kasaudio napisal/-a:Za kvaliteten odgovor je premalo podatkov. Treba je vedet wot obrate in hitrost. Maso si podal. Ob upoštevanju prestavnega razmerja se potem reče kako in kaj.
Večji pitch običajno prinese višjo končno in boljšo ekonomijo ob ustrezno mali masi in upoštevanju njenega ozkega razpona.
Imel 4m gumico s Tomos 18 in je s korakom 275mm šlo slabše kot z 250 tudi če sem bil sam. Pri trenutnem čolnu pa višji pitch pomeni višjo končno.
Če je čutit, da se motor pri običajni obremenitvi na wot vrti preveč oz. na zgornji meji obratov otem je višji pitch definitivno smiselen
Jaz bi načeloma naročil to kar si imel prej, kjer je bila uporabnost relativno široka. In če že, potem za gušt nekaj bolj strmega v kolikor te povečanje hitrosti s 15 na 17 vozlov zanima.
Hvala za izčrpen odgovor

WOT obratov žal ne vem, končna hitrost z enim človekom je sedaj 19kn, kar ni spet tako slabo za 15ko. Mogoče bi se po občutku lahko celo malo manj vrtel pri končni, ampak bi za sigurno seveda moral zmeriti obrate.
Sem pa ravno včeraj naročil nov čoln, kateri ima tudi <40kg (Honda T32 IE3) in naj bi imel še boljše plovne lastnosti, zato sem mislil poskusiti z večjim pitchem, saj lažje kot to skoraj ne gre kar se čolna tiče,
Je pa največji original pitch za ta motor 12", naslednji je pa že ta sedanji 10.5", vmes ni nič. Kitajcem pa ne vem če bi zaupal kar piše gor
Ampak verjetno bo že tako na meji končna hitrost za tale zrak od čolna