Privez v kampu Strasko
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Re: Privez v kampu Strasko
Za vleko pa vsi pozabljamo koliko lahko vozilo pelje težko prikolico katera nima zavor. Moja škoda octavia prikolico brez le 650 kg, z zavoro pa 1300 kg. Z kombijem pa ni panike peljat 750 kg.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Evo sedaj skopirano iz Pirs.si
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7164#
ZAKON O VOZNIKIH 62. člen (kategorije vozil)
Torej ni meja lahki priklopnik in 750kg, se lahko tudi težjo pelje...
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7164#
ZAKON O VOZNIKIH 62. člen (kategorije vozil)
(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če se usposobi v skladu z desetim odstavkom 39. člena tega zakona in opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
Torej ni meja lahki priklopnik in 750kg, se lahko tudi težjo pelje...
Mato 
- SebastjanM
- Admiral
- Kraj: Celje
Presegati ne smeš skupne teže 3,5 t z B kategorijo.
Je pa res kar je zgoraj napisano. Treba pazit na max težo priklopnika. Pri meni je nezaviran 750 kg in zaviran 1400 kg. Audi cabrio.
Je pa res kar je zgoraj napisano. Treba pazit na max težo priklopnika. Pri meni je nezaviran 750 kg in zaviran 1400 kg. Audi cabrio.
Ali ni tako, da skupna teža vozila in prikolice ne sme presegati 3500kg?
Samo vprašam....
Samo vprašam....
Po tem kar piše tukaj, se lahko vleče to kombinacijo.
1. Kombi mase 2.100 kg, nosilnosti 700 kg, želimo vleči lahki priklopnik (do 750kg):
Za to skupino vozil zadostuje B vozniško dovoljenje, saj vozilo glede na NDM 2.800 kg sodi v B kategorijo, za katere zakon določa, da lahko vlečejo katerikoli lahki priklopnik, ne glede na skupno NDM, ki v tem primeru celo presega 3.500 kg.
lp.
1. Kombi mase 2.100 kg, nosilnosti 700 kg, želimo vleči lahki priklopnik (do 750kg):
Za to skupino vozil zadostuje B vozniško dovoljenje, saj vozilo glede na NDM 2.800 kg sodi v B kategorijo, za katere zakon določa, da lahko vlečejo katerikoli lahki priklopnik, ne glede na skupno NDM, ki v tem primeru celo presega 3.500 kg.
lp.
Hudič je v podrobnostih. Tiste tovorne prikolice brez zavor z NDM 750 kg, torej lahki priklopnik, ki jih dokaj poceni prodajajo razne bau trgovine, lahko legalno pripneš na dokaj malo avtomobilov, Seat Alhambra, ki ima prazen okrog 1800 kg, dovoljuje NDM nezavirane prikolice nekaj čez 600kg, ne pa 750.
motorni
Sem samo lepo pokazal, da ni potrebno takoj v avtošolo letet pa BE delat 
Mato 
- thundercat
- Poročnik fregate
Pa ste prebral dobro tisti stavek, da lahko vozis z B nad skupno maso 3500 kg do konca?
Naprej pise: “ce.... imas dopisano kodo.”
Prvi del stavka je obetaven, samo se ne konca na srei in gre do konca.
Jaz sem ravno zato naredil kodo in placal malo manj kot 200€ za to.
Zakaj in kdaj bi drugace rabil kodo?
Thundercat Bobkat + Tohatsu
thundercat napisal/-a:Pa ste prebral dobro tisti stavek, da lahko vozis z B nad skupno maso 3500 kg do konca?
Smo prebrali, samo se mi zdi da ti ne razumeš, da lahko v določenem primeru z B kategorijo voziš tudi skupino vozil, ki presegajo 3500kg.
še vedno je to B skupina in ne BE. B dovoljuje 3500 mase vlečnega vozila + lahki priklopnik. se pravi 4250kg brez kode!
to je bilo vse obdelano v temi - organizacija dirke na Savi al dravi
to je bilo vse obdelano v temi - organizacija dirke na Savi al dravi
thundercat napisal/-a:Pa ste prebral dobro tisti stavek, da lahko vozis z B nad skupno maso 3500 kg do konca?
Zajebal si se za teh 200€ ker za lahki priklopnik 3500 ne vela.
Kar je sicer butast do kraja ampak tko je..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- thundercat
- Poročnik fregate
Enkrat smo bli s kombijem in vlekl zadaj prikolico do 750 kg, pa me je policaj na carini vprasal, ce mam izpit za to.
Kaj pa vem?
Drgac pa jaz skos vozim prikolco zadaj 1250kg in mi koda prav pride.
Kaj pa vem?
Drgac pa jaz skos vozim prikolco zadaj 1250kg in mi koda prav pride.
Thundercat Bobkat + Tohatsu
Danes sem klical na Amzs informacijski center in mi je gospod rekel, da z izpitom B kategorije lahko z osebnim vozilom ali kombijem do 3,5 tone nmd vozimo naterikoli lahki priklopnik z nmd do 750 kg, samo da ima 3 tablico. Tako da v mojem primeru, ker imam kombi nmd 3 tone in prikolico nmd 650 kg, ne potrebujem kode 96, ceprav je sestevek nmd vec kot 3,5t.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov