morjeplovci.
Čoln brez večjih težav spravimo v vodo in iz nje tudi po slabih klančinah lahko tudi po plaži. Za transport je pripravljen v približno pol uri časa, hitrost po cestah cca 100km/uro.

Hladilnik ostaja želja, z nekaj iznajdlivosti se da tudi brez njega. Kuhanje v glavnem na obali, kaj malega tudi na čolnu z malim gorilnikom na plin, tuširanje je projekt za naslednje leto.

Motor Yamaha 100 km 4 taktna, prevoženih cca 280 milj, poraba 0,8 l/miljo
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Sr Avg 13, 2014 22:17

Robertht 1

Meni gumenjak poleg potovanja omogoča tudi vse vrste zabave na vodi (tuba, smučanje ..). Če ni polno naložen brez težav zmore hitrosti preko 30vozlov.

Pred odločitvijo za to dolžino (5.6m) sem skoraj kupil podobnega vendar dolgega 4,8m, kar bi v mojem primeru pomenilo, da pred volansko konzolo ni ležalnih površin in s tem bi odpadlo vsakršno razmišljanje o možnosti potovanja. K sreči sem izbral pravega.

Zato tudi tebi želim izbiro čolna, ki ti bo pisan na kožo glede na tvoj način uporabe in resnične potrebe in ne toliko na želje, katere imamo velikokrat prevelike.

Tudi sam sem se letos v pristanišču ogledoval podobne biserčke, dolžine 6,5m z motorjem 150km ali več. Po treznem premisleku sem ugotovil, da ga z mojo družino (za vitlom je žena cca 50kg) ne morem naložiti, avto imam malo preslaboten za nemoteno vožnjo, v pripravljen nadstrešek mi ne gre zaradi prevelike dolžine in širine, zaradi teže je verjetno na prikolici z dvema osema, kar pomeni, da je manevriranje za priklop zelo otežen, itd.

lep pozdrav Snežak
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Avg 15, 2014 08:53

Hladilnik od Waeca vzameš pa imaš mir. Dva akumulatorja ga ženeta brez problema. Je pa malo drag.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Sep 05, 2014 01:35

Teli nimajo problema s 6m+
Motor je sicer mal švoh ampak gre.

https://www.youtube.com/watch?v=DJwvd0tE50g
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti