elisa za tomos 4
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
elisa za tomos 4
Imam 40 ali več let star tomos 4., ki deluje brezhibno. Lani sem pokvaril eliso. Letos sem kupil eno staro jo zbrusil in pobarval. Ker se nič ne razumem na te stvari, me zanima kako določiš velikost kraka. Bral sem da so različne velikosti. Ta moja je dvokraka premera 20 cm. Ali bo dobra?
Pozabil sem še vprašat, kako veš da ima motor dolgo ai kratko nogo. Imam gumenjak Beograd sport, mislim, da je dolg 3.20 m.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Domače popravilo propelerja zna biti problem
- Če je bila poškodba večja, je pri domačem popravilu elise nekaj problemov, ki jim ni lahko biti kos.
Če si recimo na enem kraku pobrusil več ko na drugem, da propeler ne bo več uravnovešen, bo pri vrtenju nihal, to pa pri manjši napaki najbrž pomeni krajšo življensko dobo ležajev, osi, in semeringov (tesnil) osi propelerja; pri večji napaki pa lahko tudi poškodbo, do katere lahko pride hitro.
Podobno mislim da bi povzročilo nihanje, če so kraki hidrodinamično dovolj različni oziroma bi en ali več krakov imelo dovolj veliko odstopanje v površini, koraku... Bilo bi podobno, kot če bi imel zvito platišče ali slabo uravnoteženo gumo na avtomobilu pri večji hitrosti.
Če meniš, da je poškodba majhna, ali da boš sam kos popravilu propa tako, da do česa od opisanega ne bo prišlo, in bo popravljen propeler dober - in če veš, kje bi lahko 'pomeril', kako ti je uspelo - dobro.
Če ne, pa je verjetno bolje ali dati popraviti; velikokrat pa je ceneje poiskati drug prop (v tem primeru morda tudi kakega nepoškodovanega s kakega tomosa, ki ga kdo ponuja za dele).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti