NAPOMOČ! GUMENJAK PUŠČA SAMO PO ŠIVIH.

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Jul 16, 2010 15:32

Edina varijanta ki ti bo res držala, je tista ki jo je predlagal Janadino.
Vse drugo je tako-tako. Ali bo držalo ali pa ne.
Na morju se ne hazardira.
Ljubitelj narave
Bull
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bull » Pe Jul 16, 2010 18:59

Pozdravljen alan1234.

Sam sem imel isti problem z Maestral 9. Čoln je bil več let shranjen na neizoliranem podstrešju, kjer je bilo poleti peklensko vroče. Problem je nastal, ker je v teh pogojih začelo popuščati lepilo na spojih in čoln je začel puščati po šivih (kakor pri tvojem čolnu) na več mestih. Tudi sam sem se zanimal, kako bi zamašil te mikroskopsko majhne luknjice. Na koncu mi je znanec, ki se zelo dobro spozna na gumenjake, saj se poslovno ukvarja z njimi, svetoval naslednje in moram reči, da je pri meni delovalo 100%, saj mi je zamašilo prav vse luknjice.

Postopek pa je sledeč.
Imeti moraš kar nekaj časa in sicer teden ali celo dva.
V nenapihnjen čoln parkrat vpihaš nekaj smukca (dobiš ga v Mavrici).
Nato skozi odprte ventile v čoln vliješ nekaj navadnega mleka.
Ventile očistiš in posušiš, da na njih ne ostane nič mleka, da se ti mleko ne skisa na ventilih.
Ventile zapreš in čoln normalno napumpaš in ga pustiš več dni na soncu, da se mleko v njem skisa.
Pri tem ga čim večkrat obračaš (nekajkrat na dan), da pride mleko v vse luknjice, na katerih ti čoln pušča.
Ko se (v nekaj dneh) mleko pomešano s smukcem skisa v luknjicah, boš imel čoln zatesnjen.

Pri mojem Maestralu je najbolj puščalo na šivih zadaj na tubah (kjer je črna guma), tako da sem ga na dvorišču kar privezal za premec in ga dvignil, da je mleko steklo nazaj v tube. Večkrat sem ga tudi ˝preguncal˝ in ti še enkrat povem, da mi zdaj drži 100%.

Slaba stran postopka: ko čoln spuščaš smrdi kot...

Pa veliko sreče :D
ORCA
Višji praporščak
Kraj: Štajerska - Obala

OdgovorNapisal/-a ORCA » Pe Jul 16, 2010 21:49

ena zadeva ki deluje 100%. imenuje se SIGILLANTE INTERNO za tesnenje od znotraj in GOMMOFLEX za pobarvat šiv od zunaj

izdelujejo v italiji, naroči pa se lahko v motomarine/trieste, par dni za počakat

http://www.euromeci.it/

lp
alan1234
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a alan1234 » So Jul 17, 2010 12:51

Res hvala vsem.

Včeraj sem v Italiji(pri nas nisem dobil nikjer) kupil neko lepilo, ki naj bi popravljalo neoprenske obleke in podobno. Danes zjutraj sem gumenjak napihnil opral in lokaliziral luknjice. Jih premazal z lepilom, sedaj pa moram počakati 14 ur. Tako, da bomo komaj jutri videli rezultate.
Ko sem bil v Italiji in se pogovarjal z trgovcem sva prišla do zaključka, da bo treba nabavit novega(sedaj si mislite "kaj pa bo rekel trovec drugače kot novega"). Ker je lepilo po šivih zaradi slabega skladiščenja(vročina,mraz) popokalo, se bo to dogajalo vsakič ko se bo šiv prepognil. Tako, da če želim mirno pluti moram obvezno nabaviti drugega. Ker pa mi momentalno finančno stanje ne dopušča dodatnega luksuza, bo tudi za silo popravljen maestralček ok zadevica.
Za jutri pa držim pesti in če ne bo puščalo, ga grem spistiti v vodo(Italija). :D
alan1234
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a alan1234 » So Jul 17, 2010 12:55

Še nekaj. Ko sem pral gumenjak sem opazil, da ni ploščice na krmi. Oče od moje pravi, da so zgnili vijaki ter, da so izgubili v vodi. Upam, da mi ne bodo Italijani težili zaradi ploščice in dokumentov seveda več ni. Vsekakor se pa nameravam voziti samo par metrov okoli spusta za čolne.
alan1234
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a alan1234 » So Jul 17, 2010 14:25

Zanima me tudi če vesta na katerih rekah lahko pri nas plujem uradno z motorjem ne vesli.
alan1234
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a alan1234 » Po Jul 19, 2010 15:37

Pozdravljeni.

Lepljenje je uspelo in v nedeljo smo zapluli (na vesla). S gumenjakom smo veslali samo 30min. Nato smo bili hin..... :oops:

Sedaj se kdo sprašuje "saj si omenil, da imaš Tomos 4,5". Ko smo poskušali vžgati motor ta ni hotel. Pogledamo benzin ok, pogledamo iskro NI. Zamenjamo svečko, kabel, kapo nič. Izgleda, da je šla "bobina". To je tista črna škatlica na katero se priklopijo 3 kabli (zelen,rdeč,bel), ki gredo iz vžiga in nato iz tam na svečko. Upajmo, da ni šel cel vžig. Sej par let nazaj je vžgal kot nov sedaj pa hmmmmmm. Sosed ima popolnoma isti motor vsaj ga je imel par let nazaj in če ga še ima ga bom prosil za posojo "bobine". Kaj taka "bobina" je bila tudi pri BT-ju ali samo na tem motorju?

LP.
JULIJ13
Višji štabni vodnik
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Sr Avg 11, 2010 16:10

Ko se je že omenjalo polnenje tub z Purpen-om (oz. poliuretanska pena) ali je to resnično izvedljivo. Imam starejši gumenjak (pušča) katereg bi rad še malo rabil. Lakšne so morebitne težave ali obstaja kakšna druga stvar za napolniti tube.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Avg 11, 2010 16:30

Ne vem če purpen ne pije vode, verjetno pa je teden dni nebi spil preveč. Če pa ti ga uspe lepo napolniti pa bi ti ob vsakem močnejšem udarcu nastala udarna luknja, ki se ti ne bo povrnila v prvotno stanje, tak da ne vem kako bo to špilalo. Pa glede varnosti se mi tudi ne vidi kaj posrečena ideja.
Mogoče raje nabaviti kaki starejši poceni gumenjak z eno ali dvema luknjama, pošteno zakrpati in ga imaš lahko še kakšno leto.
Guma je guma, zaenkrat.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Avg 11, 2010 20:04

si ne predstavljam, kako bi lahko lepo enakomerno nafilal tube s purpenom ........ verjetno bi dobil ene bulaste celulitične tubuse, to sa pe že ve da je grdo ....... zato ga moški nimamo :)
JULIJ13
Višji štabni vodnik
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Če Avg 12, 2010 08:52

Ja s purpenom verjetno ne bo nič ker se deformira pri udarcu, morda pa obstaja kakšna trajno elastična pena, ampak to je že verjetno tudi visoka cena. Zadnja možnost mislim da je zaliti tube z zelo redkim betonom,ha ha!!
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Če Avg 12, 2010 09:12

Jaz imam Visol gumenjak in je malo zjahan. Poleg tega tudi malo pušča. A kdo pozna kakšnega mojstra, ki bi zadevo saniral za nekaj evrov?
THX
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 12, 2010 09:23

Guma je guma, zaenkrat.
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Če Avg 12, 2010 10:14

Hvala.

Kaj pa kakšen mojster na hrvaškem okoli Pule?
Da ne vlečem gumice nazaj v SLO ...
alan1234
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a alan1234 » So Avg 14, 2010 12:21

Pozdravljeni.

Za vse, ki imate težave s poroznimi šivi, obrabo, polno majhnih lukenjc. Vam lahko jaz iz mojih izkušenj povem, da obstajajo dva načina.

1.Gumenjak pušča po šivih na cca. 5 do 30 mestih ali ima majhne luknjice razmetane po gumenjaku(če so luknje velike je potrebno flikanje).
Obstaja tekoča prozorna guma, ki se uporablja tudi za saniranje neoprenske obleke, itd. Na mesto kjer pušča se enostavno nanese bolj na debelo to "lepilo/gumo", počaka 12 ur in to je to. Jaz sem celo čez neposušeno lepilo dal koščke najlon vrečke, da se ne bi kaj prilepilo gor(ko je lepilo suho gredo koščki najlon dol kot nalepke).
Lepilo je bilo kupljeno v stari Gorici "Italija". Cena cca. 20€

2.Gumenjak je porozen, material obrabljen, pušča na cca. 50 mestih ali več(mini luknjice). Obstaja lepilo, ki je tekoče kot mleko. Dobi se ga v kanticah po cca. 5L. To lepilo se vlije v gumenjak/tube in se gumenjak/tube obrača dokler se lepilo ne porazdeli po celi notranji površini(obrača se ga kot prašiča na žaru).
Tako lepilo imajo v Trstu "Italija". V kateri trgovini pa ne vem več, če boste malo pobrskali po internetu boste že našli. Cena cca. 30€

Za cene me ne držati za besedo, ker sem že malo pozabil. :oops:
Je pa cena približno taka.

LP.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta