PRVI GUMENJAK...POMOČ

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Pe Maj 22, 2015 16:22

Pozdravljeni,

po dolgem času se spet oglašam.... Gumenjak kupljen :P ...zadevo sem prespal,razmislil in kupil:
Brig Falcon Rider 400L letnik 2011 z motorjem Yamaha 40, 4 taktna letnik 2011
vse skupaj na prikolici letnik 2011

Mogoče res mal majhen za nekatere, samo glede da sem nameraval kupit zložljivo gumico yamaha 380s in da je še to prvi moj gumenjak, mislim da za začetek je zadeva kar zadovoljiva....čez leta pa če bo potreba in drobiž pa na večjega :D ... Tko da za v kak zalivček pridet ali pa obvozit mal obalo bo kar vredu.

Me pa sedaj nekaj drugega zanima. In bi tudi prosil kak nasvet.
Rabim vrvi za privez.Kaj in kakšne mi priporočate glede na moj gumenjak in kakšne bi bile priporočljive dolžine vrvi...

Ker je to zame vse novo so predlogi dobrodošli....
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Maj 22, 2015 16:37

Kupljeno se zdi racionalno, vendar bo tistih 6 oseb kar na dren.

Sicer bo najbrž šlo tudi to, če bo povprečna teža na rep do 65 kg. Šest descev pa ne dajaj gor.

Sicer se da ta RIB dobiti tudi s hypalonom, ja ta najbrž PVC. Za ene 6 let ne bi smelo biti skrbi, nato je vsako mirno leto podarjeno.
https://vodovod-rh.si/
blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Pe Maj 22, 2015 16:51

Hja no ravno 6 odraslih nebo nikol gor,nekje 4. Se bomo pa tudi večina vozili po 4. Gumenjak je bil čuvan, v mojih rokah bo pa vsekakor 200% , tako da mislim da mora kr zdržat, čeprav je PVC.
miranK
Kapitan
Kraj: Trebnje-Cres

OdgovorNapisal/-a miranK » Pe Maj 22, 2015 18:05

-za vezanje na pomol,bojo 2 vrvi dolžine 2 do 4m
-za vezanje v zalivu za kakšno skalo,kamen vrv dolžine cca 10 do 15m
-vrv za sidro dolžine cca 25m
-naj bojo debele 10mm
To je minimalno kar potrebuješ. nič ni narobe ,da imaš še rezervo.

ps.
Imam vse to in še več naprodaj,staro eno sezono.
Poglej male oglase.
več na ZS če te zanima.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 22, 2015 18:56

mirank je praktičen in kar je naštel, bi bilo marsikdaj čisto OK.

Ampak tem kazalu je povezava na Slo seznam obvezne opreme. (Povezave na HR seznam na Nemo.hr žal ne delajo več - če kdo najde veljavno namesto tega, bom zamenjal v kazalu)

V obvezno opremo po Slo med drugim za čoln do 5 m spadajo tudi privezne vrvi skupne dolžine najmanj 40 m in sidro (ali druga ustrezna naprava) s sidrno vrvjo ali verigo dolžine najmanj 30m.

Za privezne vrvi se največkrat uporabljajo podobne temle
Slika

Sidro za tak gumenjak je verjetno najpogosteje 'marela', ker je sklopljivo in nima konic, ki bi zlahka kaj predrle.

Cro seznam obvezne opreme je vseboval zahtevo za od 25m sidrne vrvi ali verige naprej in privezne vrvi potrebne trdnosti in dolžine. Tam nisem videl izrecno najmanj x m - in naših 40 m zna biti za majhen čoln precej velika in nepriročna reč. Ampak utegnejo te gnjaviti, če te pride kdo pogledat in ne boš imel dovolj 'štrikov'.

Praktične izkušnje: so razen pri pregledu ob vpisu in podaljšanju komu gledali, če ima dovolj dolge privezne vrvi?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Pe Maj 22, 2015 20:11

hvala za izčrpen odgovor...

kaj pa svetujete glede vrvi je isto katere kupiš na metre ali so te fiksne dolžine narejene z zanko boljše... glede uporabe....
Marjan 99
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marjan 99 » Pe Maj 22, 2015 20:32

--
Nazadnje spremenil Marjan 99, dne To Jun 06, 2017 21:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Maj 22, 2015 21:08

Verjetno boš večkrat vezal bočno na pomol. Zato si kupi 2 vrvi dolgi 8 m, ker so včasih rinke bolj na redko, če pa so dovolj blizu, pa se vežeš tako, da daš vrv skozi oko na pomolu in vežeš nazaj na čoln (tako se lahko pri izplutju sam razvežeš ko si že v čolnu). Poleg tega rabiš sidrno vrv dolgo 30 do 40 m in še eno 15m za vezanje na obalo, ko si na plaži. Dovolj dobre bodo tiste na meter iz merkurja debeline 10mm ( če jih dobiš ugodneje pri miranu, še bolše). Če boš imel čoln na boji, pa še par metrov 12mm vrvi
mirno morje
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 25, 2015 07:12

Vrvi 10mm za privez nekje 8m 2kos in 8mm za sidranje dolžine nekje 15-20m pa pravo sidro bo zadosti. Vsaj na mojem je. Potem pa še kakšno rezervo 15-20m pa konec.
Sidro pa vse karkoli drugega kot marelo ali maček ali kako se že reče.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 25, 2015 16:15

No tudi marela (6kg) je dobra za dnevne izlete, saj ne bo spal čez noč na sidru. Je pa odvisno kakšno sidrišče izbereš. Pa še en nasvet, ne sidraj v vodi, ki je globja od tvojih potapljaških zmožnosti, ker po murphiju, ko ni treba se vedno dobro zatakne.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Maj 25, 2015 22:23

kocka napisal/-a:No tudi marela (6kg) je dobra za dnevne izlete, saj ne bo spal čez noč na sidru. Je pa odvisno kakšno sidrišče izbereš. Pa še en nasvet, ne sidraj v vodi, ki je globja od tvojih potapljaških zmožnosti, ker po murphiju, ko ni treba se vedno dobro zatakne.

Zato pa imamo tudi pomožno vrv na sidri :idea:
Mato :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Maj 26, 2015 06:58

Dostikrat sidram in vežem na pomol, potem pa tota marela bol slabo drži. Sedaj imam "hall" 6kg pa malo verige pa je dosti bolj sigurno.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 26, 2015 07:00

Imaš prav mato, vendar predstavljaj si en manjši zaliv(Strunjan) v katerem je 15-20 plovil s pomožno vrvjo in bojo na sidru in enega "rentarja" z jadrnico, ki se želi parkirat nekje na sredi. V 5min jih nabere 5-6 na gred, pa je konec miru.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Maj 26, 2015 11:39

Hmm Kocka
Jaz pomožno vrv vedno potegnem ob glavni. dam ji 0,5-1m več dolžine in tako vežem na čoln. Tako sta vrvi dokaj vzporedno.

Ah zajemanje tujih sider pri vkopavanju svoje sem pa doživel na lastni koži.
Komaj sem uspel do časa odvezati vrv na obalo da mi ni kaj potrgalo.

Kot ponavadi spoštujem pravilo 3x dolžino globine za sidrno vrv. Seveda je to v okolici Cresa kjer globina hidro narašča takoj 20-30m.
torej si predstavljaš koliko bolj na odprtem je sidro kot čoln.
pa pridejo jadrnice in jahte. ki vlačijo sidra prečno na vse čolne v zalivu.
To sem opazoval z obale, mahal se drl itd... nič.
Na enkrat pa moja gumica začne slediti v smeri tistega ki je vkopaval sidro.
Otroka sem poslal po pipec v hladilno torbo jaz pa hitro odvezovat, za mišjo smo uspeli, je že zategovalo vrv. Potem pa palvat do čolna in seveda odmotat svoje sidro od tuje in ponovno sidranje. Al oni makaronar tudi "skuzi" ni rekel, enostavno se je odpeljal v drugi zaliv.
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov