LOMAC

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

boca001
Poročnik bojne ladje
Kraj: Maribor

LOMAC

OdgovorNapisal/-a boca001 » Če Jan 22, 2015 08:49

Pozdravljeni !

Dva dni nazaj sem kupil LOMAC 2000 z yamahinim 40HP 2 taktnim motorjem. Me pa zanimajo predvsem vaše izkušnje z takim čolnom, na kaj treba pazit na kaj treba bit pozorn.
rabim pa tudi sidro in nevem kolk KG sidro je najbol primerno za moj čoln ?
Pa tudi je 40HP dovolj za tubanje na vodi ?
Hvala za odgovore ;)

še par slikic
Slika
Slika
Slika

l.p
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 22, 2015 09:25

Čestitke za novo pridobitev!

Poleg ustaljenih postopkov rednega vzdrževanja tu ni potrebno nekaj posebno pazit.

Sidro naj bo 4-5 kg, potem 8-10m 6mm verige in nato vrv. Sidro (glavno) naj nebi bilo tipa maček (eni ga zagovarjajo ker se zloži). Js recimo imam bruce sidro in sem kar zadovoljen. Je pa seveda najbolj pomembo, da imaš verigo, ker mu ta zaradi svoje teže pomaga da se vkoplje.

Za dnevna sidranja morda res ni napačen kakšen mali maček na krajši špagi, da se kdaj pa kdaj zapne med skale in ti ni dolgčas...

Glede opreme, ki jo imaš na spodnji sliki, bi jas dodal še kak bokobran, in nekaj krajših špag, ki ti bodo zmeraj prav prišle.

Če motor nima avtomatskega mazanja, delaj 2% mešanico kvalitetnega olja za 2T vodno hlajene motorje. Če avtomatsko mazanje ima, potem bi jaz razmišljal o odklopu tega sistema in uporabi klasične mešanice. Sicer je to stvar debate...

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jan 22, 2015 09:28

Tuba krof ima precej upora predno jo ven spraviš sploh če je notri en hlod ki nič ne pomaga ampak se usede k doma na fotelju in še rit naguzi not v luknjo takega s 40hp in recimo z dvema na čolnu jedva če sploh spraviš ven. če je 1 na čolnu en na tubi potem še gre. tako da uni zadaj če imaš krof bo moral malo pomagati da pride ven potem pa ni problema ko je enkrat na gladini. Obvezno nabavi plavajoče štrike za tubanje,če pa tube še nimaš nabavi bananasto. Drugače pa nekje max bo 28 vozlov če boš sam, s štirimi odraslimi boste mogli malo pomagat čolnu da ven zleze da zglisira potem se boste peljali nekje 24 vozlov, potovalko pa računaj na slabih 20.
spredaj si naredi nekaj da potniki lahko ležijo, pa tendo obvezno.
Če nimaš šteng zadaj jih namontiraj, ker preko tub je kriza gor lezt pa še kak rambo ti lahk utrga štrike na boku. Kalužno če ni daj zadaj, drugače ne trpaj preveč robe in teh bokobranov ker bo hitr gneča na čolnu. No pa uživaj:) ooo kolk je še do poletja.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jan 22, 2015 09:56

Za sidro ti priporočam takega in ni nujno da iz te trgovine. http://www.navtikaceneje.si/Sidro-HALL-6kg/ . Sidro nima ostrih robov in zavzame tudi malo prostora. Jaz imam še 6m verige 8mm, po mojem lahko imaš ti še manj. Zadeva drži malo večji čoln od tvojega. Sem imel 410 gumenjak in 40KM marinerja pa je šlo kar vredi. Tudi s petimi je lepo glisiralo, smučali smo, tuba pa je tudi letela, pač z enim na čolnu.
Ne vem zakaj bi odklapljal autolube, če deluje. Sem imel tri take yamahe različnih moči in je povsod delovalo.
Guma je guma, zaenkrat.
boca001
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boca001 » Če Jan 22, 2015 11:12

avtomacko mazanje, so mu že v začetku odklopli. In vedno se je uporabljalo OEM Yamahino olje tak, da to nebom spremijal. Delala se pa je 3% mešanica. Je pa bil motor konzerviran septembrqa pred zimo. zaj sem ga jaz zaštartal, na slušalke z vodo in v kadi, mke pa zanima ali ga je zaj pametno do meseca maja ko se sezna začne konzervirat nazaj ali ga naj kr tak pustim ?

Kar se pa sidra tiče pa mislim da bom kr to vzel prav zarad ostrih robov, pa še enga malega mačka za rezervo. http://www.navtikaceneje.si/Sidro-HALL-6kg/
samo 8-10 metrov verige ? ni to malo dosti ? navadno se sidraš na globini 5m. Sem pa za sidranje vzel 50m 8mm vrvi. in sem razmišlal da bi 3m verige privijačil na sidro in pol navezal vrv na verigo.
Bokobranov imam 5 na premcu enga pa 2 na vsaki strani. mam pa dovol prostora pod klopjo kjer bodo lepo pospravljeni dolker jih pač ne uporabim!

kar se pa tube tiče pa sem to naročil
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=174185

Hvala za nasvet glede lojtrce, nisem niti razmišljal o tem. problem je samo kam na montirat saj odzadaj ni tolko prostora za kaj aluminjastega. rabim kako stransko varianto.

Kaka ideja ?
Nazadnje spremenil boca001, dne Če Jan 22, 2015 11:26, skupaj popravljeno 1 krat.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Če Jan 22, 2015 11:26

Hvala za nasvet glede lojtrce, nisem niti razmišljal o tem. problem je samo kam na montirat saj odzadaj ni tolko prostora za kaj aluminjastega. rabim kako stransko varianto.

Kaka ideja ?[/quote]

http://www.navtikasport.com/?productID=622
boca001
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boca001 » Če Jan 22, 2015 11:30

klemn napisal/-a:Hvala za nasvet glede lojtrce, nisem niti razmišljal o tem. problem je samo kam na montirat saj odzadaj ni tolko prostora za kaj aluminjastega. rabim kako stransko varianto.

Kaka ideja ?

http://www.navtikasport.com/?productID=622[/quote]

super hvala ;)
TadejX
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TadejX » Če Jan 22, 2015 11:51

boca001 napisal/-a:kar se pa tube tiče pa sem to naročil
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=174185

:roll:
Sam imam enako tubo model meteor in je totalno zanič. Če maš še možnost raje vzemi kakšno drugo.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Če Jan 22, 2015 14:12

Pozdravljeni Boco

Do morja je še več kot tri mesece in sam bi za ta čas že napravil konzervacijo.
Ob ogledu slik izgleda kot da akumulator ni pritrjen. Ker ima znatno težo, ga hitro lahko začne premetavat po prostoru zlasti pri vožnji čez valove.
Ko bo vsak član posadke na čoln prinesel samo svojo opremo (plavutke, masko, bisačo, pijačo, hrano) bo prostora hitro zmanjkalo zato je smiselno imeti le toliko opreme, kolikor jo resnično potrebuješ. Če boš vozil otroke ali razmišljaš o rešilnih jopičih zanje, pa tudi za osebe na tubi.
(Sprašujem se ali res potrebuješ štiri bokobrane na gumenjaku? Ali boš res tako sidral, da moraš zaščititi oba boka čolna? Kje in kako boš imel sidran čoln preko noči? Katero opremo boš preko noči pustil na čolnu?)

Prostora na čolnu je hitro premalo zlasti, če se boste z njim odpravili na celodnevni izlet. Tukaj pride zraven še senčnik, ležalne blazine, hladilna torba, tuba, itd.

En izmed možnosti nadgradnje čolna je izdelava ležanih površin v sprednjem delu čolna. Na ta način dobil spodaj še skladiščne prostore.

Želim ti veliko prijetnih užitkov

Snežak
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 22, 2015 14:55

Ne vem zakaj bi delal 3% mešanico za tako Yamaho, ti motorji so narejeni za 1% mešanico. S kvalitetnim TCW3 oljem delaj 1,5 do max.2%. Vse drugo je pacanje motorja in ustvarjanje prekomernih oblog in saj.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Jan 22, 2015 16:34

Piki napisal/-a:Ne vem zakaj bi delal 3% mešanico za tako Yamaho, ti motorji so narejeni za 1% mešanico. S kvalitetnim TCW3 oljem delaj 1,5 do max.2%. Vse drugo je pacanje motorja in ustvarjanje prekomernih oblog in saj.

Drži!

Odklop autolube lahko skrajša tozemeljsko pot motorju. Motor je prilagojen temu, da dobi olje preko šob, da drenira olje nazaj v črpalko, ki za zopet preko šob dodaja v motor.

Z odklopom, bo mazalni sistem popolnoma spremenjen.

Sam bi autolube (ki je mimogrede sistem, ki maže odvisno od režima delovanja in ni vezan na porabo goriva) obdržal in dodajal kakšen slab 1% olja v gorivo.

Motor, v katerem se bo nabralo nekaj saj v izpuhu, bo deloval slabše.
Preveč olja in neustrezne nastavitve uplinjača poberejo precej konj. ...... Če motora slabo "diha" bo tudi mazanje slabše,.... vsaka spremeba, ki ni predvidena s strani proizvajalca ima lahko drage posledice.

aja, predlagano sidro je dobra varianta, le verige pa res ne bi dal 8 metrov (toliko bi potreboval, če bi spal na vodi ....)

Še to, dobri 4-je metri in 40 KM.... ja-ja več kot dovolj, kar se pa lestve tiče smo si pa mi pomagali z motorno peto in prišli na gumo povsem enotavno. Pri naslednji gumi, ki je imela lestev, smo še vedno pogosto lezli ven preko pete.
https://vodovod-rh.si/
boca001
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boca001 » Če Jan 22, 2015 16:56

hvala vsem za odgovore full ste mi pomagali.

predlagano sidro sem naročil, pa tud lojtrco. Peta motorja je vseeno neka zmes aluminija pa mislim da ni pametno dodatno obremenjevat. edino nevem koliko verige je pametno met za kako sidranje čez dan po zalivih. Čoln bo čez noč v manjši marini ali pa na boji v bližini kempa ¨!

Kar se pa motorja tiče čeprav sem sam mehanik gre jutri v miklavž na Moto navtiko kjer je bil vedno redno servisiran, na pregledin pa da se konzervira nazaj, in bom vprašal kak je z tem autolube!

akumulator je samo za probo gor kajti škatla pride dol ter oblečena v karbonsko foljo, in po čolnu pride led osvetlitev ;) malo bolše ozvočenje kaki drugi radijo ;) tako da še čoln čaka kaka posodobitev pred sezono ;)
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jan 22, 2015 17:28

Za sidranje čez dan je 4m vrh glave dovolj. Jaz jo mam toliko na 5,5m dolgem čolnu pa včasih tudi na sidru prespim....Ne vem pa, če je 8mm špaga dovolj močna. Na čolnu pa je fino met še dve vrvi dolge cca 8m za bočno vezanje na pomol in eno 15m za vezanje med bojo in pomol (to lahko uporabiš tudi za pomožno sidro na krmi, da čoln preveč ne opleta)
mirno morje
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jan 23, 2015 07:19

Že štiri leta imam 8mm vrv za sidranje pa sidram 150.ooo krat na leto pa tudi čoln je preko sidra vezan, tak da je to po mojem zadosti.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jan 23, 2015 08:58

Pa valjda nisi naročil te blesave lojtre za preko tube, nabavi uno za na krmno steno zadaj, to je spet ena krama ki ji moraš potem nekam dat.
Tendo imaš?, pa ne rabiš te led osvetlitve verjemi, ko si na motju te bk za led osvetlitve,važno ti je da makina pali takoj, da se ne treseš skoz a bo al ne bo a bo zdržal cel dan, pa da to čoln ne pušča pa da voda kje ne prihaja notri.Šminkerija je brezveze, samo še led(eno) pivo dabiš:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov