Yamaha 15 2T - kateri pitch propelerja

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

LooK
Desetnik

Yamaha 15 2T - kateri pitch propelerja

OdgovorNapisal/-a LooK » Po Avg 23, 2021 11:29

Ker je šel propeler k vragu in moram naročiti novega, me zanima vaše mnenje glede čim bolj optimalnega pitcha za lahek gumenjak (<40kg).
Sedaj je bil gor original 3×9,25×10.5, torej 10.5 pitcha. Manj sigurno ne bi vzel, ker je tako zglisiral tudi s posadko 4+1, cca 350kg.
S tem da so večino plovbe na čolnu samo 2-3 osebe, ni nobene potrebe po manjšemu pitchu razmišlam pa morda o večjem...če ima sploh smisel in se ali se sploh kaj pridobi na končni hitrosti? Ima mogoče kdo izkušnje z večjimi, recimo 11,12,13" pitchi na 15km motorčku? Ali naj sploh ne kompliciram pri temmu mopedu in naročim isto velikost kot original :D
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Yamaha 15 2T - kateri pitch propelerja

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Avg 23, 2021 12:27

A ti ne kupujes drugega motorja, oz menjas za to Yamaho?
Zakaj pa sedaj experimentiras o propu?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Avg 23, 2021 12:45

Darh napisal/-a:A ti ne kupujes drugega motorja, oz menjas za to Yamaho?

to tudi mene zanima, zmeda na kvadrat :roll:
LooK
Desetnik

OdgovorNapisal/-a LooK » Po Avg 23, 2021 13:14

Kaj ti bo torba če maš kolo?

Ne vidim nobene povezave med tem, da bi v prihodnosti menjal motor in tem, da moram tako ali tako menjati propeler na temu.
Kot sem napisal v prvem stavku - šel je propeler, tako da bi ga tako ali tako zamenjal še letos, pa tudi če dobim vmes Tohatsuja in mi stoji ta motor v garaži še 10 let. Ker je pa itak zelo malo šans, da bo prišel kakšen ok Tohatsu mimo in imam namen narediti še kar nekaj plovnih dni letos, bo malo težko s propelerjem ki zavrti v prazno ane :roll:

Lahko sedaj nazaj na vprašanje iz teme'?
Nič ne "experimentiram na propu", ampak sem lepo vprašal če je kdo poskusil z večjim pitchom na teh motorjih in kako se obnese.
LooK
Desetnik

OdgovorNapisal/-a LooK » Po Avg 23, 2021 13:20

MareC napisal/-a:

to tudi mene zanima, zmeda na kvadrat :roll:

A od tvojih 3000+ sporočil je večina takih neumesnih in totalno nepotrebnih?
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Avg 23, 2021 13:24

Popihaj si cokolesnik, da ne pregoris!
Lp!
LooK
Desetnik

OdgovorNapisal/-a LooK » Po Avg 23, 2021 13:44

Darh napisal/-a:Popihaj si cokolesnik, da ne pregoris!
Lp!

Izvini šerif foruma :roll:
Če ne veš odgovora na normalno vprašanje, pač preskočiš temo, je to tako težko?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Avg 23, 2021 20:41

Za kvaliteten odgovor je premalo podatkov. Treba je vedet wot obrate in hitrost. Maso si podal. Ob upoštevanju prestavnega razmerja se potem reče kako in kaj.

Večji pitch običajno prinese višjo končno in boljšo ekonomijo ob ustrezno mali masi in upoštevanju njenega ozkega razpona.

Imel 4m gumico s Tomos 18 in je s korakom 275mm šlo slabše kot z 250 tudi če sem bil sam. Pri trenutnem čolnu pa višji pitch pomeni višjo končno.

Če je čutit, da se motor pri običajni obremenitvi na wot vrti preveč oz. na zgornji meji obratov otem je višji pitch definitivno smiselen

Jaz bi načeloma naročil to kar si imel prej, kjer je bila uporabnost relativno široka. In če že, potem za gušt nekaj bolj strmega v kolikor te povečanje hitrosti s 15 na 17 vozlov zanima.
Xilinx Vivado HLx trainee
LooK
Desetnik

OdgovorNapisal/-a LooK » To Avg 24, 2021 08:36

kasaudio napisal/-a:Za kvaliteten odgovor je premalo podatkov. Treba je vedet wot obrate in hitrost. Maso si podal. Ob upoštevanju prestavnega razmerja se potem reče kako in kaj.

Večji pitch običajno prinese višjo končno in boljšo ekonomijo ob ustrezno mali masi in upoštevanju njenega ozkega razpona.

Imel 4m gumico s Tomos 18 in je s korakom 275mm šlo slabše kot z 250 tudi če sem bil sam. Pri trenutnem čolnu pa višji pitch pomeni višjo končno.

Če je čutit, da se motor pri običajni obremenitvi na wot vrti preveč oz. na zgornji meji obratov otem je višji pitch definitivno smiselen

Jaz bi načeloma naročil to kar si imel prej, kjer je bila uporabnost relativno široka. In če že, potem za gušt nekaj bolj strmega v kolikor te povečanje hitrosti s 15 na 17 vozlov zanima.

Hvala za izčrpen odgovor :) WOT obratov žal ne vem, končna hitrost z enim človekom je sedaj 19kn, kar ni spet tako slabo za 15ko. Mogoče bi se po občutku lahko celo malo manj vrtel pri končni, ampak bi za sigurno seveda moral zmeriti obrate.

Sem pa ravno včeraj naročil nov čoln, kateri ima tudi <40kg (Honda T32 IE3) in naj bi imel še boljše plovne lastnosti, zato sem mislil poskusiti z večjim pitchem, saj lažje kot to skoraj ne gre kar se čolna tiče,
Je pa največji original pitch za ta motor 12", naslednji je pa že ta sedanji 10.5", vmes ni nič. Kitajcem pa ne vem če bi zaupal kar piše gor :roll:
Ampak verjetno bo že tako na meji končna hitrost za tale zrak od čolna :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 24, 2021 09:57

Če upoštevam da so wot obrati 5500 in razmerje 2.08, potem gre z 10.5" propelerjem teoretično 22.8 vozla. Ti z 19 vozli imaš dobrih 16% slipa. To je veliko, najbrž je dejanski korak propelerja manjši kot 10.5. Če ni, potem bi rekel da z 12" ne boš pridobil ničesar. lp
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 24, 2021 17:49

Težko bo ta motor obrnil 12 korak, verjetno bi bilo premalo vrtljajev.
LooK
Desetnik

OdgovorNapisal/-a LooK » To Avg 24, 2021 23:05

Piki napisal/-a:Težko bo ta motor obrnil 12 korak, verjetno bi bilo premalo vrtljajev.

Naročeno 10.5", hvala obema za pomoč! :)

Pa tudi zmedenima šerifoma zgoraj, da sta naredila vsaj malo bolj vidno temo :mrgreen:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 25, 2021 22:04

Look Glej,morda nista morjeplovca najbolj optimalno odreagirala , ampak bi bilo vseen modro pobrisat zadnji stavek v tvojem zadnjem postu..13 prispevkov imaš na forumu in morda vseeno ni najbolj prav,da se takoj usajaš..Pa veliko hitrih milj želim..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost