Pomoč pri nakupu Maestral 490
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Pomoč pri nakupu Maestral 490
Lepo prosim za nasvet oziroma mnenja glede nakupa sledečega Maestrala 490:
https://www.mornar.net/view/ad.asp?id=253620
Na določenih mestih odstopa zaščitni bočni gumiran trak; popravilo verjetno ni zahtevno oziroma zahteva samo brušenje obstoječega lepila in nanos novega?
Pri spojih na hypalonu na večih mestih odstopajo nitke; verjetno klasičen pojav?
Lastnik je omenil, da ima montirane 3 kalužne črpalke: 1 na premcu v sidrnem prostoru, 1 v kaluži in 1 na samem dnu (na najnižji točki dna). Dejal je, da je črpalko montiral na dno zaradi tega, ker se ob spremembi vremena tubusi volumensko spreminjajo in posledica je odtekanje vode v dno čolna. Preveril sem notranje spoje tubusov pri lupini in za tubus lahko sežem s celo dlanjo (tubusi so napihnjeni na cca 70%). Zanima me, če je to ok.
Znancu, ki si je lastil isti čoln, je dno počilo po celotni dolžini, dejal pa je, da so mu ga nato v tovarni popravili brezplačno, da naj bi bila to serijska napaka? Ve kdo mogoče kaj več glede tega?
Za motor lastnik pravi, da ima cca 800-900 ur. Po hitrem pregledu pod pokrovom deluje lepo vzdrževan, suh, elisa v dobrem stanju. Zanima me, kdaj nastopijo večji servisi pri tovrstnih motorjih oziroma kakšni so intervali servisov glede na ure. Lastnik ga je servisiral pri lokalnem mehaniku.
Prosim za priporočilo kakšnega hypalon / poliester mojstra v okolici Celja, ki bi lahko z mano še enkrat podrobno pregledal čoln in nato tudi opravil morebitne potrebne popravke.
Hvala za odgovore, lp
https://www.mornar.net/view/ad.asp?id=253620
Na določenih mestih odstopa zaščitni bočni gumiran trak; popravilo verjetno ni zahtevno oziroma zahteva samo brušenje obstoječega lepila in nanos novega?
Pri spojih na hypalonu na večih mestih odstopajo nitke; verjetno klasičen pojav?
Lastnik je omenil, da ima montirane 3 kalužne črpalke: 1 na premcu v sidrnem prostoru, 1 v kaluži in 1 na samem dnu (na najnižji točki dna). Dejal je, da je črpalko montiral na dno zaradi tega, ker se ob spremembi vremena tubusi volumensko spreminjajo in posledica je odtekanje vode v dno čolna. Preveril sem notranje spoje tubusov pri lupini in za tubus lahko sežem s celo dlanjo (tubusi so napihnjeni na cca 70%). Zanima me, če je to ok.
Znancu, ki si je lastil isti čoln, je dno počilo po celotni dolžini, dejal pa je, da so mu ga nato v tovarni popravili brezplačno, da naj bi bila to serijska napaka? Ve kdo mogoče kaj več glede tega?
Za motor lastnik pravi, da ima cca 800-900 ur. Po hitrem pregledu pod pokrovom deluje lepo vzdrževan, suh, elisa v dobrem stanju. Zanima me, kdaj nastopijo večji servisi pri tovrstnih motorjih oziroma kakšni so intervali servisov glede na ure. Lastnik ga je servisiral pri lokalnem mehaniku.
Prosim za priporočilo kakšnega hypalon / poliester mojstra v okolici Celja, ki bi lahko z mano še enkrat podrobno pregledal čoln in nato tudi opravil morebitne potrebne popravke.
Hvala za odgovore, lp
Re: Pomoč pri nakupu Maestral 490
očitno si že sam ugotovil, da je en kup problemov vse kar si opisal NI normalno, kakšne tri črpalke (zakaj že) če bi bil čoln v redu narejen in ima drenažne izpuste ne rabiš črpalk, če lahko z roko sežeš nekam?? med tubuse in dno pol je to res velik problem
glej, nisem videl omenjenega čolna a poznam čolne, ki jih delajo 1x tako 1x tako, kakor pade
sam se odloči, že cena 9 jurjev za zjahan suzuki 70 in kupproblemov čoln
glej, nisem videl omenjenega čolna a poznam čolne, ki jih delajo 1x tako 1x tako, kakor pade
sam se odloči, že cena 9 jurjev za zjahan suzuki 70 in kupproblemov čoln
Hvala za odgovor.
Verjetno nisem zapisal dovolj nazorno, kaj me zanima. Ne vem, kako so tubusi lepljeni na lupino. So lepljeni samo spodaj na dnu, ob strani pa samo objamejo lupino s tem ko jih napihnemo?
Glede motorja; če je bilo vse redno servisirano in če ga npr. takoj po nakupu peljem na uradni suzuki servis na celoten osvežitveni tretma (menjava olja, svečk, impeler, črpalke, odstranjevanje kamna, ...) potem bi verjetno moral oddelati še par ur?
Po 13h letih oz 900 urah je verjetno ''normalno'', da tu in tam odstopi zaščitna gumi obroba?
Še vedno pa prosim za kontakt nekoga iz okolice Celja, da bi mi pomagal pri pregledu.
Hvala, lp
Verjetno nisem zapisal dovolj nazorno, kaj me zanima. Ne vem, kako so tubusi lepljeni na lupino. So lepljeni samo spodaj na dnu, ob strani pa samo objamejo lupino s tem ko jih napihnemo?
Glede motorja; če je bilo vse redno servisirano in če ga npr. takoj po nakupu peljem na uradni suzuki servis na celoten osvežitveni tretma (menjava olja, svečk, impeler, črpalke, odstranjevanje kamna, ...) potem bi verjetno moral oddelati še par ur?
Po 13h letih oz 900 urah je verjetno ''normalno'', da tu in tam odstopi zaščitna gumi obroba?
Še vedno pa prosim za kontakt nekoga iz okolice Celja, da bi mi pomagal pri pregledu.
Hvala, lp
Motor ima tudi zobati jermen in če vse to zamenjaš kar si napisal ob poprejšnji normalni uporabi nimaš straha za motor. Taki servis je zelo enostaven za kakega avtomehanika, mi smo ga šraufali sami 7 let. Edini problem v tem času je bil z zaganjačem, pa še to smo ga samo očistili.
Glede zatekanja vode v dno čolna pa je to nenormalen pojav, več pa preko foruma in opisa ne morem povedati.
Glede zatekanja vode v dno čolna pa je to nenormalen pojav, več pa preko foruma in opisa ne morem povedati.
Guma je guma, zaenkrat.
Opisano kliče na mnogo vloženih ur in več kot obvezen glavobol..da ne rečem da cena sploh ni gorenjcu prijazna.
Paco
Paco
pojdi se z bikom bost!
-
Daki
Exorcist napisal/-a:Glede motorja; če je bilo vse redno servisirano in če ga npr. takoj po nakupu peljem na uradni suzuki servis na celoten osvežitveni tretma (menjava olja, svečk, impeler, črpalke, odstranjevanje kamna, ...) potem bi verjetno moral oddelati še par ur?
Naj ti ga še priklopijo na Račulnik. Kar se pa servisa tiče: poleg rednega še impeler, zobati jermen z natezalcem, čiščenje hladilnega sistema, cinki, termostat...okoli 700 eur.
-
toni8
Daki napisal/-a:Naj ti ga še priklopijo na Račulnik. Kar se pa servisa tiče: poleg rednega še impeler, zobati jermen z natezalcem, čiščenje hladilnega sistema, cinki, termostat...okoli 700 eur.
pobrisal ADMINISTRATOR, ker to ni odgovor, ki bi pomagal bodočemu lastnika čolna, ne relevantno je kaj ti toni8 misliš o ceni servisa in ga primerjaš s ferarijem
-
Daki
Toni8, ne komentiraj o stvareh o katerih nimaš pojma. Administrator je naredil prav.
Vseeno bom dal razlago na svoj post, tudi za ostale. Exorcista so zanimali stroški, pa sem ga samo opozoril, da je pri toliko urah potreben velik in temeljit pregled, zato da ve kaj ga čaka.
V glavnem cena rednega servisa za Suzuki FT70 je okoli 150 eur. Jaz imam tukaj vštet še priklop na računalnik, za kar nekateri vzamejo še okoli 50 eur. Cena originalnega materiala okoli 90 eur+delo.
Čiščenje hladilnega sistema z Ivero Cleaner je 144 eur.
Zamenjava jermena+natezalca je blizu 200 eur. Material okoli 160 eur+delo.
In smo že pri 500 eur. Potem pa impeler 50 eur, termostat 50 eur, pa svečke pa cinki (notranji+zunanji) in smo hitro še na 200 eur.
Govorim o pooblaščenem servisu z računom in garancijo, ne o lokalnih mojstrih.
Vseeno bom dal razlago na svoj post, tudi za ostale. Exorcista so zanimali stroški, pa sem ga samo opozoril, da je pri toliko urah potreben velik in temeljit pregled, zato da ve kaj ga čaka.
V glavnem cena rednega servisa za Suzuki FT70 je okoli 150 eur. Jaz imam tukaj vštet še priklop na računalnik, za kar nekateri vzamejo še okoli 50 eur. Cena originalnega materiala okoli 90 eur+delo.
Čiščenje hladilnega sistema z Ivero Cleaner je 144 eur.
Zamenjava jermena+natezalca je blizu 200 eur. Material okoli 160 eur+delo.
In smo že pri 500 eur. Potem pa impeler 50 eur, termostat 50 eur, pa svečke pa cinki (notranji+zunanji) in smo hitro še na 200 eur.
Govorim o pooblaščenem servisu z računom in garancijo, ne o lokalnih mojstrih.
A tole ti je premajhno, iz prve roke je čoln porihtan kot mora biti, prodaja ker je kupil nov čoln
https://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=246492
https://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=246492
Sem bil na ogledu in ni dosegel mojih pričakovanj, hvala vseeno.
9000 eur !?! Za 13 let star gumenjak in suzukijem s 900 urami in vsemi ostalimi problemi ki jih navajas?? Ne se hecat..dal bos se dva jurja na njega in na koncu bos imel 13 let star gumenjak z "mogoce" se kolkor toliko dobrim motorjem za 11.000 eur...
Ne kupovati iz obupa in casovne stiske.
Ne kupovati iz obupa in casovne stiske.
-
koki koruza
- Poročnik fregate
Ure lahko sam preveriš tako, da zavrtiš ključ za zagon do piska. Obratomer ti pokaže določene obrate, pri čemer vsakih 1000 obr/min pomeni 100 delovnih ur, nadalje še vsak utrip rdeče lučke dodatnih 500 ur. Se pravi v tem primeru bi morala enkrat utripniti rdeča lučka, kazalec pa se pomakniti na 4000 obratov. Sicer so ti motorji znani kot zelo zanesljivi, sam ga imam nekaj let brez težav.
Tudi sam bi se temu čolnu izognil, ima več kalužnih črpalk kot jadrnica.
Tudi sam bi se temu čolnu izognil, ima več kalužnih črpalk kot jadrnica.
Sam imam sicer starejši še RIS-ov H80-f (480 cm) l 2001 in Yamaha 50 2t (2001)... 450 ur (slike so na forumu)
Problemov o katerih govoriš vsaj večinoma ne zaznavam... glede treh kalužnih pojma nimam čemu?
Je pa res, da ima vsaj moj osrednji prekat dvojnega dna zaprt in ja skozi leta se nekaj vode tja nabere; verjetno samo tesnenje konzole...? Sam sem zadevo rešil z izpustnim ventilom v zadnji prekat kjer imam kalužno črpalko, vendar tukaj govorimo o zelo majhnih količinah vode (kakšen liter na sezono ?). Če pa ta prekat konstantno zaliva je nekaj prav gotovo narobe. To da je pri gumenjaku kakšna lasasta nitka na robovih - spojih ni nič posebnega. Odstapljanja tub pa ne opažam. So pa vsaj pri moji gumici tube spojene z dvojnim dnom v spodnjem delu kar pomeni, da gornji del stika tube z dvojni dnom ni fiksen. Kar pa ne pomeni, da bi voda tekla mimo tub v dvojno dno. To je zaprto!
Če pa te bo morda zanimalo.. imam v planu prodajo nekje v začetku avgusta... (ni še 100%). sicer se gre za 2t motor, vendar ko prebiram predvideno ceno servisa za 4t... sem kar vesel da imam 2t
Problemov o katerih govoriš vsaj večinoma ne zaznavam... glede treh kalužnih pojma nimam čemu?
Je pa res, da ima vsaj moj osrednji prekat dvojnega dna zaprt in ja skozi leta se nekaj vode tja nabere; verjetno samo tesnenje konzole...? Sam sem zadevo rešil z izpustnim ventilom v zadnji prekat kjer imam kalužno črpalko, vendar tukaj govorimo o zelo majhnih količinah vode (kakšen liter na sezono ?). Če pa ta prekat konstantno zaliva je nekaj prav gotovo narobe. To da je pri gumenjaku kakšna lasasta nitka na robovih - spojih ni nič posebnega. Odstapljanja tub pa ne opažam. So pa vsaj pri moji gumici tube spojene z dvojnim dnom v spodnjem delu kar pomeni, da gornji del stika tube z dvojni dnom ni fiksen. Kar pa ne pomeni, da bi voda tekla mimo tub v dvojno dno. To je zaprto!
Če pa te bo morda zanimalo.. imam v planu prodajo nekje v začetku avgusta... (ni še 100%). sicer se gre za 2t motor, vendar ko prebiram predvideno ceno servisa za 4t... sem kar vesel da imam 2t
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti