Hitrost gumenjaka
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
-
Daki
Moje izkušnje s 3 metrskim gumenjakom. Prvo sem imel Yamaho 5C 2t, 1 cilinder, 103 ccm, pa tudi sam nisem zaglisiral. Potem sem dal gor Yamaho 6C 2t, 2 cilindra, 165 ccm, pa sva dva z lahkoto zaglisirala. Poizkusil sem pa tudi z Yamaho F5A 4t, 1 cilinder, 139 ccm, pa sem lahko zaglisiral sam, z dvema pa ne.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
-
Daki
-
Daki
Marcel_Mastnak napisal/-a:Daki pol je blo neki narobe z yamaho 5C al pa s čolnom. Jaz sem mel yamaho 5BS isto 1 cilinder in zračno hlajena 2T pa je šla ko šus. Stric je mel pa johnson 6 na 2 cilindra 2T kot sem že omenil in na quicksilverju 330 (čoln je resnično lahek) in je glisiral z dvema odraslima moškima...
Z motorjem sigurno ni bilo nič narobe, čoln je bil pa Yam 300 sport. Če sem se zelo nagnil naprej je včasih celo nekaj nakazal, drugače pa ni šans. Se strinjam, da je dosti odvisno od čolna.
Nazadnje spremenil skiathos, dne Pe Jan 29, 2016 21:47, skupaj popravljeno 3 krat.
www.sailingtimy.com
-
Daki
skiathos napisal/-a:Ne bi rad bil preveč pameten ampak vseeno moje mnenje, jst mislim, da ne izglisira temveč se pač za tako velikost čolna dovolj hitro pelješ. Dobro je poznati definicijo glisiranja. Hitrost vožnje nam ne pove kdaj glisiraš, kajti potem takem tovorne ladje čez ocean glisirajo. Jst imam na gumenjaku tomosa 4,5 in posledično po vsem tem če sedim zadaj pri motorju, prvi konec je meter iz vode, torej glisiram? Isti primer se držim nad špico, peljem se po celi vodni liniji gumenjaka, morda sedaj glisiram?
Hitrost plovbe nam ne pove kdaj kdo glisira, toliko o mojem mišljenju![]()
Glisiranje je drsenje čolnov z gliserskim dnom (sem spadajo tudi gumenjaki) po vodi in pika. Krajši čolni zglisirajo prej, daljši in težji kasneje (pri višji hitrosti), deplasmanci nikoli. T 4 (3 KM) in ostale prdulce z 4 in 5 KM in z eno osebo na čolnu pri hitrosti 8-9 vozlov na recimo 3 m ali 3.5 m gumici glisirajo. Zraven pa se lahko pelje trajekt z recimo 10 vozli, pa ne glisira ampak se pelje deplasmansko. Tako hitrost mu omogoča dovolj močan motor in dovolj dolga vodna linija. Toliko, da se ne bo mešalo hrušk in jabolk.
Marcel_Mastnak napisal/-a:Daki pol je blo neki narobe z yamaho 5C al pa s čolnom. Jaz sem mel yamaho 5BS isto 1 cilinder in zračno hlajena 2T pa je šla ko šus. Stric je mel pa johnson 6 na 2 cilindra 2T kot sem že omenil in na quicksilverju 330 (čoln je resnično lahek) in je glisiral z dvema odraslima moškima...
Kateri letnik je bila yamaha 5bs z zračnim hlajenjem?
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Glede yamahe je bila letnik 78. Krasn motorček! Ker je dolgo stal ko smo ga kupli so bili glasni ležaji zato smo menjali oba ležaja in semeringa kar je zneslo 23EUR in je motor delal 5 sezon brez kančka dvoma potem pa je crknila špula kar ni nič posebnega ampak sem takega prodal ker je k hiši prišel Merc...
Glede glisiranja pa je Piki lepo razložil. In če ne čutiš kdaj čoln zglisira ko ga voziš potem mislim da nisi varen voznik ker niti neveš kak reagirat v situaciji. izpodrivna vožnja ali glisiranje zahtevata drugačno manevriranje...
Glede glisiranja pa je Piki lepo razložil. In če ne čutiš kdaj čoln zglisira ko ga voziš potem mislim da nisi varen voznik ker niti neveš kak reagirat v situaciji. izpodrivna vožnja ali glisiranje zahtevata drugačno manevriranje...
-
Daki
Marcel_Mastnak napisal/-a:Glede yamahe je bila letnik 78. Krasn motorček! Ker je dolgo stal ko smo ga kupli so bili glasni ležaji zato smo menjali oba ležaja in semeringa kar je zneslo 23EUR in je motor delal 5 sezon brez kančka dvoma potem pa je crknila špula kar ni nič posebnega ampak sem takega prodal ker je k hiši prišel Merc...
Točno tako. Do letnika 80 je bilo na Yamahi 5 zračno hlajenje, nato pa so prešaltali na vodno hlajenje. So bili pa res enostavni in sigurni motorčki.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Skiathos
- O jadrnici na podvodnih krilih s posnetka naprej raje tukaj
- izrivna plovba
To je gospodarna plovba, največkrat do hitrosti, pri kateri dolžina premčnega vala ni daljša od dolžine trupa.
Pri tem načinu je upor vode proti gibanju trupa pri podobni obliki premo sorazmeren omočeni površini trupa, ta pa je večja, če je barka bolj naložena...
- oranje, gnetenje... (mushing...) pred zglisiranjem - hitreje od izrivne plovbe, a počasneje od glisiranja
To je, ko se plovilo giblje dovolj hitro, da se pri premcu odrinjena voda ne utegne vrniti, preden je krma mimo. Praviloma to pomeni močno vrtinčenje vode za plovilom (kar pri jadranju - recimo v močno valovitem - včasih namenoma uporabljamo - zadevi včasih rečejo 'pritajitev' (heave to).
Za vzdrževanje plovbe v tem režimu potrebujemo bistveno več moči kot pri izrivni plovbi, zato potrebujemo močnejši motor za izglisiranje, kot potem z glisiranje na 'potovalki'. - glisiranje
Hitrost in odrinjena voda dvigneta del trupa (lahko tudi večino) trupa iz vode in če je trup primerno oblikovan, je vrtinčenja zelo malo.
Upor trupa proti vodi postane spet precej sorazmeren omočeni površini - in na to spet vpliva skupna masa (z vsemi tekočinami, vso kramo in posadko) plovila.
K temu, kar sta napisala Piki in Marcel mogoče še:
Po definiciji so tipi plovbe klasično (po trupu, brez podvodnih kril itn.) trije:
NT-jev posnetek, na katerega je povezava še enkrat tule, pa ni niti izrivna plovba (barka v 'luknji' z malo vrtinčenja in malo potrebne moči, niti poskušanje izglisiranja z 'gasom do daske', velikim vrtinčenjem in porabo. Od običajnih tipov plovbe potem preostane pač samo še glisiranje.
Morjeplovec 5 HP

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
O tem na tej sliki bi pa pa rad še kup reči izvedel.
Kakšna barka... tale?
Se kaj ve, v kakšnih okoliščinah (veter, val...) je bilo to slikano?
Po obliki trupa videti v principu izrivna barka - imam vtis, da je to na vrhu vala, ne toliko glisiranje.
Je pa spektakularen posnetek - in zanima me tudi, kdo in od kod je slikal
Janadino, lahko mogoče tole od slike (Katia) naprej odcepiš v novo temo v jadrnice?
Kakšna barka... tale?
Se kaj ve, v kakšnih okoliščinah (veter, val...) je bilo to slikano?
Po obliki trupa videti v principu izrivna barka - imam vtis, da je to na vrhu vala, ne toliko glisiranje.
Je pa spektakularen posnetek - in zanima me tudi, kdo in od kod je slikal
Janadino, lahko mogoče tole od slike (Katia) naprej odcepiš v novo temo v jadrnice?
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost