Hitrost vašega plovila
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Re: Hitrost vašega plovila
Ja Grega sam ne znam opisat kak je zgledal od dalec ampak na colnu je bil gardaland
in ne bom ponavljal v takem vec. Odkar ima coln padkeel je plovba cez valove drug svet.
janadino napisal/-a:Jaz pa ne morem zmeriti na mojem ki je prenevaren za pun gas.![]()
NM 580 pa evirude 115
Resno?Se ga ne upaš do konca stisnit?Po moje več kot 40 Nm ne more it, že 40 nm bi bilo zelo dosti s 115 km.
-
Daki
Jaz pa 5m gliser (400kg) in 115KM z lahkoto stisnem do daske. Gre okoli 45 nm.
V bistvu dosežeš večjo končno, če ni bonaca in je malo vala. Nekako 20cm je idealno za top speed, ker pride zrak pod čoln, v bonaci ga zalepi in pri močnem motorju in lahkem čolnu zna poletet ko zagrabi zrak, sicer pri večjih hitrostih.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
No končno neke realne cifre in trditve.
Marcel_Mastnak napisal/-a:No končno neke realne cifre in trditve.
Točno tako zato pa sem odprl to temo, ker ponavadi slišim neverjetne brzine, npr. 6 m čoln zadaj 100 km in rečejo, da jim gre 40 Nm.. malo morgen, vsi ti komentarji so realni in številke tudi.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
sealine napisal/-a:Marcel_Mastnak napisal/-a:No končno neke realne cifre in trditve.
Točno tako zato pa sem odprl to temo, ker ponavadi slišim neverjetne brzine, npr. 6 m čoln zadaj 100 km in rečejo, da jim gre 40 Nm.. malo morgen, vsi ti komentarji so realni in številke tudi.
Ta podatek ki si ga navedel je cisto mogoc.
Čez vikend malo vozil,
čoln : nav-490 motor Suzuki 40/60
- top speed 30 kts
- potovalna najraje cca 20 kts
sicer meril sam na čolnu po gps
lani 2 na čolnu top speed 32 kts
pa bodi pameten....
lp
čoln : nav-490 motor Suzuki 40/60
- top speed 30 kts
- potovalna najraje cca 20 kts
sicer meril sam na čolnu po gps
lani 2 na čolnu top speed 32 kts
pa bodi pameten....
lp
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Lahko pašejo max obrati pri wot pa še to ne pomeni da je to to. Trim in višina motorja lahko sama po sebi z lahkoto dodata ali odvzameta 5kn
Ko pa potem ob idealni nastavitvi opaziš da je obratov preveč in daš 1 ali 2” daljši prop se pa začudiš sam sebi in svojemu plovilu. Kje je še potem pravilna obtežitev in morebitne “ovire” na trupu.
Ko pa potem ob idealni nastavitvi opaziš da je obratov preveč in daš 1 ali 2” daljši prop se pa začudiš sam sebi in svojemu plovilu. Kje je še potem pravilna obtežitev in morebitne “ovire” na trupu.
Nisem strokovnjak za to, moj čoln ima 580 cm, 460 kg suhe teže plus motor po moje cca. 180 kg, 140 km top speed z 2 osebama na krovu je bil 38 Nm, merjeno po gps-ju, doseženi obrati 6.000 rpm. Priznam, da sem pričakoval preko 40 Nm, mogoče, če bi bil sam bi dosegel 40 nm, tudi to bom proval. Prejšnji čoln marinar s 550, suzuki 70 km končna teža z 2 osebama je bila 30 Nm.
pozdravljeni,
evo, cez vikend prvic v vodi....
Yam 380S (by Zodiac) + Yamaha F20, merjeno z GPS.
- dva odrasla (cca 210 kg z opremo) : Vmax 19.9 kt
- en odrasel (cca 110 kgz opremo) : V max 22.6 kt
Lp, Dejan
evo, cez vikend prvic v vodi....
Yam 380S (by Zodiac) + Yamaha F20, merjeno z GPS.
- dva odrasla (cca 210 kg z opremo) : Vmax 19.9 kt
- en odrasel (cca 110 kgz opremo) : V max 22.6 kt
Lp, Dejan
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
VEN 590 (Dalmatinka) in Suzuki 15 KM 4 T:
1/3 plina.............. 3-4 vozle;
1/2 plina .............. 5 vozlov;
3/4 plina .............. 5.9 vozla
FULL ................... 6.4 vozla
Merjeno z GPS. Običajno vozim na polovici, vse kar je nad 3/4 proti FULL je muka za motor, ušesa in konec koncev tudi denarnico, (čeprav pri tem motorju na porabo niti ne gledam...)
P.S. pozicija plina je ocenjena "na uč". Realno bi bil obratomer, a tega na tej barki nimam.
1/3 plina.............. 3-4 vozle;
1/2 plina .............. 5 vozlov;
3/4 plina .............. 5.9 vozla
FULL ................... 6.4 vozla
Merjeno z GPS. Običajno vozim na polovici, vse kar je nad 3/4 proti FULL je muka za motor, ušesa in konec koncev tudi denarnico, (čeprav pri tem motorju na porabo niti ne gledam...)
P.S. pozicija plina je ocenjena "na uč". Realno bi bil obratomer, a tega na tej barki nimam.
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Meni pa reci in piši 80 vozlov (Nm). Merjeno po GPS-u in obratih po obratomeru. Obratov je vsega 2500/h. Hitrost je izmerjena v 10 urah!
Pa nekaj malega nafte ... 
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Zdravo,
Imam Tiger Marine 5,20 metra teža čolna 330 kg + motor Tohatsu 90 4t (to je Honda) 170 kg letnik 2016. 2 sezoni sem probaval propelerje da sem prišel do po mojem najboljšega (probal 5 propelerjev). Sedaj pri 6100 obratov je šlo 42 vozlov po GPS-u (na čolnu sem bil sam in vsa oprema za dopust). Drugače imam potovalno med 24-28 vozlov. Moram pa pohvalit porabo - lansko leto sem naredil 35 ur in sem imel povprečno porabo cca 8,7 l na uro
.
Lep pozdrav
Gapi
Imam Tiger Marine 5,20 metra teža čolna 330 kg + motor Tohatsu 90 4t (to je Honda) 170 kg letnik 2016. 2 sezoni sem probaval propelerje da sem prišel do po mojem najboljšega (probal 5 propelerjev). Sedaj pri 6100 obratov je šlo 42 vozlov po GPS-u (na čolnu sem bil sam in vsa oprema za dopust). Drugače imam potovalno med 24-28 vozlov. Moram pa pohvalit porabo - lansko leto sem naredil 35 ur in sem imel povprečno porabo cca 8,7 l na uro
Lep pozdrav
Gapi
Kateri propeler pa imaš sedaj?
10x16?
10x16?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta